2024. április 19. péntek

Magyar bajnoki múlt, 6.rész. Az első harminc év (összesítés)

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. október 25.

NBI_1901-30Az első harminc év (1901-1930) összesített adatai.

Folytatjuk azt a kialakított “hagyományt”, hogy egy-egy évtized eredményeinek ismertetése után összesítjük az addig eltelt időszakot. Ily módon időről-időre láthatjuk, hogy a bajnoki történelem kezdetétől miként változott az adott periódus végéig a csapatok erősorrendje.

Az első évtized a Fradié volt, a második és a harmadik, mint ahogy az első két évtized is az akkori legnagyobb ellenfélé, az MTK-é.

Nézzük, hogy alakult az első harminc év. Azonban az előzmények ismeretében nyilván nem nagy kunszt kikövetkeztetni, hogy miután húsz év után az MTK vezetett, majd nyerte a harmadik évtized “szakaszbajnokságát” is, továbbra is ők állnak az első helyen.

Az természetes, hogy az idő előrehaladtával egyre több csapat szerepelt az első osztályú bajnokságban. Hiszen csapatok szűntek meg, csapatok alakultak. Voltak, s vannak azonban olyanok, élükön a Fradival, amelyek törzstagok. Az első harminc évben mindösszesen 31 csapat próbált szerencsét. Sokan valóban csak szerencsét próbáltak, hiszen egy-két szezon után végleg elveszett számukra a lehetőség.

Azért, hogy az ilyen “szerencsevadász” csapatok véletlenül se torzíthassák el azok eredményeit, akik a lehető legtöbb mérkőzést játszották, az összesítő táblázatban csak azokat a csapatokat tüntettük fel, akik az eltelt idő összesített bajnoki mérkőzéseinek legalább a tizedén játszottak. 1901-től 1930-ig 508 mérkőzés a maximum, tehát csak a minimum 51 meccset játszó csapatokat tüntettük fel.

1901-től 1930-ig összesen 31 csapat jutott szóhoz, azonban a rostán, mindössze 20-an mentek át, így őket rangsoroljuk.

A rangsor alapja a pont-százalék (a csapat által megszerzett összpontok aránya az általa megszerezhető maximális ponthoz), hisz ez fejezi ki a legobjektívebben a csapatok teljesítményét.

A tabellában vastagabb betűvel jelöltük a ma is NB I-ben játszó csapatokat. Látható, hogy ekkoriban még csak a fővárosi csapatok jeleskedtek. A mai öt budapesti csapat mindegyike már vitézkedett az első harminc évben is. Van ugyan szombathelyi (Sabaria) és debreceni (Bocskai) csapat is, ők azonban nem jogelődei a mai NB I-es csapataiknak (Haladás és DVSC). A zárójeles nevek azt jelzik, hogy az adott csapat jogfolytonosan milyen neveken játszott.

Tabella_1901-30

Csapatunk, a Fradi ugyan a legtöbb mérkőzést játszotta, de csak ebben lenne első. Ez pedig, mint tudjuk, nem igazi dicsőség, hiszen úgy a megszerzett pontok, győzelmek, rúgott gólok számában, a legjobb gólkülönbségben, ebből adódóan a pont-százalékban is az MTK mögé szorult.

Ebben az időszakban a bajnoki aranyak és dobogós helyezések száma a következőképp alakult:

MTK: 13 arany, 6 ezüst, 5 bronz
FTC: 11 arany, 11 ezüst, 4 bronz

A többi csapat ebben a tekintetben még nem említhető egy sorban velük. A jelenben is az NB I-ben játszó csapatok éremteljesítménye:

UTE (mai Újpest): 1 arany, 3 ezüst, 5 bronz
KAC (mai Bp.Honvéd): 0 arany, 1 ezüst, 0 bronz
Vasas: 0 arany, 0 ezüst, 2 bronz

Folytatás hamarosan …

Az összeállítást készítette: Simon Sándor

Internetes forrás:
http://www.nemzetisport.hu/lexikon/20020729/bajnoki_mult/
http://hu.wikipedia.org (magyar labdarúgó bajnokságok)

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS