2020. április 3. péntek

Jön a KTE, kezdődik az NB1!

Szerző: Simon József Bejegyzés ideje: 2012. július 27.

A mai napon két mérkőzéssel elrajtolt az OTP Bank Liga 2012/2013-as szezonja. A mieink szombat késő esti villanyfényes mérkőzésen a Kecskemét gárdáját fogadják az Üllői úton.

A szokásosnál egy kevéssel hosszabb nyári szünet után (tavaly ezen a hétvégén már a 3. fordulót rendezték) minden futballrajongó kiéhezve várhatta ezt a pillanatot. Külön öröm, hogy mostantól még több meccset követhetünk a televízióban, fordulónként mindössze egyetlen összecsapás marad rejtve a kamerák fürkésző lencséi elől. A Ferencváros bajnoki találkozóit a feljutás óta eddig is kivétel nélkül közvetítette valamelyik csatorna, ezután ez szinte garantált, így a KTE elleni évadnyitó sem lesz kivétel: a fotelt választóknak a Sport1-re kell kapcsolniuk 20:45-kor.

Az új idény nemcsak a televíziós műsorrendben, de csapatunk életében is fejlődést hozott. Az ankéton és a sajtóban is közzétett információk szerint jelentősen javult a szakmai stáb technikai háttere a meccselemzések és a játékosok fizikai állapotának felmérése terén, ami adott keret esetén növeli a hatékonyságot. A játékosállományban is pozitív változások zajlottak le, hiszen Böde Dániel, Gyömbér Gábor, Aleksandar Alempijević és Vladan Čukić révén húzónevek érkeztek a középpályára (előbbi kettőt ráadásul pénzért szereztük meg, amire rég nem volt példa), míg Orosz Márk, Máté János és Menyhárt Attila is növeli a variációs lehetőségeket. A távozók listáján kizárólag olyanok találhatók, akik ilyen-olyan okokból már az előző bajnokság végén perifériára kerültek: Oláh Lóránt, Junior, Rósa Dénes, Lisztes Krisztián, Maróti Béla, Héctor Morales, Kulcsár Dávid, Zsivoczky Norbert, Marko Šimić, Liban Abdi és Balog Zoltán nem fértek bele a szakmai stáb hosszú távú elképzeléseibe. Utóbbi kettő kivételével a teljesítményük alapján alighanem a szurkolók sem hullajtanak sok könnyet ezen futballistákért, így bátran kijelenthetjük, hogy erősödtünk, a kispad sem lesz rövid. Ráadásul nagyon fontos tényező, hogy a kiszemelt focistákat még a felkészülés elején sikerült megszerezni, így végigcsinálták velünk a felkészülést, minden adott tehát a jó rajthoz.

Nem mondható el ugyanez szombati ellenfelünkről, a Kecskemétről. Ugyan egy új névszponzori szerződésnek köszönhetően (KTE-Phoenix Mecano az új hivatalos nevük) anyagilag valószínűleg stabilabb év vár rájuk, ám jó néhány meghatározó futballista távozott vagy van távozófélben, és helyettük többnyire zsákbamacskák érkeztek. Az épp hozzánk szerződő két szerb középpályás mellett vélhetően Lencse László és Tököli Attila hiánya is érzékeny veszteség lesz, épp a csapat tengelyét lékelték meg elég rendesen. A csatársorba Debrecenből szerződtetett Eugene Salami másfél év alatt sem tudta bebizonyítani, hogy helye lenne az NB1-ben, a brazilok – Tarabai és Jorginho – pedig nagyon szépen termeltek az előző szezonban, apróbb szépséghiba, hogy a máltai bajnokság 2. és 8. helyezett csapataiban tették mindezt. Persze róluk látatlanban dőreség lenne ítéletet mondani, mindenesetre jelenleg én biztosan a Lencse-Tököli duót választanám… A középpályán hasonló a helyzet: az üzbég liga 7. helyezettjétől és a szerb másodosztály 11. helyezettjétől érkezett két szerb játékos, Predrag Vujović és Milan Čokić. Utóbbi neve csak egy betűben tér el a mi Čukićunkétól, de hogy tudásban is ilyen hasonlóak-e egymáshoz, arra a közeljövő választ adhat. A KTE legfrissebb szerzeménye már némileg bíztatóbban hangzik szimpatizánsaik számára, hiszen leigazolták a Vasastól az ex-vidista Farkas Balázst is, kérdés, hogy ő milyen erőállapotban érkezett a lilákhoz. Sós Márkó a REAC-ból szintén ezen a poszton bevethető, de vélhetően hosszabb távon csak kiegészítő emberként számítanak majd rá.

