2024. március 28. csütörtök

A Fradi mai szakosztályai: Birkózás (2.rész: 1970-től napjainkig)

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. július 17.

fradi_cimerMa is működő szakosztályok: BIRKÓZÁS

2. rész: 1970-től napjainkig

1970-ben, bár egy-két neves versenyző távozott, Zsibrita János edző irányításával a fiatal tehetségek révén értek el sikereket. Gál Henrik, Gyulai László, Idei Lajos, Balla József olyan nevek, akik egy-egy korszakot jelentenek a magyar birkózás történetében.

Gál Henrik a szabadfogású világbajnokság 52 kg-os súlycsoportjában bronzérmes lett.

1973-ban a Fradi birkózóinak régi álma teljesült, a Szalay Imre emlékversennyel megnyitották és felavatták az új FTC birkózó csarnokot az Üllöi úti sporttelep területén. A nagyszabású versenyen szőnyegre lépett a két Fradi-szívű veterán: Vattai László és Giczy Jenő, is.

Gál Henrik

Gyulai Mihály

Fehér István

Balla József

1976-ban a szabadfogású CSB megnyerésével a klub, történetének elsö csapatbajnoki aranyát nyerte el. Legendás neveket kell felsorolnunk: Balla József, Gál Henrik, Fehér István, Gyulai Mihály, Idei Lajos, Klinga László, Petrezselyem Antal, Széles József nevét.

1977-ben és 1978-ban megismétlődött a csapatbajnoki siker, és ez a mesterhármas már Kruj Iván nagyszerű edző nevéhez fűzödik, mint ahogy az 1984-es kötöttfogású csapatbajnoki aranyérem is.

A kötöttfogású csapat 1984-88 között négy bajnoki címmel büszkélkedhetett! 1985, 1987, 1988 aranyait már Szőnyi János edző vezetésével érte el a Ferencváros. Egyéni bajnoki címeket értek el: Balla József 13, Bíró László 10, Komáromi Tibor 9, Fehér István 8, Gáspár Tamás 7, Sike András 6, Nagy János 4 alkalommal.

Érdekesség, és a Fradi családra jellemző, hogy Kruj Iván csapatában ott szerepelt fia: Kruj Tamás vagy hogy ifjabb Növényi Norbert édesapja ötvenes évekbeli bajnoki aranyát 1992-ben szintén az FTC-ben ismételhette meg.

Komáromi Tibor

Sike András

A hazai eredményekkel együtt a legendás versenyzők természetesen a nemzetközi sikereket is gyarapították. Komáromi Tibor háromszor lett világbajnok, EB-aranyat, ezüstöt és bronzérmet is nyert, no meg olimpiai ezüstérmet 1992-ben a barcelonai olimpián, ahol Sike András olimpiai bajnok lett.

Bíró László

Gáspár Tamás

Bíró László Várnában 1982-ben, Balla József 1983-ben Budapesten szerezett Európa bajnoki címet. Balla József emellett szinte számolatlanul nyerte a különböző világversenyek, EB-k, VB-k, olimpiák ezüstérmeit a szabadfogású birkózás nehézsúlyában, ő volt az “ezüstember”. Gáspár Tamás 1986-ban világbajnok lett, kétszeri VB ezüstérme mellett.

Bár a felsorolt nagy birkózó egyéniségek már többnyire visszavonultak, és ma már vezetőként, követendő példaként segítik a szakosztályt, a fiatalok, az új bajnokok nevelése töretlen. Amíg olyan nagyszerű emberek, mint Kruj Iván, aki lassan már ötven éve a szakosztály tagja vagy Széles József, aki harminc éve tagja a Fradi birkózó családnak, vigyázzák a klub hírnevét, nem lehet nagy baj.

Mindezt igazolják a 90-es évek második felének eredményei is. A fiatalok közül meg kell említeni Kaló Bélát és Szabó Pétert, bár mindkettőjük pályafutását komoly sérülések veszélyeztették.

Bácsi Péter

Fodor Zoltán

Később, az új évezredben sem volt szerencsére megállás, jöttek at eredmények úgy itthon, mint külföldön. Ki ne emlékezne a 2008-as pekingi olimpiára, ahol egy egész ország szurkolt Bácsi Péterért és Fodor Zoltánért. Előbbi végül az ötödik, utóbbi a második helyen végzett. Bácsi Péternek 2008-ból Európa-bajnoki címe is van.

Arról még feltétlenül meg kell emlékeznünk, hogy az új évezredben már női részlege is van a Fradi birkózásának, amelynek egyik élversenyzője Godó Kitti, aki mindjárt az első női bajnokságon 2002-ben az 55 kg-ban aranyérmes lett.

Tehetségekben most sincs hiány, ami a garancia arra, hogy a csaknem 100 éves sikersorozatnak egészen biztos nincs még vége.

Simon Sándor

Felhasznált irodalom és weblapok:
Nagy Béla: Zöld-fehérben
http://www.ftcbaratikor.hu/2009/05/03/drspringer-miklos-unnepi-beszede/#more-6827

Az FTC birkózó szakosztály honlapja

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

1 Hozzászólás

  1. Takács Gábor írta:

    BRAVÓ, BRAVÓ !!!

    Hozzászólás ideje: 2015. július 4. 10:12

HOZZÁSZÓLÁS