2024. március 19. kedd

Lisztes Krisztián volt a vendégünk

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2018. március 2.

A szokásos havi összejövetel előtt az FTC Baráti Kör (FTC BK) irodájában megemlékeztünk a 35 éve elhunyt legendás játékosunkról, Lázár Gyuláról.

Az eredeti terv szerint ez a megemlékezés a Groupama Aréna 10. számú, Lázár Gyuláról elnevezett sky-boxánál lett volna, de egy zártkörű rendezvény miatt erre nem kerülhetett sor.  Kaszás Pál, az FTC BK főtitkára részletes ismertetést adott „Tanár úr” pályafutásáról. Több mint 500 mérkőzésen szerepelt a Fradi csapatában, ötször volt bajnokcsapat, négyszer kupagyőztes csapat tagja. 1937-ben KK-győztes lett. A magyar válogatottban 49 alkalommal szerepelt, tagja volt 1938-ban a párizsi vb-n ezüstérmes csapatnak. Haláláig hű volt a Ferencvároshoz.

A februári FTC BK összejövetel meghívott vendége Lisztes Krisztián volt. Beszámolt a pályafutásáról, jelenlegi feladatáról a zöld-fehér csapatnál. A pályakezdésről a következőket mondta. Bár Újpesten született, az ős-fradista szomszéd bácsi vezette be a fradizmus rejtelmeibe. A Fradi egy teremtornán figyelt fel rá, így került 9 évesen a zöld-fehérekhez, Kaszás Pali bácsi kezei alá. Mivel édesapját egy évvel korábban elvesztette, a Fradiban igazi családra, Pali bácsiban gondoskodó pótapára lelt. Meghatódottan beszélt arról, hogy milyen nagy hatással volt rá Pali bácsi mentalitása, aki a támadó focira, a győzni akarásra, a tisztességes vereség elviselésére nevelte. Hamar felkerült az ifi I-be, ahol Vincze Géza irányításával sok hazai és nemzetközi sikert ért el, bár súlyos sérülések (bokatörés, keresztszalag-szakadás) nehezítették az előre haladását. 17 évesen játszotta első mérkőzését a felnőtt csapatban, majd Détári Lajos helyét, a 10-es pozíciót foglalta el. Kétszeres bajnok és kupagyőztes lett, a BL csoportkörben szereplő csapat tagja volt. 1994-ben, 18 éves korában a válogatottban is bemutatkozott, az 1996. évi atlantai olimpián a magyar csapat tagja volt. Nagyon fiatalon, 20 éves korában a VfB Stuttgartnál kezdte meg külföldi szereplését. A Stuttgarttal német kupagyőztes és KEK-döntős lett. 2001 nyarától a Werder Bremen játékosa lett, részese lehetett a bajnoki cím kivívásának. A sikert súlyos sérülése árnyékolta be, ami további pályafutását is befolyásolta, a térde már nem lett az igazi. Még több csapatnál szerepelt, kétszer a Ferencvároshoz is visszatért. Végül Soroksáron fejezte be az aktív játékosi karrierjét, ahol edzőként is dolgozott. Jelenleg a Fradi utánpótlásában, Theo Schneider szakágigazgató mellett dolgozik, a pro licences tanfolyamot idén fejezi be.

A tartalmas beszámoló után Lisztes Krisztián a kérdésekre válaszolt. Őszintén elmondta, hogy jobb volt játékosként szerepelni, mint vezetőként dolgozni. Az utánpótlásban vannak tehetséges gyerekek, a cél, hogy évente legalább egy fiatal kerüljön fel a felnőtt csapat keretéhez. A fiatalok külföldre kerülésével kapcsolatban elmondta, hogy az ügynökök túl korán adják el a tehetségeket, szerinte az általa bejárt út jobb volt, NBI-es múlttal ment külföldre. Beszélt fiáról, a 13 éves Krisztiánról, aki az U14-es csapatban játszik, házi gólkirály. Lisztes Krisztián a beszélgetés végén ismét élvezhette a „közönség” tapsát.

A hirdetések között Takács Tibor alelnök átadta dr. Springer Miklós üdvözletét, akinek egészségi állapota javult. Bejelentette, hogy március 26-án 11 órakor találkozunk a Farkasréti temető főbejáratánál, hogy megkoszorúzzuk krónikásunk, Nagy Béla sírját.

A következő összejövetel időpontja: 2018. március 27.

SzB
2018. február 27.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

1 Hozzászólás

  1. halász írta:

    Amikor Lázár Gyulára gondolunk, mindig jusson eszünkbe, hogy nagy része volt abban is, hogy a Kinizsi korszakban az öregfiúk csapata Ferencváros néven és zöld-fehér szerelésben játszhatott.

    Hozzászólás ideje: 2018. március 3. 20:52

HOZZÁSZÓLÁS