2024. március 29. péntek

Hánykódás a keserűség tengerén

Szerző: tibu1 Bejegyzés ideje: 2009. október 27.

keserű_tengerünkA hétvégi mérkőzés után, a keserűség tengere, elöntötte zöld-fehér lelkünket. A legoptimistábbakat is megmarta a csüggedés valósága. Évek óta, büszkén valljuk Fradizmusunkat, most pedig lehajtott fejjel próbáljuk magyarázni kínlódásunk okát. Minden szó és mondat üressé válik, hamisan csengnek a máskor bevált dallamok.

A legtermészetesebb reakciónk, hogy próbálunk kapaszkodókat keresni, de mi a teendőnk, ha nem találunk? Létezik, hogy kiábrándultságunk, mély gyökeret ver szívünkben és már valóban temetni készülünk?

Még nem lepi por történelmünk azon lapjait, amikor a megszűnésünk réme fenyegetett. Mindannyiunk előtt tiszta a kép. Aztán utolsó lehetőségként nyúlt felénk megmentőnk erős keze és mi elhittük itt van, megérkeztünk, pár lépés csak a Kánaán.

Kijózanító pofont kaptunk többet is. Túl vagyunk rég a mámoros visszatérésen, nem szövünk dicső terveket, csupán halvány reményre várnánk, hisz nem hatnak már ránk a biztató szavak.

Ez most a szomorú valóság, csüggedtek a máskor oly boldog reményteli szemek, párnánk a kín, s reménytelenség a paplanunk. Ki Fradista, az most értetlenül bolyong a kérdések között, s válaszokat nem talál. A legnagyobb katasztrófák után, mégis mindig megy tovább az élet, a letört ágak helyett is pattanak új rügyek. Még az özönvíz után is, szivárványhídként font új reményt a nap. Megfáradnak a legkülönbek is, ellankad a legerősebb kar is, de a depresszió nem húzhatja lelkünket tartósan a mocsaras elmúlásba, hiszen mi nem egyszerű szurkolók vagyunk, hanem a Ferencváros szurkolói!

Felelőséggel tartozunk a Fradizmus szellemisége felé, hogy ne dagonyásszunk sokáig a sivárság bűzös mocsarában, hanem rázzuk le magunkról a szennyet és öltsünk magunkra új reményt. Szavaim önbecsapásnak tűnhetnek és lehet valójában be is csapom magam, de az életben nagyot csak azok alkottak, kik hittek a lehetetlenben.

Istenes Tibor

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

7 hozzászólás

  1. sportmenu írta:

    Érződik a cikk szerzőjében egyszerre tombol az optimizmus és a negatív érzések. Mit tehet ilyenkor az ember? Le KELL nyelni a békát és harcolni a klubért. Olyan klubért, ahol hagyományok vannak. Az angolok pontosan egy bizonyos nagy fejes – tessék szó szerint érteni – egy dolgot nem tart tiszteletben, amit a hazájában evidens: a hagyomány. Sajnos vannak tulajdonságok, amikre rájuk jellemző.

    Kedves Barátaim!
    A Fradi addig van, amíg mi szurkolók és a legendáink élnek/élünk! Ismeritek a sort: “Fradi volt, Fradi lesz, míg a földön ember lesz”.

    Hajrá Fradi!

    Hozzászólás ideje: 2009. október 27. 09:12

  2. sziklaszivw írta:

    Kedves Tibu !
    Nagyon jó írás és a Fradizmusuk vigyen minket előre szombaton is ott leszünk mindent megteszünk mi drukkerek , hogy megint a régi fények ragyogjanak .

    Hozzászólás ideje: 2009. október 27. 11:03

  3. sziklaszivw írta:

    Mi tudjuk és tiszteljük az értékeket a Fradizmus értékeit ! Történelmünk lelkünkben él !

    Hozzászólás ideje: 2009. október 27. 11:07

  4. Franto írta:

    azt hiszem az utolsó bekezdés nagyon megfontolandó!
    de egy biztos, nagyon nehéz helyzetben vagyunk mindannyian! valahogy az első meccs óta semmi sem akar sikerülni. az ember nem tudja mi miért történik, még a szerencse is elpártolt mellőlünk, de feladni sosem szabad!
    vegyünk csak példát az 50-es évekből, mikor szétosztották játékosainkat, elvették nevünket, színünket, szinte mindent amitől Ferencváros a Ferencváros, de egyet nem tudtak: a szurkolókat! ők kitartottak és bíztak a lehetetlenben! megérte nekik, pedig nem fél évet kellett várniuk, se nem egyet…

    Hozzászólás ideje: 2009. október 27. 15:20

  5. jackie1899 írta:

    Kedves Tibu !

    Ez elmúlt hetek,hónapok eseményeinek tükrében őszintén csodállak,hogy még hiszel a Fradizmus feltámadásában !
    Az én ezzel kapcsolatos érzéseimet Roger Scruton könyvcímének -“Angila- egy eltűnő ideál-“parafrázisa fejezi ki : A Fradi egy eltűnt ideál…

    Hozzászólás ideje: 2009. október 28. 19:29

  6. Pilu írta:

    Szia,Jackie!

    Csak rajtunk múlik,hogy ez ne így legyen,és ez az ideál ne tűnjön el.Lehet most nem a legszebb arcát mutatja felénk,de most kellene egyetértésben erőt mutatni és erkölcsösen viselkedni.Össze kel zárni a sorainkat mert különben tényleg csak egy eltűnt ideál lesz szeretett Ferencvárosunk

    Hozzászólás ideje: 2009. október 28. 21:40

  7. Guti14 írta:

    Hy!

    Én is nagyon elkeseredtem a látottakon!
    Egyáltalán mi ez az ‘uj generácio’?????????
    Ezek biztos nem Fradi szurkolok!!
    Nem értem minek járnak ki a meccsekre.
    Ezekhez hasonlitanak minden Fradistát.
    Bizzunk a mielöbbi javulásban!
    Hajra Fradi!

    Hozzászólás ideje: 2009. november 2. 21:07

HOZZÁSZÓLÁS