2024. március 29. péntek

Hatan a mágikus csapatból

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2018. június 12.

Hatan a mágikus csapatból címen jelent meg Gál László legújabb sporttémájú könyve. A cím hat olyan labdarúgóra utal, akik valamilyen formában kapcsolódtak az Aranycsapathoz.

Az Aranycsapatról és a játékosairól már sok könyv jelent meg, amelyek többnyire a klasszikus, a londoni 6:3-as magyar diadal hőseiről írnak. Az Aranycsapat játékosainak felsorolásában azonban a magyar szakirodalom sem egységes. A klasszikusokon túl – a helsinki olimpiai aranyérem és az 1956-os forradalom és szabadságharc közötti időszakban – legalább két tucatra való kiváló labdarúgó játszott a tágabb értelemben vett Aranycsapatban. Róluk általában kevesebb szó esik. Gál László ennek pótlására jelentős munkát végez. 2015-ben jelent meg Az Aranycsapat elfeledett legendái címmel Tóth II József és Várhidi Pál életéről szóló könyve. A mostani műve Lóránt Gyulának, Tóth II Józsefnek, Kotász Antalnak és három kitűnő kapusnak, Danka Imrének, Fazekas Árpádnak és Horváth Györgynek állít emléket. Ami közös bennük, hogy mindegyikük Vas megye szülöttje, labdarúgó pályafutásuk onnan indult el.

Mondhatjuk, a könyv hiánypótló írás, jóllehet Lóránt Gyula életregényét Lóri címmel már 1986-ban megírta Somos István és Peterdi Pál, Tóth II József pályafutásáról pedig a már említett könyvben Gál László számol be, de Kotászról, Dankáról, Fazekasról és Horváthról még nem jelent meg részletes életrajzi leírás.

A könyvhöz dr. Fenyvesi Máté írt ajánlást, aki szintén tagja volt az Aranycsapatnak és együtt játszott a könyv szereplőivel.

A kötet sok érdekességet tartalmaz a Fradi-szurkolók számára. Csak példaként: hogyan akadályozta meg a hatalom Kotász Antal Budapesti Kinizsibe való átigazolását, hogyan kötött egy életre szóló barátságot Horváth György és Friedmanszky Zoltán.

Jó szórakozást kívánunk a könyv olvasásához!

SzB
2018. június 11.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS