2024. április 23. kedd

Boldog Ferenc-nap és Fradi születésnap

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2017. december 4.

A Ferenc-nap és az FTC labdarúgó szakosztályának születésnapja azonos napra, december 3-ára esik.

Mivel ebben az évben ez a nap advent első vasárnapjára is volt, a kapcsolódó ünnepségsorozatot december 2-ára, szombatra szerveztük.

 

 

 

Elsőként a Népligetben gyűltek össze a Rudas-rend kitüntetettjei. A megjelentek egyperces néma felállással emlékeztek két elhunyt társukra, dr. Gyimesi Andrásra és Sánta Sándorra. Ezt követően a Rudas-rend korjegyzője, Tobak Csaba emlékezett meg a kitüntetés alapítójáról a Ferencváros egykori kitűnő jobbhátvédjéről, a 23-szoros válogatott Rudas Ferencről. A Ferenc-napi összejövetel halk imával, a Miatyánkkal fejeződött be.

 

A „Ferenczvárosi Torna Club football osztálya” 1900. december 3-án alakult meg. Íme az ülésről fennmaradt jegyzőkönyv:

A születésnap alkalmából az FTC Baráti Kör (FTC BK) minden évben koszorúzást szervez. A megemlékezés első helyszíne a hajdani Soroksári úti Fradi futballpálya helyén 2015-ben felállított emlékmű volt. Az FTC BK koszorúját Takács Tibor alelnök és Kaszás Pál főtitkár, míg az FTC koszorúját Tobak Csaba az Fradi Múzeum vezetője helyezte el.

A következő állomás a Ferencvárosi Önkormányzat Bakáts téri épülete volt. Kaszás Pál főtitkár emlékezett meg a 117 évvel ezelőtti futball osztály alapításáról, alapítóiról, az azóta elért legfontosabb sikerekről. Az épület falán található emléktáblánál Kaszás Pál és Tobak Csaba koszorúzott.

A Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület (NBHE) a Bécsi utcai székhelyén tartotta a születésnapi megemlékezést, amelyre meghívottak voltak az egykori játékosok, a NBHE és az FTC BK tagjai. Takács Tibor, mint a NBHE elnöke üdvözölte a megjelenteket, majd méltatta az FTC labdarúgó szakosztály eredményeit, a 29 bajnoki címet, a VVK-győzelmet, a sok-sok fradista válogatott játékost. A jó hangulatú baráti beszélgetések az állófogadás közben is folytatódtak.

A születésnapot az esti Fradi-Videoton bajnoki meccs tette igazán ünnepivé. A hideg időjárás ellenére a Fradi játékosai kellőképpen fel tudták tüzelni a nézőket, akik vastapssal jutalmazták a 3:1-es győzelmet kivívó csapatot.

Az ünnepnap így vált teljessé, igazán boldoggá.

Hajrá Fradi!

SzB
2017. december 2.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS