2024. április 23. kedd

Détári „Döme” volt a vendégünk

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2020. március 1.

Az összejövetel kezdetén Bálint László, az FTC Baráti Kör (FTC BK) elnöke tájékoztatójában beszámolt özv. dr. Springer Miklósné köszönő leveléről, Göröcs János halála alkalmából az Újpesti Baráti Körnek írt részvétnyilvánításról, továbbá a következő összejövetel időpontjáról: 2020. március 31.

Ezt követően Csaba Tobak, az FTC BK főtitkára köszöntötte tagtársunkat, Szőke Miklóst, 70. születésnapja alkalmából.

Az összejövetel meghívott vendége Détári Lajos, 61-szeres válogatott, hétszeres világválogatott és egyszeres Európa-válogatott labdarúgó volt. „Döme” játékos pályafutásának ismertetését szerényen, néhány mondatban elintézte volna, azonban a hallgatói kérdések következtében teljes képet kaphattunk róla. Az Aszfaltútépítőknél – hamis igazolással való – pályakezdéstől kezdve a Honvédon, majd a Frankfurton át a színes nyugat-európai szereplésekig. Megtudtuk, hogy mint az első fiatal, 24 évesen külföldre kerülő labdarúgó karrierje a folyamatos kölcsönszerződés miatt a „feletteseitől” függött, nem ő döntött egy-egy csapatváltás esetén. Hálásan gondol az FTC vezetésére, elsősorban Havasi Mihályra, hogy olaszországi „bolyongásai” közepette elintézték, hogy ideiglenes játékengedéllyel három és fél hónapot a Fradiban játszhatott. Játékos pályafutásával, amelyet 2001-ben fejezett be, elégedett, bár hiányérzete van, hogy nem próbálhatta ki magát olyan nagy csapatban, mint a Barcelona, vagy a Juventus, pedig közel állt a szerződéshez.

Edzői tevékenysége már kevésbé sikeres. Különböző szintű csapatnál próbálkozott, amelyekre az volt a jellemző, hogy anyagi problémákkal küszködtek, nehéz volt eredményt felmutatni. A Fradinál szakmai igazgatóként eltöltött időszakra szeretettel gondol vissza. Feladata volt a csapat benntartása az első osztályban, a keret megerősítése elsősorban magyar játékosokkal. Mivel nem jöttek az eredmények, békés, barátságos válás következett be.

A magyar labdarúgás mai helyzetével kapcsolatban kritikusan fogalmazott. Kevésnek tartja a 12 csapatos NBI-et, a háromfordulós rendszer szerinte igazságtalan. Nem érti, hogy miért nem alkalmaznak edzőként több egykori kiváló, megfelelő edzői papírokkal is rendelkező játékost. Célszerű lenne közülük a legjobbakat a gyerekeknél alkalmazni, akikre a srácok mint példaképekre néznének fel, s akik a gyakorlatokat képesek lennének be is mutatni. A labdarúgással való jelenlegi kapcsolata is ebbe az irányba mutat. Az Újlengyelben létrehozott Détári focisuliban dolgozik, az 5-13 éves fiatalokkal foglalkoznak, felkészítik őket a nagypályás szereplésre. Szívesen csinálja, reméli, eredményes lesz a munkája.

A beszámolót követően „Döme” megtapasztalhatta, hogy mit jelent a Fradi-család. Annak ellenére, hogy mind játékosként, mind edzőként csak rövid időt töltött el a zöld fehéreknél, érezhette a baráti kör tagjainak szeretetét, s hősiesen állta a szűnni nem akaró közös fényképezkedéseket.

SzB
2020. február 25.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS