2020. február 26. szerda

Új helyszínen, baráti körben az új stadion építéséről

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2013. május 4.

Az FTC Baráti Kör az áprilisi összejövetelét 2013.04.30-án új helyszínen, a Nagy Béla Fradi Hagyományőrző Egyesület székhelyén, az V. kerület Bécsi utca 1. szám alatt tartotta.

Az esemény szomorú bejelentéssel és egyperces néma fejhajtással kezdődött. Elhunyt Hargitai Károly, aki 1985 és 1990 között a Ferencváros ügyvezető elnöke volt. Isten nyugosztalja!

FTCBK20130430 008Az összejövetel fő témája az új Albert Stadion építése volt. A Baráti Kör elnöksége ebből az alkalomból a legilletékesebb személyeket hívta meg, így Fürjes Balázst, a kiemelt jelentőségű fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztost, a terveket készítő S.A.M.O. Tervező és Ingatlanfejlesztő Kft., valamint a közbeszerzési eljárás során győztes generálkivitelező, a Market Építő Zrt. képviselőjét.

Fürjes Balázs bevezetésként elmesélte a családi hagyományokra épülő Fradi-kötődését, ami mindenkit meggyőzhetett arról, hogy jó kezekben van az új stadion építésének felügyelete. Elmondta, hogy 10 éves volt, amikor édesapja, hosszú könyörgések után, először vitte ki az Üllői úti pályára. A naptár 1982. április 21-t jelzett, s a Fradi 5:0-ra verte az Újpestet. Ő pedig a „régi” Albert Stadion utolsó bajnoki mérkőzésére vitte ki először a 10 éves fiát, aki így szemtanúja lehetett az Újpest 2:1 arányú legyőzésének. Kerek történet!

A kormánybiztos elmondta, hogy az új stadion építésének első feltétele a klub és a stadion angoloktól való visszaszerzése volt. Miután ez sikerült, a kormány 13,5 milliárd forintot biztosított a pálya felépítésére. A cél egy olyan, a XXI. századi követelményeknek megfelelő létesítmény megvalósítása, amely önfenntartó! Ez azt jelenti, hogy olyan feltételeket kell biztosítani, amely a 30-50 meccsnapon túl további bevételeket tesz lehetővé. Ezt fogják szolgálni – a többi között – a vendéglátó helyiségek, a mintegy 2000 négyzetméteres – konferenciák, bankettek, kiállítások, esetleg esküvők megrendezésére is alkalmas – rendezvényterem, a kereskedelmi (VIP) ülőhelyek. A stadion helyszíne megközelíthetőség szempontjából kiváló, így várhatóan ezek az elképzelések sikeresek lesznek. A stadion az állam tulajdonában lesz, működtetésre – bérleti díj fejében – az FTC fogja megkapni. A Fradi dönt majd, hogy az üzemeltetést maga végzi, vagy kiadja egy arra alkalmas, gyakorlattal rendelkező cégnek. Fürjes Balázs megfelelő garanciát lát arra, hogy az új Albert Stadion 2014 őszére elkészül, mivel a generálkivitelezővel kötött szerződésben súlyos kötbér van kikötve, de ami ennél is fontosabb, a Market Zrt. tevékenysége során egyetlen beruházásnál sem lépte túl a határidőt, továbbá a cég vezérigazgatója, Scheer Sándor is fradista.

FTCBK20130430 013A Market Zrt.-t, a vezérigazgató egyéb hivatalos elfoglaltsága miatt, Pintér Lajos műszaki igazgató képviselte. Bevezetésként elmondta, hogy nagyon jól előkészített projekt megvalósítására kaptak megbízást. A tervek pontosak, az engedélyek jók, rendben vannak, így a döntés és a fellebbezési határidő lejárta után azonnal munkához tudtak látni. A bontás és az építkezés párhuzamosan folyik. Tájékoztatást adott a munkák ütemezéséről. A bontási munkák befejezési határideje augusztus, de a jelentős részeit május végéig elvégzik. Jelenleg az alapozás, a főépület réselése, a háromszintes „pince” kiépítése folyik. Augusztus végére már a lelátó- és a tetőszerkezet is látható lesz. A főépület ebben az évben szerkezetkész lesz. Év végére már sok mindent látni lehet! A pálya kialakítása időjárásfüggő, de tavaszra tervezik. A füvesítés kb. 2 hónapot vesz igénybe. Az átadási határidőt reálisnak tartják. Elmondta, hogy májusban elkészül a konténeres látogató központ, amelyben láthatók lesznek a tervek, rá lehet látni az építkezésre, és a Fradi Múzeum egy részét is itt helyezik el. Előzetes megbeszélés alapján lehetővé teszik az FTC Baráti Kör tagjainak a „kiscsoportos” helyszíni szemlét.

A tervező cég megbízásából Kormos Szabolcs építésztervező is megérkezett az összejövetelre. Röviden bemutatta a S.A.M.O. Kft. tevékenységét. Elmondta, hogy az új Fradi pálya tervezésén már az „angol éra” alatt is dolgoztak. Kevin McCabe idején alapos felmérések után eljutottak a pálya 90 fokos elforgatásáig, tervek készültek, de a gazdasági válság közbeszólt. Miután az állam visszavásárolta a stadiont, célszerű volt a tervező cég már megszerzett tapasztalatait, munkáját hasznosítani. Az új megrendelői igényeknek megfelelő terveket így a S.A.M.O. Kft. készítette el a stadionépítésben nagy gyakorlattal rendelkező IMG cég szakmai tanácsadása mellett. A tervezés során igyekeztek felhasználni a legkorszerűbb megoldásokat, természetesen figyelembe véve az UEFA és a FIFA számtalan előírását, a stadionépítéssel kapcsolatos szabványokat.

FTCBK20130430 011A tájékoztatókat kérdések, hozzászólások követték. A hozzászólások közül ki kell emelni Kopeczky Lajos gondolatait. Mint építész, tisztában van a magyar építőipar (tervezők, kivitelezők) problémáival. Ezért példaértékűnek tartja, hogy a beruházást magyar tervezők tervei alapján magyar kivitelezők valósítják meg.

A tájékoztatók, s azokon belül főleg az, hogy a bontás és az építkezés párhuzamosan folyik, még a kételkedőket is (mert ilyenek is voltak még a Baráti Körön belül is) meggyőzték arról, hogy jó úton halad az új stadion felépítése.

Az összejövetel végén Hélisz József, az FTC Baráti Kör főtitkára bejelentette, hogy a Baráti Kör küldöttközgyűlése május 11-én 10 órakor lesz a mostani összejövetel színhelyén, a Bécsi utca 1. szám alatt.

SzB

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

 • Felelős szerkesztő: Simon Sándor
 • A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
 • Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
 • Simon Józsefnek (statisztikák)
 • Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
 • Harsányi Györgynek (fotók)
 • Email: ftc.barati.kor@gmail.com
 • Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

 • Legutóbbi hozzászólások

  Az FTC Baráti Kör februári összejövetele

  Bejegyzés ideje: 2020. február 13.
  Szerző: Simon Sándor

  Szent Lászlós öregdiákokat keresünk

  Bejegyzés ideje: 2020. február 4.
  Szerző: Simon Sándor

  A tagdíjfizetésről

  Bejegyzés ideje: 2020. január 8.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 3. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 28.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 2. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 20.
  Szerző: Simon Sándor

  Kopeczky Lajos “majdnem” elfeledett emlékei 1. rész

  Bejegyzés ideje: 2019. július 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Tolnay Lajos

  Bejegyzés ideje: 2019. április 22.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gráf József

  Bejegyzés ideje: 2019. február 17.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Gabrovitz Kornél

  Bejegyzés ideje: 2019. január 2.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Dr. Keönch (Köncs) Boldizsár

  Bejegyzés ideje: 2018. december 29.
  Szerző: Simon Sándor

  Arcok a régmúltból: Weisz István

  Bejegyzés ideje: 2018. december 27.
  Szerző: Simon Sándor

  A Ferencvárosi Torna Club elnökei és ügyvezető elnökei

  Bejegyzés ideje: 2018. december 16.
  Szerző: Simon Sándor

  Vezetői EEE

  Bejegyzés ideje: 2009. október 30.
  Szerző: Simon Sándor

  A máltai napok Rósa Dénes szemével, 4-5.nap

  Bejegyzés ideje: 2010. január 28.
  Szerző: Simon Sándor

  Játsszunk egy kicsit! Ki a legjobb jobbhátvéd?

  Bejegyzés ideje: 2016. január 14.
  Szerző: Simon Sándor

  Kedves Olvasók!

  Bejegyzés ideje: 2009. február 2.
  Szerző: Simon Sándor

  Novák Dezső emlékkiállítás nyílt a Fradi Múzeumban

  Bejegyzés ideje: 2019. február 26.
  Szerző: SzB