2024. április 18. csütörtök

Paracki vagy Melczer – avagy kié az 1000. figyelmeztetés?

Szerző: Simon József Bejegyzés ideje: 2012. április 29.

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik neves hazai fociportálon, miszerint a pécsi Goran Paracki kapta az 1000. büntető figyelmeztetést a magyar bajnokság 2011/2012-es szezonjában. Egy másik számítás szerint azonban Melczer Vilmosé a “kitüntetés”.

A pécsiek horvát idegenlégiósa abban az esetben kapta az 1000. lapot, ha a kétsárgás kiállításokat külön számoljuk, és ha egy játékost így állítanak ki egy meccsen, akkor utólag egy első sárgát és egy (második sárgás) pirosat, tehát összesen 2 figyelmeztetést könyvelünk el neki.

Ha azonban azt a szisztémát követjük, ami alapján a sárga lapok utáni eltiltásokat is mérik, miszerint a kétsárgás piros egyenértékű az azonnali pirossal, és utólag csak 1 piros lapot kell a játékos neve mellé elkönyvelni (tehát a piros annullálja az előző sárgáját), akkor 35-tel kevesebb büntető figyelmeztetés történt eddig a bajnokságban, hiszen a 65 kiállítás közül pontosan ennyi volt második sárgás, tehát ennyivel kevesebb esetben lesz egy adott játékos neve mellett 2 helyett 1 figyelmeztetés a két szisztéma közötti különbség okán.

Így a 26. forduló szombati játéknapján léptünk át az 1000. büntető cédulán, a vasárnapi két zárótalálkozó előtt összesen 942 sárgánál (melyek tehát nem “pirultak be”) és 65 pirosnál járunk. Ha feltételezzük, hogy a bírók pontosan könyvelték el az események időpontjait, és minden meccs pontosan akkor kezdődött, amikorra kiírták, valamint mindenhol pontosan 15 percig tartott a szünet, akkor az idei szezon 1000. figyelmeztetését a siófoki Melczer Vilmos kapta egy sárga lap formájában a Siófok-Haladás mérkőzésen (999.-ként a pécsi Bajzát Péter 6 perccel korábban, 1001.-ként a zalaegerszegi Darko Pavićević 2 perccel később kapott lapot, ha az imént írt feltételezéseket tartjuk).

Immár tehát mindkét számítási rendszerben megvan az 1000. büntetés, a pécsi Goran Paracki és a siófoki Melczer Vilmos birtokolja a kétes értékű titulusokat.

Simon József

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS