2017. április 23. vasárnap

Elmélkedés a kiszámíthatóságról

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2014. március 16.

Ahogy a múlt héten, most sem csupán az éppen soros bajnoki meccsről írok. Akkor a Fradinak megfelelésről elmélkedtem, most a kiszámíthatóságról teszem ugyanazt.

Ftc-DvscA Debrecen elleni meccs előtt sokan kérdezték, meglesz-e az idei év első bajnoki győzelme. A csapat a pályán válaszolt. Nem lett meg.

Most már csak az a kérdés, miért? Miért nem akar sehogysem összejönni az a győzelem? Pedig a csapat akar, a csapat küzd, a csapat a nyilatkozatok szerint győzni akar. Sőt, szemre a csapat jobban játszik, mint éppen soros ellenfele, most éppen a listavezető Debrecen. És mégis ez lett, ami. Hiába a korai gól, nem sikerült megtartani az előnyt. Úgy tűnik az Újpest elleni meccs óta el van átkozva a Puskás Stadion, az úgynevezett hazai pálya. Miért?

Nekem van egy válaszom. Azért, mert a Fradi játéka kiszámítható. Kiszámítható, hogy miként fognak brusztolni, helyezkedni a pályán, sőt kiszámítható a védekezési hibapont is. Az ellenfelek edzői pedig rendre jól számolnak, jól olvassák a játékot. Azt a játékot, amely még ha fegyelmezett is, mégis olyan iparos jellegű. Olyan, amilyen a magyar bajnokságban nem egy csapatnak van és valljuk be, másoknak ez jobban működik. Hiányzik a játékból a váratlan, a kiszámíthatatlan, az olyan húzások, megmozdulások, amelyre az ellenfél nem lehet felkészülve, mert azok ott, az adott pillanatban születnek. Úgy is lehet mondani, a Fradi játékából hiányoznak az egyéniségek, akik a játékukkal vezérei lennének a csapatnak. Vezérei a cselekedeteikben, aztán vezérei szavakban. Igen, szavakban is, mert az sem látszik, hogy bárki tüzelné a másikat, bárki fordulatszámot tudna váltani. Amíg csendes iparosok teszik a pályán a dolgukat, addig minden kiszámítható lesz, addig nem várhatunk változást. Kellenek a kiszámíthatatlan virtuózok, kellenek a közönség maximális győzni akarását a pályára konvertálni tudó szívemberek. Ha ezek meglesznek, nem marad el a győzelem sem.

Várjunk és reméljünk. Mást nem tehetünk, mert ahogy mondani szokták, a mi szerződésünk egy életre szól. Megint elvesztettünk két pontot, de akkor is, mint mindig, HAJRÁ FRADI!

Simon Sándor

Felhasznált fotó: www.nemzetisport.hu, Veres Viktor

A végére ugorhat és hozzászólhat.

5 hozzászólás

 1. Kinizsi írta:

  Dacolva a hideggel, szélviharral bizakodva mentem a meccsre. Egyszer csak megszakad a rossz sorozat. Sajnos, ezúttal sem szakadt meg. Ennek fő oka, hogy a csapatnál semmi fejlődés nem látszik. Hiányzik a kreativitás. Az igyekezettel nincs baj, csak a tudás kevés. Nincs egy góllövő csatárunk, az utolsó Schembri volt, aki állítólag túl sok pénzt követelt. (Érzésem szerint nem többet, mint a jelenlegi külföldiek.) Nem akarom bántani Bödét, de az ő helyét nem találják az edzők. Megáll háttal a kapunak egy védővel a nyakában, s meg sem próbál oldalirányban elmozdulni, hogy meg lehessen játszani. A középpályások közül egyedül Leonardo tud indítani (milyen jó lenne a kiutált Andrezinho), de nincs kiket, egyedül Somalia a megjátszható partner. Szépen csúszunk lefelé. Három meccsből két pont. Elég ez, ezzel kell jelenleg megelégednünk? Remélem, nem! Hajrá Fradi!

  Hozzászólás ideje: 2014. március 16. 22:20

 2. feribá írta:

  És miért nem lehet öt csendes iparos béréből egy spílert venni? Nem várni kell és remélni, hanem cselekedni.

  Hozzászólás ideje: 2014. március 17. 09:46

 3. Kinizsi írta:

  Tegnap, első mérgemben, nem írtam a játékvezető ténykedéséről. Megvártam a szakértő Puhl véleményét és a NS értékelését. Természetesen a 3. félidőben szó sem volt Kassai bírálatáról, helyette megdicsérték, hogy jól látta Somalia “műesését”. Ennyit a tárgyilagosságról. Azt, hogy Bouadla két percen belül háromszor szabálytalankodott és a pályán maradhatott egy sárgával, senki sem említette meg. És itt jön a NS. Szegény Bouadláról külön keretes írás, hogy megsérült (túl nagyokat rúgott a fradistákba). A NS számolni sem tud: “FTC: 3 meccs, 3 pont.” sajnos, csak 2. Kassait egyébként “csak” 7-re értékelték, tehát valami igazunk nekünk is lehet…

  Hozzászólás ideje: 2014. március 17. 10:30

 4. sarosi istvan írta:

  Az 1. és 3. hozzászólásod tökéletes-gratulálok. Ami Böde problémája, nem az Ő problémája, hanem azé aki évek óta nem vette észre(játéktudását most sem vitatom), hogy, kellene még egy pár mellé, mert betolva a védők közé ékként, tudása felét nem tudja adni. Szenved , akar de sokszor mint a hiénák lógnak nyakában ketten, plusz egy másik meg hátrább biztosit.Ő NEM ÉK!!! Pakson sem az volt! Muniz Diallót akarta előretolni, aztán Dani a center helyéről a második hullámban érkezve -BUUUUUMMMM!Emlékezzen a Paksi góljai mind igy kaptu tőle. Még egy: mit vár Kassaitól, PUHL találmány, Ő volt a keresztapja a birói pályára.Ezzel az emberrel mi soha nem nyerünk! Emlékezz Zalaegerszegre mikor Marótit kiszórta a 93.percben és 11.-est itélt,mert Béla felszabaditó rugása érte a lendülő karját? Na most megyek a vérnyomáscsökkentőmért………

  Hozzászólás ideje: 2014. március 17. 16:45

 5. Kinizsi írta:

  Kedves Szurkolótársaim! Egyet ne felejtsünk el! Mi minden meccsünket idegenben játsszuk, míg az ellenfeleket feldobja, hogy a Puskás Stadionban játszhatnak, ráadásul – szokatlan módon – nézők előtt. Majd ősszel a katlanban!

  Hozzászólás ideje: 2014. március 17. 18:58

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Mérkőzés utáni nyilatkozatok …

           Bejegyzés ideje: 2010. április 25.
           Szerző: tibu1

           63 évvel ezelőtt ezen a napon született Pusztai László

           Bejegyzés ideje: 2009. március 1.
           Szerző: Simon Sándor

           Rendkívüli küldött közgyűlés

           Bejegyzés ideje: 2015. november 16.
           Szerző: SzB

           Fradi évfordulónaptár: 2011.03.20.

           Bejegyzés ideje: 2011. március 20.
           Szerző: Simon Sándor

           Fradi volt, Fradi lesz!

           Bejegyzés ideje: 2009. augusztus 9.
           Szerző: Simon Sándor