2024. március 29. péntek

Nyereményjáték’2010: 4. forduló

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2010. október 10.

Csapdába csaltuk a mezőnyt. És a mezőny többsége belelépett. Ilyen ez a játék. Próbáltuk korábban is jelezni, nem minden az, aminek látszik. Lesznek trükkök vagy nevezzük ezeket csapdának. A 3.fordulóban volt ilyen, egy igen vagy nem válasz pontok sokaságáról döntött. Az eredmények ismeretében az járt jól, aki kikerülte a kérdést, ezzel a csapdát. Persze a legjobban az, aki lehet hogy blöffölt, de helyesen válaszolt. Nézzük, mi is volt ez a csapda? No meg persze a többi kérdés válaszait is. A rangsor sem maradhat ki, amelyben bizony vannak változások. És természetesen a 4.forduló kérdései. Újabb csapdával? Ki tudja…

Mivel még most sem késő a játékhoz csatlakozni, íme a játékszabályok.

A 3.forduló kérdései és a helyes válaszok:

13. kérdés, amelyre a helyes válasz 1 pontot ér.

Ki volt a Fradi első nem magyar anyanyelvű vezetőedzője?

Marijan Vlak. Magyarázni nem kell, hisz mindenki helyes választ adott.

14. kérdés, amelyre a helyes válasz 2 pontot ér.

Ki volt az a későbbi nagy hírű Fradi játékos, aki első igazolásakor egy kettőhetvenes tanulóbérletet kapott?

Albert Flórián. Biztos másoknak is elmesélte, nekünk adott interjújában mindenképpen. Hál’Istennek sokan olvasták és így nem volt nehéz kérdés.

15. kérdés, amelyre a helyes válasz 3 pontot ér.

Egy női név: Ulrich Etelka. Hogy kapcsolódik az FTC-hez?

Dr. Springer Ferenc első felesége volt, aki első gyermeke, ifj. Springer Ferenc születésébe belehalt. Az unokája dr. Springer Miklós mesélte el nekünk ezt a család történetének ismertetésekor. A kérdés megválaszolása egyik játékosnak sem okozott problémát.

16. kérdés, amelyre a helyes válasz 4 pontot ér.

A Fradi-történelem egyik legnagyszerűbb mérkőzése, amikor a Mitropa kupáért 4-1-re legyőzte a Bolognát. A nézők már akkor is egyedileg nézték a találkozókat, sok vélemény megfogalmazódott. Volt egy nagyon híressé vált – könyvben is megörökített – vélemény, amely szembement a mindent elsöprő többséggel. Azt firtatta, vajon valójában kinek is köszönhető ez a nagyszerű diadal. Mi volt ez az egyébként logikus vélemény, ki az a játékos, akinek ezek szerint fontos szerepe volt az eredmény ilyen alakulásában?

Kiszely István. “Uraim! Ezt a győzelmet Kiszelynek köszönhetjük. – Tessék? – Igen. Mert, ha Kiszely nem sérül meg és játszik, akkor Toldi nem kerül be a csapatba – és ugye akkor nem tud négy gólt rúgni a Bolognának…(egy néző).

Ez is egy csapda volt, bár a kisebb. A kérdés is hangsúlyozta, hogy a mindent elsöprő többségi véleménnyel szemben (amely nyilvánvalóan Toldi Géza) egy különvéleményre voltunk kíváncsiak. Ez pedig a válaszban idézett nézői vélemény. Tény, logikus vélemény, hiszen ha végignézzük az előző meccsek összeállításait, láthatjuk, hogy akkoriban sorozatban Kiszely játszott Toldi helyén. És éppen a Bologna elleni meccs előtt megsérült. Meglepően sokan jól tájékozottak voltak a kérdésben. Ilyenkor örülünk, hiszen látjuk, hogy vannak még, akik nem kis könyvbúvárkodásra is hajlandók.

A 13-16. kérdésre adott válaszok pontjainak összeadása után a 17. kérdéssel azt meg lehetett duplázni avagy el lehetett veszteni.

17. kérdés, amelyre a helyes válasz megduplázza a 13-16. kérdések utáni eredményt, a helytelen lenullázza azt.

Lipcsei Péter mikor játszott bajnoki mérkőzést a Stadler mezében?

1995. június 24. Akasztó: Stadler – FTC 1-1. A bajnokság utolsó, tét nélküli mérkőzésén 8 perccel a vége előtt a bíró lefújt egy szabálytalanságot. A pálya mellett álló, ünnepelni vágyó nézők azt hitték, lefújta a meccset és elözönlötték a pályát. Szó szerint levetkőztették a játékosokat, ereklyéket gyűjtöttek. A bíró azonban ragaszkodott a hátralevő nyolc perc lejátszásához. Stadler József kisegítette az alsógatyás ferencvárosi játékosokat, felöltöztette őket egy garnitúra Stadler mezbe, így játszották le a hátralevő perceket. Igen, ez is benne van Lipcsei Péter most megjelent könyvében, amely játékunk egyik díja. A játékosaink csaknem mindegyikének azonban ez nem volt újdonság, tudott már az eseményről. Aki nem és nem passzolt, az ezen a ponton sajnos lenullázta az addig bravúrosan összeszedett pontjait.

18. kérdés, amelyre a helyes válasz megduplázza az 1-17. kérdések utáni eredményt, a helytelen megfelezi azt.

Történelmi érdekesség, hogy egy észak-amerikai túrán – kölcsönjátékosként – Puskás Ferenc is játszott a Fradiban, nem is egy meccsen. Öcsi bácsi gólérzékenysége ismert. A kérdés egyszerű. Szerzett-e ezen a túrán zöld-fehér mezben mesterhármast? Nem az ellenfél számít, csak az, igen vagy nem?

A helyes válasz: IGEN. 1947. július 27-én Mexikóban, a Moctezuma ellen 5-1-re megnyert mérkőzésen.

Ez volt a csapda, a nagy csapda. Mert erről eddig mást olvashattunk, ha olvashattunk, a könyvekben vagy az interneten. A vitákat elkerülendő még a mai napon külön cikkben emlékezünk meg erről a mérkőzésről.

A rangsor előtt kiemelendő, hogy imiking888 igennel válaszolt erre a kérdésre, így ő jelentősen javított a pozícióján. Ugyancsak javított az, aki a biztonság elvét képviselve inkább passzolt, ez leginkább a listavezetővé előlépett HÁROM E nevű játékosunkra igaz. A többiek a játék szabályai szerint sajnos megfelezték az addig összegyűjtött pontjaikat. Lehet, az is jól járt, aki ezt az egész fordulót kihagyta? Ha nézi a verseny állását, lehet újra kedvet kap a játékhoz…

112 pont: HÁROM E

66 pont: Pilu

60 pont: Fradi37, Fradibalázs

52 pont: Fradifan21

48 pont: attila91, imiking888

36 pont: csapos

32 pont: Hosszú László, Johnny Firpo

30 pont: sempre

28 pont: Sütő József

27 pont: John Thomson

26 pont: misi6424

25 pont: PUSI 1899

22 pont: Bakos Imre, bockor, sonny1985

21 pont: kunkri

18 pont: Borsmoly

17,5 pont: Peti

16 pont: Franzstadt70

15,5 pont: janko5

10 pont: Darabos Béla, Szakács István

8,75 pont: Krizbai86

7 pont: Hegedüs Norbert

4 pont: kisricso

3,5 pont: hopkapeti

Semmi nincs veszve, itt a 4.forduló. Lehet javítani. Érdemes a válaszokat megfontolni, különösen az utolsó két kérdésnél, azokon nagyon sok múlik. Vajon olyan könnyű, mint amilyennek látszik? Vagy olyan nehéz? Meglátjuk!

19. kérdés, amelyre a helyes válasz 1 pontot ér.

Honnan származik a Springer család?

20. kérdés, amelyre a helyes válasz 2 pontot ér.

Telek Andrást mindenki csak Mancinak szólította. Mikor kapta ezt a becenevet?

21. kérdés, amelyre a helyes válasz 3 pontot ér.

Soroksári úti pálya, Üllői úti újjáépített pálya. Két korszakot képvisel (az egyik még ma is tart). Azonos a rajtuk lejátszott első mérkőzés eredménye. Mennyi ez az eredmény az FTC, mint pályaválasztó szempontjából?

22. kérdés, amelyre a helyes válasz 4 pontot ér.

Ki volt minden idők leggólképesebb Fradijának a csapatkapitánya?

23. kérdés, amelyre a helyes válasz megduplázza a 19-22. kérdések utáni eredményt, a helytelen lenullázza azt.

Napra pontosan mikor volt az első NB I-es Fradi meccs?

Ezen a ponton összeadjuk a játékosok eddigi, tehát az 3.forduló utáni összpontjait a mostani fordulóban eddig megszerzett pontokkal. A következő kérdés jó válasza ezt duplázza meg, a rossz felezi meg, a passz természetesen változatlanul hagyja. Ráadásul, az előző fordulóhoz hasonlóan egy igennel vagy nemmel megint nagyon sokat lehet nyerni vagy éppen veszteni.

24. kérdés, amelyre a helyes válasz megduplázza az 1-23. kérdések utáni eredményt, a helytelen megfelezi azt.

Josephine Baker korának legendás dívája volt, világszerte rajongtak érte. Szurkolt-e valaha is valmely stadionban személyesen a Ferencvárosnak egy mérkőzésen? Igen vagy nem, csak ez itt a kérdés…

A 4.forduló kérdéseire a válaszokat 2010.10.11. 23:00-ig várjuk. A külföldről játszani kívánók ügyeljenek arra, hogy ez az időpont a magyar időszámítás szerint értendő. A késve beérkező válaszokat az értékelésnél nem tudjuk figyelembe venni.

A válaszokat email-ben kérjük elküldeni az

ftc.barati.kor@gmail.com címre.

A válaszban kérjük feltüntetni egy azonosító nevet, melyet az értékelésben közzéteszünk, a kérdés sorszámát és a helyesnek tartott választ. Aki először játszik, az szigorúan belső használatra adja meg a valódi nevét és elérhetőségét, lehetőleg telefonszámát is.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

  1. bockor írta:

    Hajrá Pilu, Hajrá Pilu!!! 🙂

    Sanyi bátyám, ez a Josephine Bakeres kérdés, honnan jött? 🙂 Remélem a következő fordulóban nem a stadionban kettővel feletted ülő ph értékét kell kitalálnunk… 🙂

    Hozzászólás ideje: 2010. október 10. 19:33

HOZZÁSZÓLÁS