2024. március 29. péntek

Még a Fradi neve is segít

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2014. augusztus 16.

Minél régebben vagyunk fradisták, annál jobban érezzük a címben leírtakat. Igen, még a Fradi neve is segít. Jó rágondolni, eszünkbe jutnak örömteli pillanatok, nagy sikerek. A Fradi neve azonban másképp is tud segíteni. Hogyan? Erről szól ez a bejegyzés.

zfsSokszor halljuk, mondjuk, a Fradinak sok, nagyon sok, megszámlálhatatlanul sok szurkolója van. Igaz ez akkor is, ha a lelátókon hétről hétre nem látjuk. Sokan vannak ugyanis a nem aktív meccsrejárók, akik azonban figyelik a Fradit, ha tehetik, a tévében feltétlenül megnézik, erre építenek a televíziós társaságok, amikor a Fradi minden mérkőzését adják, tudósítanak a Fradiról. Ennél is többen vannak, akik már a tévében sem nézik, de a sajtóban és az interneten megjelenő híreket, hírmorzsákat feltétlenül elolvassák a Fradiról, mert érdekli őket. Aztán vannak olyanok, ugyancsak nem kevesen, akik már ezt sem teszik, a mindennapjaik hosszú-hosszú ideig zajlanak a Fradi nélkül, anélkül hogy néznék, hogy olvasnának, hogy beszélnének róla., ám ha valaki megkérdezi őket, szurkolnak-e, szurkoltak-e egyáltalán valamely csapatnak, akkor a Fradi lesz a válasz. Ők az alvó fradisták, akiket mély álmukból csak valamely nagy siker tud felébreszteni. Egy nagy siker, amely valljuk be, elég régen volt és ki tudja, mikor lesz újra?

Ezt a nagy közösséget, a fradistákat gyakran nevezik családnak, a Fradi-családnak. A valódi családokról tudjuk, hogy a tagjaik másként viszonyulnak egymáshoz, mint a többi emberhez. A család az első. A családért mindent megteszek. A család a mindenem. A családom nélkül nem lennék sehol. Mindenben segít a családom. Mennyit halljuk ezeket rövid mondatokat. Igen, óriási erő van a családban, olyan erő, amely megtartja és mozgatja az egész társadalmat. Adódik a kérdés, a valódi családok mozgatórugói valóban jelen vannak egy olyan virtuális nagy családban, mint a Fradi-család? Másképp viszonyulok egy másik emberhez, ha megtudom, hogy ő is fradista? Egy biztos, beszélgetni már tudok vele, mert egy közös témánk már van, a beszélgetés közben pedig sok minden kiderül a másikról, jobban megismerjük egymást. Megismerjük, megtudjuk egymásról, mivel is foglalkozunk, egyre több közös ismerőst fedezünk fel a múltunkban, könnyebben épül a kapcsolati hálónk. Az a kapcsolati háló, ami nélkül ma szinte nem lehet élni.

A nagy Fradi-családban van egy szurkolótársunk, aki mindezt úgy fordította le, hogy sok fradista biztos szívesebben vásárolna egy másik fradistától, ha tudná, hogy az adott termék vagy szolgáltatás az ő kivitelezésével jött létre. A felismerést tett követte, majd hosszú hónapok előkészítő munkája után az interneten elindult a Zöld-Fehér segítség. Egy oldal, amely üzleti oldalról is szeretne fradistákat fradistákkal összehozni. Az FTC Baráti Kör révén volt szerencsém megismerni ezt a szurkolótársunkat és beszélgetni vele. Persze, hogy megkérdeztem, hogy kezdődött az ő fradistasága, hogy jött az ötelete.

Én is, mint oly sokan, örököltem a fradistaságot. Gyerekkoromban még vittek a meccsekre, aztán 15 éves koromtól már baráti társaságokkal járunk fel Budapestre, életünk része lett, hogy a hétvége egy napját csak a Fradira áldozzuk. Sokat köszönhetek a Ferencvárosnak, nagy tanítómester ez az egyesület, megmutatta számomra, hogy milyen eszmék, értékek fontosak az életben, valamint számos jó embert, szurkolótársat ismerhettem meg az évek alatt. – mondta, majd így folytatta

A fradizmus, véleményem szerint, egy olyan egyedálló érzelmi kapocs, ami naggyá tette ezt a klubot.
Folyamatosan foglalkoztatott a gondolat, hogy mi lehetne az a kezdeményezés, ahol fradista segít fradistának és miként lehetne átgondolt, megfelelő gondoskodással felépíteni úgy, hogy idővel az FTC számára is hasznos legyen. A cél az, hogy fradista érzelmű vállalkozók, általuk tulajdonolt vállalkozások bemutatkozhassanak, az oldalunkon leírhassák, mivel foglalkoznak, néhány szót a Fradival kapcsolatos érzelmeikről is ejtenek. Ez számukra nagyon hasznos lehet, mivel úgy gondoljuk, tapasztaltuk is már, hogy szívesebben vásárol bármelyik szurkolótársunk olyantól, akinek hozzá hasonlatosan zöld a vére.

A kapcsolat felvételéhez elég csak az érzelem? – kérdezem.

Van ebben üzlet is. Az oldalon már jelenlevő vállalkozók többsége kedvezményt ajánl fel a fradista vásárlók részére, tehát az olvasó, érdeklődő szurkolók anyagilag is jobban járhatnak, ha a hirdetővel felveszik a kapcsolatot.

Mennyibe kerül ez a hirdetési lehetőség? – kíváncsiskodom.

Az oldal használata teljesen ingyenes, bevételeink nincsenek, a működési kiadások a Zöld-Fehér segítséget terhelik.

Az oldal néhány hónapja már működik, így megkérdeztem azt is, mik a tapasztalatok illetve milyen további tervek vannak.

Nagy célunk, hogy a klub szakosztályait a vállalkozóink révén segíteni tudjuk. Hiszen azt tudjuk, látjuk, hogy az országban számos olyan ízig-vérig fradista vállalkozó van, aki a lehetőségeihez mérten szívesen támogatná az egyesület bármely szakosztályát. Pozitív visszajelzésünk is van már. Volt olyan szakosztály, ahonnan megkerestek bennünket, hogy lennének apró nehézségeik, nem ismerünk-e olyan vállalkozót, aki segíthetne az adott dologban. Mi találtunk az eddigi kapcsolataink közül megfelelő vállalkozásokat, a beleegyezésükkel és a hajlandóságukkal átadtuk az elérhetőséget, ahonnan aztán minden további megbeszélés az ő dolguk. Ezeken túlmenően a magánszemélyek számára is szeretnénk hasznosabbá tenni az oldalunkat, létrehoztunk egy „Keres-Kínál” pontot, ahol bárki feltehet bármit, használati tárgyat, ingatlant, fradista ereklyét, amit felkínálnak mások számára, vagy éppen ilyeneket keresnek. Egyfajta fradista apróhirdetési felület alakulhatna itt ki, meglátjuk ennek lesz-e igazi jövője.

És még sorolta hosszan és hosszan az ötleteit, a terveit, élmény volt hallgatni is. Hogy ki ő? A beszélgetésnél kifejezetten megkért, a neve egyelőre maradjon homályban, nem azt érzi lényegnek, hanem a kezdeményezést. Tiszteletben tartom a kérését, annak ellenére, hogy őszintén megvallom, nem értek vele egyet, hiszem, ez a nézete fog még változni. Addig is figyeljünk oda arra, ami elindult, itt van előttünk, a Zöld-Fehér segítségre, segítsünk egymásnak, egymáson a Fradi neve által.

Simon Sándor

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS