2024. március 19. kedd

Csikós Gyulára emlékeztünk

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2017. november 11.

Csikós Gyula az FTC és a magyar válogatott legendás kapusa 25 évvel ezelőtt, 1992. november 10-én, 72 éves korában hunyt el. Az FTC Baráti Kör (FTC BK) hagyományainak megfelelően e kerek évforduló alkalmából megemlékezést tartott a Groupama Arénában a Csikós Gyuláról elnevezett 14-es számú sky-boxnál.

Takács Tibor, az FTC BK alelnöke, emlékezett meg a nagyszerű sportemberről, aki 1940 és 1970 között volt a Ferencváros kapusa, aki 13 alkalommal szerepelt a válogatottban is. Szerény, megbízható, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó kapus volt, aki nem törekedett látványos megoldásokra, de kitűnő reflexének köszönhetően bravúrokra is képes volt.

Kaszás Pál, az FTC BK főtitkára, néhány számadattal egészítette ki a megemlékezést. Csikós Gyula összesen 283 mérkőzésen védett a Ferencvárosban, illetve 1950-ben az ÉDOSZ-ra átkeresztelt csapatban. Kétszer volt a bajnokcsapat tagja, háromszoros Magyar kupa-győztes. Klubhűségére jellemző, hogy 1950-ben, három év után az első szóra visszatért szeretett klubjához, amikor az kapus nélkül maradt az egyfordulós bajnokságban.

A megemlékező szavak után Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője virágot helyezett el a sky-boxnál levő Csikós emlékfal elé, amelyen az az idézet áll, amelyet Csikós Gyula akkor mondott, amikor 26 éves korában a Fradi játékosa lett: „Mondanom sem kell, hogy szívvel-lélekkel fogok őrt állni a ferencvárosi kapuban. Mindig idehúzott a szívem, és most, hogy végre sikerült eljutnom eddig, érdemes akarok lenni a bizalomra.”

Hogy mennyire rászolgált a bizalomra, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy mi az utódok, akik nem láthattuk védeni, szeretettel emlékezünk meg róla.

SzB
2017. november 10.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS