2024. március 29. péntek

Gyetvai László 90 éves!

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. január 26.

gyetvai-laszlo-1937-48A legidősebb Fradi-játékost, Gyetvai Lászlót szeretettel köszöntjük 90. születésnapján!

Gyetvai László 1918. december 11-én született Zólyomban. 1933-ban jelentkezett a Fradi játékos-toborzóján, ahol egyből felfigyeltek tehetségére. A lépcsőfokokat betartva, a kölyök-, az ifi- és az amatőr-csapaton, a Fradikán keresztül vezetett az útja az 1937. évi profi szerződésig. A válogatott balszélsővel, Kemény Tiborral kellett megküzdenie a csapatba kerülésért. Felváltva szerepeltek már az 1937. évi Lazio elleni győzedelmes KK-döntőig vezető úton, így Gyetvai László 18 és fél évesen már KK-győztes lett!

Összesen 367 (ebből 229 bajnoki) mérkőzésen szerepelt a Fradiban, gólerős balszélsőként 128 (85 bajnoki) gólt ért el. Háromszoros bajnok és háromszoros kupagyőztes. Legemlékezetesebb bajnoki mérkőzései közül ki kell emelni az 1938-as Nemzeti elleni 3:2-es győzelmet, amelyen 0:2-ről fordítottak az ő két, illetve Sárosi dr. egy góljával. A nemzetközi porondon kimagasló élmény volt számára is a Bologna elleni KEK-diadal 1939-ben, amikor a botrányos idegenbeli 1:3 után itthon – Toldi négy góljával – 4:1-re nyertek.

Gyetvai László 17 alkalommal volt tagja a válogatottnak, 3 gólt szerzett. A válogatottságért is egy híres balszélsővel, Titkos Pállal kellett megküzdenie, de sikerrel járt! A nemzeti 11-ben 1938 decemberében Glasgowban mutatkozott be, ő volt a balszélső, Titkos, pedig a jobbszélső. Sajnos a skótok győztek 3:1-re. Legjobb válogatottbeli mérkőzése talán a Románia elleni 1940. május 19-én megrendezett találkozó volt, amely Sárosi dr. és Gyetvai góljával 2:0-ra végződött.

Pályafutása még sikeresebb, hosszabb lehetett volna, ha nem szólnak közbe a háborús évek, s 1942-ben nem következik be a combizom-szakadás, ami nem tudott teljesen rendbe jönni, mert edzője erőltette a játékát…

Kiváló rugótechnikájú, rendkívül szorgalmas labdarúgó volt. A hivatalos edzések után rendszeresen kint maradt a pályán, gyakorolta az elfutásokat, beadásokat, összekötő társával, Kiszely Istvánnal a helycserés támadásokat. Nagyon fontosnak tartotta a labdabiztonságot, a nagy kezdősebességet, ezek szintén csak kitartó szorgalommal voltak megszerezhetők. Híresek voltak a bal külsővel beívelt szögletei, így szerzett egy alkalommal, az Elektromos ellen, érintésnélküli gólt szögletből. A Fradiban Fenyvesi követte őt a balszélső poszton, akinek jó szívvel segítette fejlődését.

Játékos pályafutása után edzősködött, majd részt vett a Fradi-utánpótlás nevelésében és aktív szereplője volt a Fradi öregfiúk csapatának.

Gyetvai László egy élő legenda, aki példaképként szolgálhat a mai fiatalok számára. Laci Bácsi! Isten éltesse sokáig erőben, egészségben!

2008. december 11.
Balaginho

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS