2024. április 19. péntek

A Sárosi család emléktáblájának avatása

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2014. szeptember 17.

DSCN51931912 és 1939 között Budán, a Budafoki út 10/b alatti házban élt a családjával Stefancsics Bálint szabómester. Feleségével három igen eleven fiúgyermeket neveltek, Györgyöt, Lászlót és Bélát. A három fiú – már Sárosira magyarosított néven – lett a magyar sport, a Ferencvárosi Torna Club büszkesége. Dr. Sárosi György és Sárosi III Béla labdarúgóként, Sárosi László pedig vízilabdázóként emelkedett válogatott szintre. A Sárosi (Stefancsics) család emlékét a ház falán a mai napig nem őrizte semmilyen jel.

DSCN5203Újbuda Önkormányzata, a Ferencvárosi Torna Club és az FTC Baráti Kör támogatásával, dr. Sárosi György születésének 102. évfordulóján, emléktábla avatására került sor a Budafoki út 10/b ház bejáratánál. Az Önkormányzat részéről dr. Hoffmann Tamás polgármester emlékezett meg a Sárosi családról. Orosz Pál, az FTC labdarúgó Zrt. vezérigazgatója méltatta a Sárosi fiúk sporteredményeit, s hangsúlyozta, hogy nagy szükség van az emlékek ápolására. Rudas Ferenc, az FTC Baráti Kör elnöke, a legidősebb élő válogatott labdarúgó büszkén emlékezett vissza arra, hogy ő még együtt játszhatott Sárosi Gyurkával és Bélával a Fradiban, sőt Bélával a válogatottban is.

DSCN5207Ezt követően a család részéről dr. Sárosi László, olimpiai bajnok vízilabdázó, a középső Sárosi fiú, László gyermeke, György és Béla unokaöccse beszélt elődei sikereiről, emberi értékeiről. Édesapja, aki az első edzője, de élete végéig a tanácsadója is volt, nagyban hozzájárult a vízilabdában elért sikereihez, de a magyar vízilabdasport sok évtizedes eredményességéhez is. Kiemelte a sport élettani, pedagógiai és szocializációs szerepét.DSCN5211 Beszéde végén dr. Sárosi György hagyatékából egy emléktárgyat adott át Rudas Ferencnek, hogy méltó helyet kapjon a Fradi Múzeumban. A futball-labda talapzatán a következő felirat olvasható: „Dr. Sárosi Györgynek, 20 éves játékának jubileuma alkalmából, a legnemesebb ellenfelünknek, UTE vezetősége és játékosai, 1947. XII. 8.” Elgondolkoztató a hétvégi derbi előtt!!!

Az ünnepi beszédek elhangzása után dr. Hoffmann Tamás polgármester és dr. Molnár László alpolgármester helyezte el az Önkormányzat koszorúját, az FTC nevében Orosz Pál vezérigazgató, majd az FTC Baráti Kör elnöke, Rudas Ferenc és alelnöke, dr. Springer Miklós koszorúzott.

Az emléktábla avató ünnepség, a Sárosi család tiszteletére, a Himnusz dallamával ért véget.

SzB
2014. szeptember 16.

DSCN5222

Az eseményen a FradiMédia képviselői is ott voltak, forgattak:

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

  1. lacimadár írta:

    Micsoda család! 3 ragyogó sportoló, és még az unokaöcs is olimpiai bajnok pólós, egyik legnagyobb kedvencem, minden idők egyik legnagyobb, legintelligensebb vízilabdázója, egy igazi “dirigens” … imádtam, pedig “Dózsás” volt … a három Sárosi testvér szinte egyszerre, egymás után halt meg … Az a ’47-es köszöntés pedig, több, mint elgondolkodtató ma … “Legnemesebb ellenfelünknek” … respect, Lilák! Hát igen, ilyen is volt … Sárosi “Gyurka” 7 törvényét (az ftcbk.hu-n olvasható) kötelezően kifüggeszteném minden “kölyökcsapat” öltözőjében … mert a sport erről kellene, hogy szóljon …

    Hozzászólás ideje: 2014. szeptember 20. 19:00

HOZZÁSZÓLÁS