2024. április 19. péntek

Ellenfélnézőben: ZTE

Szerző: Simon József Bejegyzés ideje: 2011. szeptember 10.

Fantasztikus sikereket elért válogatottunk után ismét a klubcsapatok veszik át a főszerepet a hétvégén, a 8. fordulóval folytatódnak az élvonal küzdelmei. Az Üllői úton nem is akármilyen meccset rendeznek majd a ZTE vendégeskedésével, hiszen új edzőnk, Détári Lajos éppen elődje, Prukner László új csapata ellen mutatkozhat be kispadunkon vasárnap este 6 órakor, a Sport2 kamerái előtt.

Ellenfelünk az előző évtizedben stabil élvonalbeli múlttal rendelkezik – bár anyagi nehézségekről időről időre tőlük is érkeztek hírek, ez a gárda szereplésén nemigen látszott meg. Ki ne emlékezne a kék-fehérek történelmének legnagyobb sikerére 2002-ből, amikor a Bozsik Péter vezette együttes bajnokságot tudott nyerni, majd a BL-selejtezőkben lógó orral küldték haza a megannyi világsztárral felálló Manchester Unitedet. Igaz, később sem a bajnokságban, sem nemzetközi szinten nem tudták megközelíteni ezt a teljesítményt, azért 2007-ben még egyszer felfértek a dobogó alsó fokára, az utolsó három évadban pedig két 4. hely mellett egy 5. pozíciót és egy elvesztett kupadöntőt is fel tudnak mutatni Zala megye székehelyén. A stabil szereplés egy másik jellemző mutatója, hogy a bajnoki cím óta mindössze egyszer, 2006-ban (épp a bronzérmes év előtt) fordult elő, hogy csak két számjeggyel lehetett leírni végső pozíciójukat (11. hely). Ehhez képest természetesen óriási csalódást nyújtott minden zalai szimpatizáns számára a mostani szezon rajtja, hiszen a csapat kilátástalan játékkal, 7 forduló alatt 1 pontot szerezve sereghajtó a pontvadászatban, így még a mi hasonlóan tragikus produktumunkat is alulmúlják eddig.

Természetesen – legalábbis a magyar viszonyok közt lehet ezt a szót használni – ez edzőváltást szült, így az éveken át sikeresnek mondható és közmegbecsülésnek örvendő Csank János munkáját megköszönték a vezetők. Amit viszont akár kisebb meglepetésnek is konstatálhatnánk, az az, hogy a tőlünk távozott Prukner László elvállalta a kihívást, és azonnal leült egy másik kispadra, a ZTE-ére. Ez pedig előidézte azt a nem éppen szokványos helyzetet, hogy első hivatalos tétmeccsén éppen jól ismert korábbi csapata ellen kell debütálnia, ahová nyilatkozatai alapján – egyébként érthető módon – érzelmi szálak is fűzik. Sokáig emiatt kérdéses is volt, hogy Prukner vállalja-e ezt a fellépést, de ez mára már eldőlt: az 50 éves szakember ott áll majd a plexi mellett. Vele szemben a mieinkél hivatalos státuszban korábbi segítője, Nagy Tamás lesz, tényleges koordinátorként azonban most debütál majd az egykori világválogatott Détári Lajos. Mivel mindkét együttes olyan játékosokat szerepeltetett a hétközi Ligakupa-fordulókban, akikre vélhetően nem számítanak a hétvégén a szakvezetők, ezért kétségtelen, hogy már a kispadon óriási taktikai csata fog dúlni.

A ZTE játékosállománya – hasonlóan a miénkhez – a gyenge rajt miatt a mai napig formálódik. Az átigazolási időszak utolsó napján is futottak be új igazolások a kékekhez az ex-kaposvári, Egerszegre visszatérő Máté Péter és a Vidiből érkező Hidvégi Sándor és Szakály Dénes személyében (utóbbi kölcsönbe), de a vezetők a mai napig tárgyalásban állnak szabadon igazolható futballistákkal. Ami a korábbi erősítéseket illeti, a másodosztályból írt alá Zalaegerszegre Csordás Szabolcs és Kovács Gábor, továbbá nagy erősítésnek tűnik a szezont még Kecskeméten kezdő, ám onnan kölcsönbe Zalába távozó Tököli Attila. Rajtuk kívül légiósok érkeztek a csapathoz: a gaboni Roguy Meyé (ő sokak számára ismerős lehet, hiszen egyszer már bizonyított Zalában és jó pénzért adták el Törökországba), a román Vlad Alin Bujor, a spanyol Manu Hervás, a montenegrói Radoš Bulatović, az egyiptomi Serif Szadek, az osztrák Aleksandar Stanisavljevic és a szlovén Safet Jahič igazolt nyáron a ZTE-be.

Persze volt is kit pótolni, hiszen a vérszegényebbre sikerült tavasz után több alapember és kiegészítő ember is távozott a gárdától. Külföldön folytatta például a védelem két szlovén oszlopa, Matej Miljatovič és Leon Panikvar, de így tett Prince Rajcomar, Kocsis Adrián, Polareczki Roland és Stefan Cebara is. Kölcsönből visszatért eredeti klubjához Simon Attila (Kecskemét) és Simonfalvi Gábor (Pécs), végleg vagy kölcsönbe a másodosztályba szerződött Sipos Gábor, Szabó Ádám, Barna Zsolt és Nánási Balázs, továbbá az átigazolási időszak utolsó napján nevelőegyesületébe, a rivális Haladásba tért vissza az egykori magyar válogatott Horváth András.

A ZTE-ben jelenleg egyetlen játékos szerepel, akinek ferencvárosi múltja van, ez természetesen Tököli Attila, akit mind jól ismerünk. Fordítva ugyanez igaz: Zalaegerszegen indult a karrierje Józsi Györgynek, aki már a Manchester-verés idejében is kerettag volt a kék-fehéreknél, igaz, még csak a fiatal, szárnyait bontogató tehetség státuszában.

Rovatunk olvasói megszokhatták már, hogy cikkünk végén ellenfelünk egy várható összeállítását közöljük az eddigi mérkőzések alapján. Most azonban az utolsó pillanatban befutó futballisták, valamint az új edző debütálása miatt ez objektív módon megtippelhetetlen. Ám hogy ne maradjon üresen ez a bekezdés, engedjék meg, hogy egy személyes tippet írjak a holnapi zalai kezdőre, amely az én megérzéseimet tükrözi:

Vlaszák – Kocsárdi, Bulatović, Bogunović, Hidvégi – Szalai (Bujor), Máté, Kamber, Szakály D. – Meyé, Tököli

A fogadóirodák meglepően alacsony oddsal adják a ferencvárosi győzelmet. Noha külső szemlélőként ez kiegyenlített és megjósolhatatlan mérkőzésnek tűnik, mégis 42 iroda oddsainak átlaga alapján a mi sikerünk 1,66-szoros, a döntetlen 3,42-szeres, a vendégek diadala 4,28-szoros pénzt hozhat a bátor fogadók konyhájára. Mi mást lehetne írni: legyen igazuk a bukiknak, és szerezzük meg simán első győzelmünket a bajnokságban!

Hajrá Fradi!

Összeállítást készítette: Simon József

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS