2024. március 19. kedd

Ambrus Miklós 85, Raffa György 80 éves

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2018. június 5.

A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja (MOBK) és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület (NBHE) közös rendezvényen köszöntötte két egykori kiváló sportolónkat.

Ambrus Miklós május 31-én töltötte be 85. életévét. Az Egerből indult, majd az FTC-ben csúcsra jutó vízilabda-kapus pályafutását jól ismerjük, a sok nagyszerű siker közül azonban mindenki az 1964-es tokiói olimpián nyújtott parádés teljesítményét emeli ki, amivel jelentős mértékben hozzájárult az aranyéremhez. A Magyar Olimpiai Bizottság nevében egykori játékostársa, dr. Bodnár András köszöntötte, majd a MOBK elnöke, dr. Nébald György a sporteredményeken túl méltatta azt a munkát, amit a MOBK létrehozásában és működtetésében végzett. Az FTC nevében Nyíri Zoltán operatív igazgató üdvözölte Ambrus Miklóst, majd Varga Zsolttal az FTC vízilabda-csapatának vezetőedzőjével közösen bemutatták a 18 év után megnyert bajnoki címmel járó kupát. Ajándékként egy 85-ös számú mezt adtak át. Nyíri Zoltán hangsúlyozta, hogy Miklós bácsinak is szerepe van a bajnoki címben, mivel fiának, a fiatalon elhunyt Ambrus Tamásnak köszönhetően maradt életben a Fradi vízilabda szakosztálya és Varga Zsoltot is ő csábította a zöld-fehérekhez. A köszöntők sorában volt a zuglói önkormányzat nevében Rátonyi Gábor, őt követte dr. Bajkai István országgyűlési képviselő. A házigazdák nevében Takács Tibor a NBHE elnöke köszöntötte és ajándékozta meg az ünnepeltet. A köszöntők sorából nem hiányozhatott a régi játszótárs, a mindig vidám dr. Kárpáti György sem, aki a róla szóló könyv dedikált példányával ajándékozta meg Tokió hősét. Miklós bácsi meghatódottan fogadta és a következő szavakkal köszönte meg a gratulációkat:

 

„Örülök, hogy ennyien eljöttetek megköszönteni a születés-napomon, és értékelitek azt, amit egykor tettem. Ami volt, azt tudjátok rólam, ami előttem van, az a Jóisten kezében van.”

 

A másik ünnepelt Raffa György volt, aki május 16-án volt 80 éves. 1953-ban kezdett el jégkorongozni az akkor épp Kinizsinek nevezett FTC ifiben, majd 1955-től 1971-ig volt a zöld-fehérek hűséges játékosa, négyszer volt tagja a bajnokcsapatnak. 1960 és 1967 között a magyar válogatott kitűnő hátvédje volt, részt vehetett az 1964-es innsbrucki téli olimpián. A klubhűség igazi példaképe.

Aktív pályafutása után is a Fradinál maradt utánpótlás edzőként, majd vezetőként. Az FTC nevében Nyíri Zoltán köszöntötte és átadta hokis legendánknak a 80-as számú mezt. Ezt követően Takács Tibor az NBHE jókívánságait és ajándékait adta át.

Raffa György a következő szavakkal reagált a köszöntésre:

 

„Jóllehet nem vagyok olimpiai bajnok, de a mai nap olimpiai arannyal ér fel, mert ilyen sok olimpiai bajnok társaságában ünnepelhetek. Köszönök mindent.”

 

A köszöntéseket közös fotózás, jókedvű beszélgetés és anekdotázás, majd állófogadás követte. Isten éltesse erőben, egészségben, boldogságban az ünnepelteket!


SzB

2018. június 1.

 

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

1 Hozzászólás

  1. Leonardo írta:

    Becsüljük meg a legendáinkat! Isten éltesse a két igazi fradista fiatalembert!

    Hozzászólás ideje: 2018. június 5. 16:10

HOZZÁSZÓLÁS