2024. március 19. kedd

Szobrot avattunk

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2014. március 16.

DSCN3958Ezúttal nem egy régi játékos szobrát, hanem a közkedvelt Columbo hadnagy (Peter Falk) szobrát avatták fel Budapest belvárosában, a Falk Miksa utca Szent István körúti végén. Hogy mit keres itt ez a hír? Ennek oka a szobor készítője, Fekete Géza szobrászművész, az FTC Baráti Kör hűséges tagja, több Fradi vonatkozású alkotás megformálója.

Fekete Géza egy korábbi interjújában így fogalmazott: „Gondoljunk egy szoborleleplezésre. Erről hírt ad a média, de először azt mondják be, hogy ki leplezte le a szobrot. Ezután beszélnek a megrendelőről, majd magáról az ábrázolt alakról, s ha egyáltalán szóba kerül, akkor utoljára a művészről.”

Mi más utat járunk, mi a művészt emeljük ki! Fekete Géza szobrászművész a sport témájú szobrászat egyik legnagyobb, legismertebb képviselője, aki alkotásaival számtalan díjat nyert az Ezüstgerely-pályázaton. Művei közé tartozik a klubházban megtalálható Albert, Toldi és Páncsics portré, valamint a korábban a lebontott Albert Stadionban, ma a Népligetben látható, a régi Fradi pályát ábrázoló dombormű. (Reméljük, az utóbbi méltó helyre kerül az új stadionban is.) A már említett Fradi kötődésű labdarúgókon kívül megörökítette Csanádi Árpádot, Varga Zoltánt, az Aranycsapat játékosai közül Grosics Gyulát, Buzánszky Jenőt, Kocsis Sándort, Puskás Ferencet és Czibor Zoltánt is, de híres a Sportarénában megtalálható Papp László szobra és a számtalan sport témájú kisplasztikája.

DSCN3945A pályázati kiíráson győztes Fekete Géza alkotását, a „Columbo hadnagy a kutyájával” című művet, Rogán Antal, Budapest V. kerületének polgármestere, országgyűlési képviselő avatta fel sok-sok érdeklődő jelenlétében. Budapest egy újabb remekművel gyarapodott, amely bizonyára közkedvelt, fotózható pontja lesz fővárosunknak. Gratulálunk!

DSCN3960

SzB
2014. március 13.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

4 hozzászólás

  1. feribá írta:

    Isaurának nem szervezünk ismét gyűjtést?

    Hozzászólás ideje: 2014. március 17. 09:43

  2. Kinizsi írta:

    Feribá! Itt nem Isauráról, nem Columboról van szó, hanem egy kiváló, fradista szobrászművész kiváló alkotásáról!

    Hozzászólás ideje: 2014. március 17. 17:07

  3. Helios írta:

    Kedves feribá !
    Van olyan téma, aminél nem kukacoskodik ?

    Hozzászólás ideje: 2014. március 18. 15:27

  4. Hélisz József írta:

    Sajnálom, hogy más irányú elfoglaltságom miatt nem lehettem ott az avatáson.

    Remélem hogy Fekete Géza művész úr Kocsis szobrának avatásán ott tudok majd lenni a Kálvária téren reményem szerint még az idei őszön.

    Hozzászólás ideje: 2014. március 20. 11:44

HOZZÁSZÓLÁS