2024. április 20. szombat

Ferencvárosban az Albert Flórián kiállítás

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2013. március 21.

AFkiállítás 003kA vidéki körút (Szeged, Nyírbátor, Komárom) után Budapestre, pontosabban Ferencvárosba érkezett az Albert Flórián életművét bemutató vándorkiállítás. A IX. kerületi Önkormányzat támogatásával a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény adott helyet a kiállításnak, amelyet Sipos Jenő, az Albert Alapítvány kuratórium elnöke nyitott meg.

Dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere ünnepi beszédében két évszámot emelt ki. 1792-ben, amikor I. Ferenc elfoglalta a magyar királyi trónt, akkor kapta a városrész a Franzstadt nevet. 1899-ben megalapították a Ferencvárosi Torna Clubot, amelynek kiemelkedő alakja volt Albert Flórián. Az „Otthon, város – Ferencváros” szlogent idézve elmondta, Albert Flórián mindig otthon lesz a Ferencvárosban.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke Albert Flórián kapcsán a hűséget emelte ki, amire a mai Ferencvárosban is nagy szükség van. A Császár mehetett volna külföldre, vagy itthon jobban fizető klubhoz, de ő hűséges maradt a hazájához, a családjához és a Ferencvárosi Torna Clubhoz. Örömmel jelentette be, hogy megkezdődik az Albert Stadion bontása és az új építése, de ugyanakkor kifejezte szomorúságát a sok örömről, esetenként bánatról tanúskodó létesítmény eltűnése miatt. Az új stadion tulajdonképpen már a jövő futballistáinak készül, de megőrzik a régi dicsőség szerzőinek, így Albert Flóriánnak az emlékét is. Méltó helyet kap a múzeum és várhatóan a stadion névadójának szobra is.

Albert Magdolna meghatódottan mondott köszönetet mindenkinek, aki közreműködött a kiállítás létrehozásában. Elmondta, hogy édesapja nagyon jó férj, apa és nagyapa, sportoló és barát, nagyszerű ember volt.

AFkiállítás 001A kiállítás megnyitóját nagy érdeklődés kísérte. Jelen voltak az egykori játékostársak, barátok, az FTC Baráti Kör és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület vezetői, tagjai, az önkormányzat munkatársai és az egyszerű rajongók is. A nagy gonddal összeállított tablók, a vitrinekben kiállított relikviák sok-sok élményt elevenítettek fel.AFkiállítás 032 Természetesen kiemelt érdeklődés övezte az aranylabdát és a VVK-kupa élethű másolatát, amelynek elnyerésében, 1965-ben, a Császárnak is jelentős érdeme volt.

AFkiállítás 027Baráti beszélgetésekkel, közös emlékezésekkel, fényképezésekkel zárult a sikeres megnyitó. A tárlat április 3-ig tekinthető meg, minden nap 10 és 18 óra között. Érdemes megnézni!

SzB
2013. március 20.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS