2024. április 19. péntek

„Miszter Skembri” megérkezett…

Szerző: eagleeye1899 Bejegyzés ideje: 2010. október 1.

A napokban szinte minden sajtóorgánum említést tett és tesz a mi Schembrinkről, vagy ahogy Prukner mester hívja, „Miszter Skembri”-ről.

Teljesítménye a mesterhármasa mellett is kiemelkedő, hiszen 4 mérkőzésen 5 gólt szerzett. Már önmagában ezért megérdemli, hogy néhány szót szóljak róla. Számomra öröm, hogy ez a néhány szó felvezeti azt a beszélgetést, amit Tibi barátom készített vele.

Bevallom, mióta a csapatunkhoz került Schembri, én ismeretlenül is megkedveltem őt. Túl azon, hogy emberileg is szimpatikusnak tűnt, eleinte a nagyon is látható akarása volt szembetűnő. Jónéhány szurkolótársammal együtt már a kezdetektől igyekeztem rá külön is figyelni.

Visszatekintve a Ferencváros csapatában eddig eltöltött időszakára azt látom, hogy ez a viszonylag rövid idő is sok kisebb drámával volt fűszerezve. Úgy tűnt, ezek a drámák valahogy sosem akarnak átváltani pozitívabb történetbe. Ha visszapörgetjük az eseményeket, látható, hogy Schembrinél már korábban megtörténhetett volna az a bizonyos áttörés, amely most végre bekövetkezett a ferencvárosi pályafutásában. De menjünk sorjában.

(fotó:Németh Miklós, www.magyarfutball.hu)

Az érkezés:

Ez év tavaszán érkezett csapatunkhoz, az Austria Kärnten korábbi játékosa, mint 30-szoros máltai válogatott. Állítólag több országból keresték, Angliából konkrétan az Aston Villát emlegették, Olaszországból pedig az Ascolit. Mi magyarok annyit tudtunk róla, hogy 2 góljával legyőzte válogatottunkat.

2010 tavasza:

Március 9-én, a Paks-FTC meccsel kezdi a tétmérkőzések sorát csapatunkban. Az elkövetkező hónapokban a Ligakupa meccseink majd mindegyikén kezdőként kap szerepet. Az NB1-es mérkőzéseken csereként jut csak szóhoz, azt is csak néhányon. Gólokat nem sikerül szereznie.

Ezidőtájt Ferenczi és Elding helye atombiztos Craig Shortnál, Schembri csak a középpályára tudna bekerülni.

Szűk két hónap után debütál hazai pályán is kezdőként bajnokin, ráadásul pont az Újpest elleni derbin, április 30-án.

Elérkeztünk az első ponthoz, ahol áttörést érhetne el a ferencvárosi karrierjében, a mérkőzésen kapufát lő… Ha bemegy, valószínűleg végleg bejátssza magát a csapatba. De nem megy be, csapatunk lő még két kapufát, de marad az 1-0-ás vereség…

Ezt követően a győri esős, hétközi mérkőzésen újra kezdő, majd a Kecskemét elleni hazai mérkőzésen már csak csere. Diósgyőrben és itthon, a Pápa ellen megint kezdő, Short ekkor már láthatóan számol vele, a kreativitása, mozgékonysága kezd beérni.

Ez a második áttörési pont, ugyanis gólt szerez a mérkőzésen, amit les címén nem adnak meg, a lassításokból utólag kiderül, nem volt les…

A gól továbbra is elmarad.

Craig Short az utolsó fordulóban, a búcsúmeccsén (lehetett már tudni, hogy távozik) a vélhetően szintén távozó Wolfe-nak ad lehetőséget Schembri „helyén”, valószínűleg azért, hogy Wolfe-ot el lehessen adni (át lehessen irányítani) a bajnoki szünetben. Csereként azért csak beáll Schembri.

2010 nyara, a felkészülési időszak:

Nyáron minden a feje tetejére áll a vezetésben, majd érkezik a jelenlegi edzőnk, Prukner mester.

A felkészülés első mérkőzésén júliusban kezdőként játszik, Pisanjuk éktársaként. Prukner úr említi egy nyilatkozatában, hogy gyorsmozgásos, helyváltoztató csatárokat szeretne a csapatába, hasonlóan korábbi állomáshelyéhez, a Kaposvárhoz és nem szeretne klasszikus befejező csatáros játékot játszani.

Ekkor a szurkolók körében sokan még mindig csatárokért sóhajtoznak, az eddig gól nélküli Schembri ügyességét sokan értékelik, de nem számolnak vele komolyan. Távozik Ferenczi és Elding is.

Schembri rúgást kap a lábára, emiatt két mérkőzés kimarad a felkészülésből. Majd ismét kezdő, akkor már Heinz párjaként. Eztán kimarad, majd az utolsó felkészülési mérkőzésen, 07.17-én újra csak csere.

Sérülése kiújul.

A felkészülés 7 meccséből kettőn kezdő, egyen csere.

2010 őszi szezon:

Sérülése miatt a következő 4 tétmeccset kihagyja, egy Ligakupa találkozót és az első három bajnokit. Ez egy hónap kihagyás. Számunkra kissé meglepő módon 08.21-én, a Videoton elleni nagy meccsen, Fehérváron kezdőként szerepel az 1-1-es mérkőzésen. Gólt nem lő, de egymaga több komoly helyzetet alakít ki, sérülése láthatóan a múlté.

A következő meccsen – már szeptemberbe lépve – tudjuk, mit produkál: a Győr ellen végre megszületik első várva-várt gólja! 3-0 és innentől folyamatosan kezdő.

Az újpesti tragédiában is kezdő, a Siófok elleni szenvedés alkalmával is ott van kezdőként a pályán, sikerül szépítenie is, de a sorozatos támadások ellenére több nincs a csapatban. Ekkor jön az elmúlt hétvégi győzelem a Vasas ellen, a mesterhármasával!

Ma már elhalkultak a hangok, amelyek azt mondták, hogy kéne még csatár a keretbe.

Van egy Heinzünk, van egy biztató Miljkovicsunk.

Mostani parádés teljesítményével pedig végérvényesen megérkezett „Miszter Skembri”…

Sinka András
(eagleeye1899)

A végére ugorhat és hozzászólhat.

1 Hozzászólás

  1. magyarfutball.hu írta:

    http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:SchembriAndre.jpg

    Hozzászólás ideje: 2010. október 2. 09:35

HOZZÁSZÓLÁS