2024. április 25. csütörtök

Telt ház, egy óra derű, kacagás

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2019. február 5.

Jelen írás nem egy színházi eseményről, egy vígjátékról szól, hanem az FTC Baráti Kör (FTC BK) januári összejöveteléről. A „vendég” Eperjes Károly, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész volt.

A vendég szó azért került idézőjelbe, mert a népszerű Szami, az FTC BK régi tagja, csak egyéb elfoglaltságai miatt ritkán tud jelen lenni az összejöveteleinken. Ezúttal azonban sikerült szabaddá tennie magát, így köszönthettük a közelgő 65. születésnapja alkalmából. Bálint László, az FTC BK elnökétől átvehette a születésnapi emléklapot, Wlach László tagtársunk pedig egy üveg etyeki borral ajándékozta meg. Mi, a jelenlevők, akik végighallgathattuk Eperjes Károly „előadását”, maradandó élménnyel lettünk gazdagabbak.

Nehéz visszaadni azt a sok sztorit, eseményt, poént, amit egy óra alatt hallottunk. Megtudtuk, hogyan lett atyai intelemre Fradi drukker, hogyan lett ennek ellenére a Videoton tartalékcsapatának oszlopos tagja és mókamestere, hogyan vetett véget labdarúgó pályafutásának egy sérülés. A labda iránti szeretete viszont ma is tart, a színészek válogatottjának tagja, s ami boldoggá teszi, vasárnaponként együtt focizhat a Fradi öregfiúkkal.

Tanulmányairól, a becenevek: Kacsa, Szamócai, Szamóca, Szami, Színész eredetéről is sok mindent megtudtunk. Az érettségi tárgyválasztás körüli hercehurcáról, a sikertelen biológia érettségiről, a számítástechnikai műszerész végzettségről, az amatőr színjátszói tanfolyamról, a félreértésből a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán tett felvételizéséről, majd a színművészeti főiskolán katonai kísérettel tett, de sikeres felvételijéről is hallhattuk a jobbnál jobb sztorikat. A parodizálás is végigkísérte életét, a tanárok, katonaságnál megismert társak és kiképzők, politikusok, Major tanár úr, színésztársak utánzását mi is nagy derültséggel hallgathattuk.

Természetesen a nagy mérkőzésélmények sem maradtak ki a beszámolóból. Az egyik első és legemlékezetesebb összecsapás (szó szerint értendő) az 1963. augusztusában lejátszott Fradi – Dinamó Moszkva találkozó volt, amelyen hatalmas tömegjelenet után Oroszt és Guszajevet kiállították. Ezen a meccsen a sérült Mátrai helyett Páncsics, Szami későbbi példaképe, játszott. A mérkőzés után édesapjától kapott egy 4-es számú címeres zöld-fehér mezt.

A derűs, vastapssal záruló összejövetel valószínűleg tovább tartott volna, ha a résztvevők többsége nem lett volna meghívott az V. FTC Szakmai Napra.

Az FTC BK következő találkozójának időpontja: 2019. február 26. 17 óra!

SzB
2019. január 29.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS