2017. április 25. kedd

Ez volt a hét, ez lesz a hét. 2011.07.24.

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2011. július 24.

… oda a veretlenség, oda a győzelmi széria. Hamar jött az első hullámvölgy.

Szubjektív fradista vissza- és előretekintő.

Igen, ez hullámvölgynek tűnik. Múlt héten a Kaposvár ellen kapaszkodtunk a döntetlenért, ami végül meglett. Nem úgy csütörtökön, amikor Norvégiában hiába vezettünk a 70. percig, nem sikerült döntetlenre hozni a meccset, három perccel a vége előtt egy buta hiba után az Aalesund győzött 2-1-re. A hosszabbításban sem dominált a csapat, védte az eredményt, ami a tizenegyeseket jelentette volna. Megint csak volna … Mert két alkalommal velünk volt a fradisták istene, amikor kapufára fújta az ellenfél próbálkozását, de egy perccel a vége előtt ő sem segített. Jött az újabb hiba, vele – sajnos törvényszerűen – az újabb gól. Az a gól, ami a kupabúcsút jelentette. Egy hete még úgy tűnt, egyetlen csapatként a Fradi viheti tovább a magyar labdarúgás zászlaját. Kiejtettük a kezünkből ezt a zászlót, amelyet azonban nagy meglepetésre a Paks felvett, mert ugyancsak Norvégiában 3-0-ra legyőzte az esélyesebbnek tartott ellenfelét. Gratulálunk a paksiaknak.

Ezek után jött most vasárnap az Üllői útra a szezont nagyszerűen kezdő Diósgyőr. És a meccs jól indult. A negyedik percben Lisztes zseniális átadását Abdi gólra váltotta. Vártuk, hogy utána jól is alakul majd minden, ahogy az Üllői úton ilyen esetekben szokott. Mert hiába esett az eső, hiába csúszott a talaj, ezek a körülmények az ellenfélre is ugyanúgy hatottak. Sőt, még egy nagy esélyt kapott a csapat, amikor az összevissza fújó chilei sípmester kiállított egy diósgyőri spanyolt az első félidő végén. Jött a szünet, ami után nem jött a Fraditól elvárható henger. Furcsa leírni, de egyáltalán nem látszott az emberelőny. A Diósgyőr próbált futballozni, úgy tűnt, a mieink az eredményt védik. Végülis jött egy olyan lövés, ami ilyen pályán a leghatásosabb fegyver. Ezt a pályán maradt másik diósgyőri spanyol mutatta be, kb. 30-35 méterről. Kapusunk nem ért oda. Ez volt az igazi hidegzuhany. Ezután úgy láttam, a veszett fejsze nyelét kezdte el keresgélni a csapat, csak ekkor szorította be az ellent. Különösen az utolsó tíz percben, amikor a bíró döntése következtében már kettővel többen voltunk a pályán. Érdekes, ekkor volt távoli lövés, ami gondot is okozott a diósgyőri kapusnak. Miért csak ekkor? Ez itt a kérdés. Miért csak akkor nyomunk, ha ég a ház? Miért nem biztosítjuk be a győzelmet sokkal korábban?

Kérdések, kérdések és kérdések. Azt hiszem, lesz dolga a szakvezetésnek, hogy rendet rakjon a fejekben. Mert az vitathatatlan, hogy rendet kell rakni, hogy visszataláljunk a múlt vasárnap előtti útra, visszajöhessenek a szurkolói remények. Azok a remények, amelyek valóban sokszor túlzóak, de ez a Fradi esetében így volt mindig, amióta világ a világ. Ezeknek az elvárásoknak meg kell felelni, ezt az igényt ki kell szolgálni. Ez egy játékos számára sosem lehet nyomasztó, csak inspiráló.

Most nem kell hétközben utazni, most csak a jövő vasárnapra kell készülni. Jövő vasárnapra, amikor Debrecenbe kell menni. Nem pulykakakasért, hanem a győzelemért. Ha már így adódott, ott kell megmutatni, hogy ez a Fradi magasabb célokat tűzött maga elé, mint a tavalyi. Le kell győzni a Lokit, az megfelelő gyógyír lehet a sebekre. Úgy a szurkolók, mint a játékosok sebeire. Ott be lehet bizonyítani, hogy nem nyomasztja a csapatot a teher, hanem felszabadítja. Remélem, így lesz. Egy hét múlva meglátjuk. Mert bármily sötét az ég alja, ott van valahol a fény. A fény, amelyben láthatunk.

A hét másik két említést érdemlő eseménye a mai meccs szünetében játszódott, mindkettőnek köze van az FTC Baráti Körhöz. A Sport TV kamerái előtt adta át Hélisz József, a Baráti Kör főtitkára a Mészáros József díjat Gyürki Gergelynek, a Fradi utánpótlás egyik ígéretes játékosának. Ez az a díj, amit a Baráti Kör minden év tavaszán annak az ifjú tehetségnek adományoz, aki reményeink szerint a jövő sikereinek a záloga lehet. Nem nekünk van sasszemünk, kikérjük az utánpótlás vezetőinek a véleményét, akik nap, mint nap látják a játékost. Gratulálunk Gergőnek, rajta tartjuk a szemünket…

A másik – ugyancsak kamerák előtt játszódó – esemény annak a meznek az átadása volt, amelyet a devecseri árvízkárosult Merétei család javára ajánlott fel egy lelkes szurkolónk, a halásztelki Mácsai Rozália. Az ügy mellé odaállt a Ferencváros és a Baráti Kör. A mezt aláírták a bronzérmes csapat játékosai mellett a múlt olyan legendái, mint Rudas Ferenc, Albert Flórián, Nyilasi Tibor, Bánki József, Lipcsei Péter és Grosics Gyula. Hisszük, ez a mez a jövő egyik kuriózuma lesz. A meghirdetett liciten Hegedüs József kínálta a legtöbbet a mezért, 100 000 Ft-ot. Ő megkapta a mezt, Meréteiék a pénzt, mi meg mindannyian gazdagabbak lettünk a segítségnyújtás soha el nem évülő élményével.

Hajrá Fradi! Most és mindörökké!

Összeállította: Simon Sándor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Az elmúlt hét (augusztus 2 – 8.) eredményei

           Bejegyzés ideje: 2010. augusztus 10.
           Szerző: Simon Sándor

           Sanyi bá szomorú

           Bejegyzés ideje: 2013. szeptember 28.
           Szerző: Simon Sándor

           Színészek és újságírók az árvízkárosultakért

           Bejegyzés ideje: 2010. július 13.
           Szerző: Simon Sándor

           Magyar bajnoki múlt, 10.rész. Az első ötven év (összesítés)

           Bejegyzés ideje: 2009. november 14.
           Szerző: Simon Sándor

           Videoton – FTC 1-1. De mit mondanak a számok?

           Bejegyzés ideje: 2010. augusztus 24.
           Szerző: eagleeye1899