Az immár hivatalosan is Török László által irányított Bács-Kiskun megyeiek magyar és külföldi együttesekkel is játszottak edzőmeccseket, így megmérkőztek az MTK-val, a Pakssal kétszer, a román Panduriival, az osztrák First Viennával, az izraeli Maccabi Netanyával és a szerb Banat Zrenjaninnal, a mérlegük 2 győzelem, 2 döntetlen és 3 vereség volt, ám ezekre több szót kár is fecsérelni, hiszen a felkészülési mérkőzések sosem az eredményességről szólnak. A bajnoki nyitány természetesen más tészta, és most hazai pályán mi számítunk esélyesebbnek, hiszen 39 nemzetközi fogadóiroda oddsainak átlaga alapján a Fradi-győzelem 2,23-szoros, a döntetlen 3,22-szeres, a vendégsiker 2,81-szeres szorzóval bír.

Az összeállításokra az 1. fordulóban mindig nagyon nehéz tippelni, így erre most nem is vállalkoznék. Annyi bizonyos, hogy a mieinknél Somália nem léphet majd pályára, hiszen a brazil klub hibájából nem érkezett még meg a játékengedélye, így vélhetően Hakola kaphat lehetőséget a helyén, a többiek szerepeltetése viszont már Détári Lajos döntésén múlik. Honlapunk tippje: győzelemmel kezdjük a bajnokságot!

Hajrá Fradi!

Simon József

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

 • Felelős szerkesztő: Simon Sándor
 • A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
 • Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
 • Simon Józsefnek (statisztikák)
 • Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
 • Harsányi Györgynek (fotók)
 • Email: ftc.barati.kor@gmail.com
 • Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

 • Legutóbbi hozzászólások

  Az FTC Baráti Kör elnökségének közleménye

  Bejegyzés ideje: 2020. március 15.
  Szerző: Admin

  Elhunyt Nemes Gyula

  Bejegyzés ideje: 2020. március 10.
  Szerző: SzB

  Szent Lászlós öregdiákokat keresünk

  Bejegyzés ideje: 2020. február 4.
  Szerző: Simon Sándor

  A tagdíjfizetésről

  Bejegyzés ideje: 2020. január 8.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 3. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 28.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 2. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 20.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 1. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Tolnay Lajos

  Bejegyzés ideje: 2019. április 22.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gráf József

  Bejegyzés ideje: 2019. február 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gabrovitz Kornél

  Bejegyzés ideje: 2019. január 2.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Dr. Keönch (Köncs) Boldizsár

  Bejegyzés ideje: 2018. december 29.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Weisz István

  Bejegyzés ideje: 2018. december 27.
  Szerző: Simon Sándor

  A Ferencvárosi Torna Club elnökei és ügyvezető elnökei

  Bejegyzés ideje: 2018. december 16.
  Szerző: Simon Sándor

  Hélisz József 75 éves!

  Bejegyzés ideje: 2015. május 20.
  Szerző: SzB

  Takács II Józsefre és Gyetvai Lászlóra emlékeztünk

  Bejegyzés ideje: 2018. szeptember 4.
  Szerző: SzB

  A Fradi dicső múltja, 68. rész – 1970

  Bejegyzés ideje: 2009. augusztus 21.
  Szerző: Simon Sándor

  Éppen ötven esztendeje hunyt el egy nagy legenda: Blum Zoltán

  Bejegyzés ideje: 2009. december 25.
  Szerző: Simon Sándor

  Könyv jelent meg Rákosi Gyuláról

  Bejegyzés ideje: 2019. január 30.
  Szerző: Simon Sándor