2024. március 28. csütörtök

Gerendás György volt a vendégünk

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2015. október 28.

Az FTC Baráti Kör októberi összejövetelének meghívott vendége Gerendás György olimpiai bajnok vízilabdázó, az FTC vízilabda szakosztályának szakmai igazgatója volt.

DSCN7976Eddig is tudtuk, hogy Gerendás György a hazai pólósport kiemelkedő, színes egyénisége, akár a játékos-, akár az edzői pályafutását tekintjük. Ezt csak megerősítette a mai találkozás. Őszintén, humorral telítve beszélt a vízben, illetve a medence partján eltöltött éveiről, sikereiről. Nem volt tabu téma!

1959-ben kezdett el úszni a Fradiban, ahol édesapja volt az úszóedző. Hamarosan áttért a vízilabdára. Montrealban, 1976-ban fradistaként lett olimpiai bajnok. A katonaság volt az oka, hogy 1978-ban a Bp. Honvédba igazolt. 1983 és 1987 között a BVSC játékosa volt, majd Olaszországba szerződött. Itt kezdte meg edzői pályáját is. Hazatérése után 1992-2004 között a BVSC, 2004-2014 között az Eger edzője volt. Hosszú idő után tért vissza az FTC-hez. Az egri szakítás után az ez év áprilisában elhunyt Ambrus Tamásnak és a Fradi edzőjének, Varga Zsoltnak a hívására vállalta el a szakmai igazgatói posztot. Elmondta, hogy más ajánlata, külföldi is, volt, de a Fradi az mégiscsak a Fradi! Jó vízilabdás társaságra, segítőkész vezetőségre talált. Az első évben sikerült a kitűzött cél maximumának, a 4. helynek az elérése, a második évben a minimális cél a 4. hely. A csapat erősítését nem csak igazolásokkal, hanem saját nevelésű játékosok beépítésével tervezik. Ma már a 16-os keretben nyolc saját nevelésű pólós szerepel. Gerendás György ennek a szakmai célnak az érdekében vállalta a serdülő csapat edzőségét, amit az olimpiai szereplés miatt le kell adnia, ugyanis Benedek Tibor szövetségi kapitány munkáját másodedzőként segíti.

DSCN7974Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy – sajnos – hazánkban nincs egységes utánpótlás nevelés, mint például Szerbiában, pedig a sikeres munkához egységes alapokra lenne szükség. Problémaként említette, hogy a hagyományos nyári sportágat egész évessé alakították, télen is játszani kell, a válogatottaknak egy olimpiai négyéves ciklusban 11 világversenyen kell részt venniük. A vízilabda szabályokkal, véleménye szerint, nem lenne gond, a baj a szabályok állandóan változó értelmezésével van. Szóba került „impulzív” személyisége is. Gerendás György ezzel kapcsolatban elmesélte, hogy már gyermekkorában sem volt jó gyerek, mai divatos szóval „hiperaktív” volt, az általános iskolai tanulmányait is a harmadik iskolában fejezte be, az érettségi előtt is közel állt a kirúgáshoz. Természetéből adódóan sokkal többet lát, sokkal többet vesz észre, mint más hétköznapi ember, ennek köszönhetően lett a válogatottban 20 éves korára irányító játékos, majd sikeres edző. A bírókkal való vitáira a csapat érdekében van esetenként szükség. Kapcsolatukra jellemző, hogy az egri távozása után megkeresték, hogy legyen a bírói testület elnöke… Végezetül elmondta, hogy a Fradinál természetesen a bajnoki cím elnyerése lehet csak a cél. Hogy ezt mikor érik el, azt nem tudja megjósolni. A BVSC-nél a 4-5., az Egernél az 5. edzői évében jött a siker. Mosolyogva mondta, reméli, hogy a Fradinál rövidebb idő alatt sikerül.

DSCN7980A nagy tapssal záruló „előadás” után, dr. Springer Miklós alelnök adta át Gerendás Györgynek az FTC Baráti kör jelvényét.

DSCN7978Az FTC Baráti Kör vezetése Tobak Csabát, a Fradi Múzeum igazgatóját is köszöntötte, aki a közelmúltban ünnepelte 40. születésnapját.

Ezt követően bejelentésekre került sor.

DSCN7977Hélisz József főtitkár felhívta a figyelmet az FTC Baráti Kör rendkívüli közgyűlésére, ami november 14-én (szombat) 11 órakor lesz a Népligetben. Tájékoztatást adott arról, hogy a Baráti Kör által kezdeményezett fradista mártír emlékműre az FTC jövőre pályázatot fog kiírni, és annak eredményeképpen 2019-ben, az FTC 120 éves születésnapján fogják felavatni.

Horányi Ervin tagtársunk javasolta, hogy a Baráti Körön belül alakuljon Fradi ereklyéket gyűjtők csoportja, cserélési lehetőséget biztosítva a tagoknak.

Takács Tibor elnökségi tag, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke bejelentette, hogy Albert Flórián halálának 4. évfordulója alkalmából október 30-án (péntek) 11 órakor koszorúzás lesz az Óbudai temetőben. Ugyanezen a napon 15 órakor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület székhelyén, a Bécsi utca 1. szám alatt, nyilvános könyvbemutatókra kerül sor. Rózsaligeti Lászlónak a Kinizsi korszakról szóló és Fűrész Attilának a Bajnokok Ligájában történt menetelésről írt könyveit mutatják be.

Kopeczky Lajos, a Baráti Kör sajtófelelőse beszámolt arról, hogy november 6-án 18 órakor nyílik az erdőkertesi faluházban tagtársunk, Fekete Géza szobrászművész, Aranycsapat című kiállítása. Ennek keretében november 25-én levetítik a 6:3-as londoni magyar-angol mérkőzés teljes felvételét.

A következő összejövetel időpontja: 2015. november 24. Addig is: Hajrá Fradi!

SzB
2015. október 27.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

3 hozzászólás

  1. Baráti körben Gerendás Györggyel - Üllői út 129. írta:

    […] Az eseményről készült teljes beszámolót a Baráti Kör honlapján olvashatjátok el: ftcbaratikor.hu […]

    Hozzászólás ideje: 2015. október 29. 16:10

  2. Jozsó írta:

    A Fradi erekjéket gyűjtök csoportját nem az FTC Múzeum keretében kellene inkább létrehozni, ahol rendelkezésre is áll helyiség és szakmai felügyelet is?

    Hozzászólás ideje: 2015. október 29. 22:04

  3. Horányi Ervin írta:

    Mint ötletgazda egytértek Jozsó javaslatával is, én csak a témát vetettem fel, a hely és “hovatartozás” kérdése a a lehetséges csoportba jelentkezők döntésétől függ.

    Hozzászólás ideje: 2015. október 30. 09:08

HOZZÁSZÓLÁS