2024. április 26. péntek

Elhunyt Henni Géza

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2014. április 9.

Henni_portreAz FTC Baráti Kör tagjainak a többsége nem a fiatalabb nemzedékhez tartozik. Sokan közülük látták még védeni is Henni Gézát, a legendává lett kapust. Elnökünk, Rudas Ferenc pedig öt esztendőn keresztül a játékostársa volt a minden idők egyik legjobb Fradijának mondott csapatban. A messzi Amerikából érkezett Henni Géza halálhíre.

Rudas Ferenc nagyon megtört. Henni Géza halálával az utolsó élő ember maradt abból a csodálatos csapatból. Bár, már évek óta nem találkoztak, a tudatában ott volt, Henni Géza, ott a távolban bár, de még mindig védi a kaput. 2014. április 7-én azonban ő is az égi pályákra költözött.

1926. június 15-én született, 1945-ben, 19 esztendősen lett a Fradi kapusa, amikoris hihetetlen gyorsasággal kiszorította a kapuból Csikós Gyulát. Magas, atletikus képességekkel bőven megáldott kapus volt, aki ha kellett, akrobatikus mozdulatokat is be tudott mutatni. Akik látták, esküsznek rá, korának legjobbja volt, de minden időket összevetve is igen előkelő helyen állhatott. A sokat emlegetett, minden idők leggólképesebb Fradija nem csak arról volt híres, hogy 140 gólt szerzett a bajnokságban, hanem a stabil védelméről is, Hennivel a kapuban. 1950-ben a Fradi ideológiai okokból történt szétverésének az áldozata lett, a Dózsába kényszerítették. 1956-ban, a forradalom után elhagyta Magyarországot, az Egyesült Államokban telepedett le. Itt kamatoztatta edzői képességét, amelyről 1949 óta volt diplomája, akkor végezte el a Testnevelési Egyetemet. Klubcsapatok mellett a 60-as években edzette az USA világbajnoki, olimpiai és pán-amerikai bajnokságokon szereplő válogatottjait. 1969-től 1989-ig, nyugdíjba vonulásáig az egyetem tanáraként Rhode Islandi Egyetem csapatának volt a trénere, ahol a mai napig számontartott rekorder, az ő vezetésével érte el a futballcsapat százalékosan a legtöbb győzelmet.

Nyugdíjba vonulása után költözött családjával Floridába, ahol hétfőn bekövetkezett haláláig élt.

Egy biztos, nevét örökre beírta a Fradi történelem könyvébe, emlékét sosem feledjük. Isten nyugosztalja!

A végére ugorhat és hozzászólhat.

4 hozzászólás

  1. Hélisz József írta:

    Csak tinédzser koromban láthattam védeni. A “kedvenc” kapusom volt.

    Felnőttként a Baráti Körben megismerkedhettem a legendás 48/49-es bajnokcsapat több tagjával, de sajnos amikor Ő itthon volt, ez Vele nem jött létre.

    S milyen érdekes a magyar vagy fradista történelem. Válogatottbeli vetélytársa, Grosics Gyula csak “nyugdíjas” korában lehetett az FTC kapusa.

    Teste nyugodjék békében Floridában, messze a Fradi pályájától, lelke pedig legyen együtt kitűnő csapattársaival az Örökkévalóságban.

    Hozzászólás ideje: 2014. április 9. 19:10

  2. Muraközy Tibor írta:

    Isten legyen vele ott, az Örökkévalóságban is. Jómagam játszottam ellene, mikor Ő a Dózsa kapusa volt, én pedig a Bp.Postás (a legendás SZAC utód csapata) kapujában álltam. Igaz, hogy ez csak edzőmérkőzés volt, de így is megcsodálhattam fantasztikus ruganyosságát. És ahogy a szögletrúgásoknál kijött – mit kijött: kirepült a kapuból, s egy-két pillanatig szinte megállt a levegőben, azután a kezéhez ragadt labdával szép lassan leérkezett a földre. Kérésemre a mérkőzés után megmutatta nekem, hogyan kell megrúgni, ollózva, a felső kapufát.A testtartása még eközben is tökéletes volt, ezt a látványt leírni nem lehet, ezt csak az elképedéstől tátott szájjal lehetett szemlélni. A Fekete Párduccal, azaz Grosics Gyulával szinte teljesen azonos képességű kapus volt.(Hosszú elemzés szükségeltetett volna a kettőjük közötti sorrendet megállapítani.)

    Hozzászólás ideje: 2014. április 12. 11:50

  3. Kinizsi írta:

    Én, sajnos, már csak a Dózsában láttam játszani. Mégis sokra értékeltem a fradis pályafutását, annak ellenére, hogy – vétlen – szerepe volt Rudas Feri bácsi pályafutásának “összetörésében”. Nyugodjon békében, és odafentről is figyelje a zöld-fehéreket!

    Hozzászólás ideje: 2014. április 12. 22:21

  4. Hélisz József írta:

    A héten jutott el hozzám az információ Henni Géza temetéséről. Egy ismerősömnek ugyanis telefonált az egyik az USÁ-ban élő magyar barátja, aki személyesen ismerte Henni Gézát és ott volt a temetésén.

    Az illető elmondta, hogy nagyon méltó módon és ünnepélyesen temették el Henni Gézát, az Újvilágban nagyon tisztelt és megbecsült edzőt, testnevelő tanárt.

    Hozzászólás ideje: 2014. augusztus 9. 21:14

HOZZÁSZÓLÁS