2024. április 20. szombat

Gyászol a Fradi-család

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2019. június 10.

Forgács Ernő, az FTC korábbi labdarúgója 2019. június 3-án, 89 éves korában türelemmel viselt, hosszú súlyos betegség után elhunyt.

Forgács Ernő 1930. május 16-án született. „Gyerekkorom óta a foci volt a mindenem. A VIII. kerületi Rákócziban, majd a Ferencvárosi SE-ben, azután az MTK-ban, Bukovi Marci bácsi keze alatt játszottam. Az volt az álmom, hogy egyszer élvonalbeli labdarúgó lehessek.” – mondta Nagy Bélának, a krónikásunknak.

Az álma teljesült, bár az út egy kicsit göröngyös volt. 20 éves korában bevonult katonának, a Veszprémi Bástyában, majd a Kőbányai Dózsában játszott. 1954-ben megnyerték az osztályozót, de mégsem kerülhettek be az NBI-be, mert felsőbb utasításra egy vidéki Dózsa, a Pécsi Dózsa indult az első osztályban. A Bp. Spartacus játékosa lett. Itt figyelt fel rá az FTC és 1957-ben leigazolták.

Sok fiatal került akkor vele együtt a Fradiba, így Horváth György a Haladásból, Tarsoly Géza a Dohánygyárból, Dálnoki József az ESMTK-ból, Gregor Béla a Mávagból, Pető István Szentesről. Mindannyiuk számára a bemutatkozási lehetőséget az Esti Kupa jelentette, mivel az első csapat kerete az ausztráliai túrán vett részt. A fiatalok éltek a lehetőséggel, megnyerték a kupát. Forgács Ernő mindhárom mérkőzésen szerepelt. A „kis Fradi” a döntőben a komplett csapattal felálló MTK-t győzte le 2:1-re. A Népsport – többek között – ezt írta: „A hátvédhármas legjobbjának ismét az erőteljesen, jól szerelő Forgács bizonyult.”

Két évig volt a Ferencváros játékosa. Az első csapatban összesen huszonegyszer szerepelt, hatszor bajnoki mérkőzésen. Így tagja volt az 1957/58. évi bajnokságban bronzérmet szerzett csapatnak. 1958-ban részt vett a zöld-fehér együttes két nyugat-európai portyáján. 29 évesen, a téli felkészülés során, súlyos sérülést szenvedett, ami véget vetett élvonalbeli karrierjének. Visszaigazolt a Bp. Spartacusba, ahol a későbbiekben szakosztályvezetőként tevékenykedett.

A Ferencvárostól lélekben azonban sohasem távolodott el, sőt 1975 és 1980 között utánpótlás edzőként is dolgozott szeretett klubjánál.

Az utóbbi években egykori játékostársai, akik – sajnos – egyre kevesebben élnek, sem tudtak, hallottak Forgács Ernőről semmit. A napokban a családjától jött a szomorú hír…

Temetése 2019. június 14-én 12 órakor volt a Fiumei úti Sírkertben.

Emlékét megőrizzük! Nyugodjék békében!

SzB

 
2019. június 9.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS