2024. április 26. péntek

Beérett a győzelmi sorozat

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2014. június 2.

Hetek óta ez a győzelmi sorozat adja a heti összefoglaló vezérmotívumát. Hála Istennek, ez a szép sorozat vasárnap, az utolsó fordulóban sem tört meg, immár kilenc meccset számlál. Ez azonban egy fontos láncszem volt, bebiztosította a bajnokság harmadik helyét.

Doll_ünnepelUgye, milyen érdekes játék a futball? Különösen kis hazánkban? Hányszor, de hányszor láttuk, hogy itt minden megtörténhet, aztán annak az ellenkezője is. Tegyük a szívünkre a kezünket, hányan gondoltuk volna március 23-án, vasárnap este, hogy június elsején ünnepelni lehet? Mi is volt akkor este? Akkor fejeződött be az NB I 21. fordulója, csapatunk egy gól nélküli döntetlent játszott Kecskeméten, ezzel a 8. helyen állt 30 megszerzett ponttal, a harmadik helyen álló Győrtől 7, a második helyezett Videotontól 8 ponttal lemaradva. Nem is a hátrány tűnt soknak, hanem az, hogy addig nem tudott győzni a csapat. Voltak is kritikus hangok, akkoriban magam is azt ütöttem meg. Egy hét múlva aztán elkezdődött az, ami a mai napig tart, a győzelmi sorozat. Jó munkának meglesz a gyümölcse, szoktuk volt mondani. És lőn, meglett, ebben a számunkra hektikusra sikeredett bajnokságban harmadik lett a csapatunk. Hektikus volt, ezt senki nem vitathatja. Bajnoki reményekkel vágtunk neki a sorozatnak, amit, így utólag egyértelműen kijelenthető, Akeem Adams tragédiája tört meg. Ezt az ép ésszel felfoghatatlan tragédiát nem tudta kezelni a csapat, elsősorban az akkori edzője, Ricardo Moniz. Tény, erre nem lehet felkészülni, ezért követ vetni rá teljesen értelmetlen. A nem várt vereségekkel és döntetlenekkel a csapat visszaesett, sőt a Magyar Kupából is kiesett. Veszni látszott minden remény, hogy a fő célt, a nemzetközi kupába kijutást elérjük. Az idő fényesen igazolta, jól jött az edzőváltás. Thomas Doll jött, látott és győzött, a kezdeti négy meccses nyeretlenségi szériáját, amit a magyar sportsajtó eléggé felfújt ezzel a kilences nyerővel toldotta meg és egyben oldotta meg a személyét illető kérdéseket. Ma már nem kérdéses, hogy vele túl tudott lépni a csapat a nehézségeken. Köszönjük! Mint, ahogy azt is, hogy a tőlünk kapott baseball sapkát varázssapkaként kezdte használni, védjegyévé tette ennek a fényes sorozatnak. Aztán köszönjük, hogy ilyen gyorsan magáévá tette a Fradi szellemiségét, ennek megfelelően élt, dolgozott, nyilatkozott.

Apropó, nyilatkozat. A vasárnapi örömmámorban is megjegyezte, hogy nem érti az MLSZ versenykiírási gyakorlatát, ilyet ő még nem látott. Nem is láthatott, mert máshol ilyen nincs. Egy olyan országban, ahol a csapatoknak az európai kupaporondon már július első hetében el kell indulni, nem lehet június elején befejezni a bajnokságot. Doll is megemlítette a hétközi fordulókat, amiket gyakorlatilag idehaza elfelejtettek, pedig általuk lehet rövidíteni. Cél a magyar csapatok felfuttatása, ilyen áron azonban elég nehéz. Meggyőződésem, tavaly is ennek volt áldozata az összes magyar kupacsapat, idén is komolyan fenyeget ez a veszély. Az eszem ezt tudja, de a szívem gyorsan hozzáteszi, a Fradit kivéve. Mert a Fradi mögött ott van az, ami a többi magyar csapatnak nem adatik meg, a konstans szurkolóréteg. Akik nem csak akkor mennek meccsre, ha nevesebb ellenfél jön vagy várható, akiknek nem az ellenfél a fontos, hanem a saját csapatuk. Láttuk ezt az NB II-ben, láttuk folyamatosan az NB I-ben is. Meg persze, azt is, a hazai ellenfeleknek csak a Fradi az igazi ellenfél, akit mindenáron le szeretnének győzni, ergo a Fradit hétről hétre arra kényszerítik, hogy futballnak nevezhető meccseket játsszon, ne csak lötyögjön a pályán. Ezek miatt a selejtezők első köreit a Fradinak venni kell, meggyőződésem, venni is fogja. Sokkal nagyobb gond, hogy közben elindul az új bajnokság is, aminek persze júliusban el kell indulnia. Lesznek ebből még nem kívánatos ütközések. Sebaj! Ennél nagyobb gondunk ne legyen! Ott vagyunk Európában, elkészült az új stadion, meg kell újra mutatni, mitől Fradi a Fradi. Igazolni is úgy kell, hogy a csapat ne fogyjon el a több fronton, minden szinten a megfelelő játékosokat tudja játszatni. Jövőre egészen biztosan prioritást kell adni a bajnoki szereplésnek, hiszen nagyon régen ünnepelhettünk már bajnoki címet, itt lenne az ideje, mint ahogy Európában sem éghetünk meg. Van még Magyar Kupa, meg Ligakupa. Az első az hagyján, mert az tradicionális, de a másodikat ebben a szériában biztos be kell áldozni, annak nincs értéke, csak a csapatépítést szolgálhatja. Tényleg, mi lenne, ha július közepén nem a bajnokság indulna el, hanem a Ligakupa? Augusztus végéig lemehetnének a csoportkörök, minden csapat felépíthetné magát az augusztus végi bajnoki rajtra, amikoris már nem kéne ezzel a kupával szórakozni. Aztán ugyanezt meg lehetne csinálni a tavaszi szezon elején.

Túl messzire mentem, az ilyen ötletekre amúgy sincs túl nagy vételi készség. Most örüljünk! Örüljünk a történelmünk során immár huszonkettedszer megszerzett bronzéremnek, hogy aztán erre alapozva jövőre csatába indulhassunk a történelmünk huszonkilencedik aranyáért.

Hajrá Fradi!

Simon Sándor

Fotó: fradi.hu

A végére ugorhat és hozzászólhat.

20 hozzászólás

  1. gyulabá írta:

    Természetesen végtelenül boldog vagyok a 9-es széria, meg az Európát jelentő bronzéremnek! Ezt azért bocsátom legelőre, nehogy valaki a “fanyalgással” vádoljon a továbbiakban.
    Mert szépen csillog a bronz, de semmit sem változtat azon, hogy a magyar labdarúgás még mindig nagyon el van maradva az európai él-, és középvonaltól. (Elég csak a legutóbbi dán-meccsre utalni, egy hatost is kaphattunk volna, símán…) Tehát a jelenlegi öröm, nem szabad, hogy átcsapjon megalapozatlan reményekbe! Most a csapat – úgy tűnik – mintegy 50%-ban ki fog cserélődni, és nagyon rövid idő áll rendelkezésre, hogy az igazán nagyra becsült Doll mester egy ütőképes, EU-ra érett új csapatot tudjon összehozni. Tehát a “csoda” egy kicsit arrébb van.
    Csak azért írom ezeket az óvatosságokat, nehogy pár EU-pofonkát követően ismét felhangozzanak a “szokásos” hangok: “X.Y – takarodj!” Ez a tavasz csodálatos volt, aligha felejthető, de azért maradjunk a földön!
    Akkor is HAJRÁ FRADI!!!

    Hozzászólás ideje: 2014. június 2. 15:29

  2. feribá írta:

    Ha csak az elmúlt 25 évet veszem, Rákosit, Novákot, Vargát, Nyilasit elküldték a harmadik hely miatt, kudarcnak számított.
    Most meg ünnep van, aztán nem tudjuk, hova tűnt a Fradi…

    Hozzászólás ideje: 2014. június 2. 15:30

  3. gyulabá írta:

    …haha.. természetesen: bronzérem miatt! (Bocs.)

    Hozzászólás ideje: 2014. június 2. 15:30

  4. feribá írta:

    Gyula bá, ne fáradjon, egy olyan meccset nem játszottunk az idén tavasszal, amire bármikor is emlékezni fogunk.

    Hozzászólás ideje: 2014. június 2. 15:37

  5. gyulabá írta:

    Még egy kicsit a versenykiirásokhoz – ha szabadna:

    Régóta nem értem, minek a Liga-kupa, ha nincs semmilyen lényeges tétje. Ehhez képest jól belezavar a bajnoki mérkőzésekbe, miközben egyik klub sem rajong érte, csak kínos kötelesség. Néző meg szinte sehol.
    Nem értem, hogy nem veszi észre az MLSZ, hogy már az MK sem érdekli a csapatokat oly mértékben, ahogy az megérdemelné valójában. Inkább ezt a kupát kellene valahogy felturbózni (nem tudom hogyan), nem még mellészervezni egy másikat, ráadásul komoly tété nélkül.
    A bajnokságról meg annyit, hogy a létszámot nem emelni, hanem 12-re leszállítani kellene! (lsd. pl. Ausztria) Sokkal jobb meccsek lennének – természetesen playoffal!
    (na eleget pampogtam)

    Hozzászólás ideje: 2014. június 2. 15:39

  6. gyulabá írta:

    Valóban, nem az egyes meccsek, hanem a kilences győztes széria, az ami emlékezetes lesz egy darabig.

    Hozzászólás ideje: 2014. június 2. 15:46

  7. feribá írta:

    Ne tessék viccelni, Gyula bá, kik ellen volt a kilences széria? Régen egy harmadik hely miatt lehajtottuk fejünket, pipák voltunk, hogy ketten is megelőztek. Most meg fieszta van. Adjunk már magunkra.

    Hozzászólás ideje: 2014. június 2. 16:03

  8. Sárosi István írta:

    Tisztelt Barátaim! Borzasztó ez a mindent átlengő magyar pesszimizmus. Állitom, ha a bajnokság elején felkinálják a 3.-ik helyet játék nélkül elfogadtuk volna! Hivatkozunk Rákosira, Novákra,Vargára, Nyilasira…. Egyik se az elért bronzéremért vette kalapját.Önöknek , régi motorosoknak tudni kell mik voltak a háttérben. Csak Varga Zolit veszem alapul. Miatta jártam szinte ki meccsekre, csodás képességért, de mint ember….Nézzék meg hány helyen bukott meg, mennyi csapatnál járt….és bukott meg.Nagyon is meg kell becsülnünk az EL.-be juttató helyet, ebben az anyagias világban mikor fillérek is számitanak.. Gratulálok nekik, nem az számit kik ellen játszottunk, mert ezek ellen játszott minden csapatunk. Becsülöm azt a tartást ami Doll segitségével egy poraira hullott csapat felemelkedett a dobogóra. Nagyon jól tudják mi mindenen mentünk keresztül, mig ide értünk! Köszönet vezetőinknek, játékosainknak, hogy felemelkedett a MI ZÖLD-FEHÉR FŐNIXMADARUNK!!!!!

    Hozzászólás ideje: 2014. június 2. 17:36

  9. Sárosi István írta:

    A BL.-ben való indulási jog, természetesen boldogitó – de ez távozási hullám egyre jobban aggaszt.Junius végén itt a rajt,addig uj csapatot kell épiteni Doll.-nak, ami szerintem lehetetlen.Kik jönnek? …..? Kik mennek: ez tudható. De az mond valamit, hogy a csapatképen sem Jenner (már távozott) sem Leonardó részt se vett.Jovanovics a multé(sajnálom), Holman menni akar, és sorolhatnám a jelenleg pletykaszintü, de majdnem biztos távozók sorát ,elnézést Pavlovicot is viszik.Nem áldozunk fel sokat egy nemlétező “kivánság” csapatért?A Jó Isten tudja kiért mit kérnek, visszaélve szorult helyzetünkkel. Mindig optimista voltam és vagyok, de most egy kissé meginogtam.Vezetőink biztosan tudják mit akarnak, de mi szurkolók is szeretnénk tudni.Ez nem lehet ebben a kis országban akkora titok, amit más klubok már ne tudnának, hogy rálicitáljanak az anyagiakra.

    Hozzászólás ideje: 2014. június 3. 15:47

  10. gyulabá írta:

    Pistabá, hát már te is aggódsz? Az imént még te buzdítottál optimizmusra!
    Nem tudom elhinni, hogy a vezetőség ne dolgozna a háttérben tiszta erőből, új és jó játékosok megszerzéséért. De még korai nyíltan beszélni nevekről, mert nagy a konkurencia.
    Én azt mondanám: nyugi, bízzunk Doll Tomiban és segítőiben, ez a 9 győzelem talán elég biztosíték a szakértelmükre. Akiket eddig hozott, azokban nem csalódtunk nem igaz?
    Hajrá Fradi!!!

    Hozzászólás ideje: 2014. június 3. 16:42

  11. Sárosi István írta:

    Gyula’bá! Mint mindig, most is igaza van. A két utóbbi irásom között eltelt egy nap az optimizmus és pesszimizmust illetően. De az első hozzászólásomkor nem tudtam,hogy a távozók listája ennyire bő. Gyula’bá okos fejeddel el tudod képzelni, hogy három hét alatt összelehet rántani egy valóban ütőképes csapatot? Itt már nem babra megy a játék.Komoly pénzekről van szó – nem beszélve presztizsünkről. Maradona és Ronaldó most éppen nem ér rá. Holmi VB.-re pocsékolja idejét.De emlékezz a tavalyi “tatárjárás-sal” felérő sorozatbukásra. Szünet van Európa pályáin, bárkit hozunk nehéz év áll mögöttük. Ezeket először is kondiba kell hozni,összeszokni de ez legyen Doll mester gondja. De hol van játékos, hol a pénz rájuk? Itthon kell körülnézni, de gondolod ez titkos? Jobban ismerik a csapatvezetők egymás terveit mint gondolnánk.Apropó, ittál egy nagyot a bronzra? Megigérted !

    Hozzászólás ideje: 2014. június 3. 18:06

  12. Kinizsi írta:

    Kedves Feribá! Nézzen a naptárra, 2014-et írunk. A múltról lehet álmodozni, de a jelenben kell élni! Nem kell a mások örömét állandóan elrontani. Hajrá (jelenlegi) Fradi!

    Hozzászólás ideje: 2014. június 3. 18:09

  13. gyulabá írta:

    Ittam – egy kicsit – a bronzra. (60 felett tudni kell a mértéket…!)
    Valóban, a jelen tényei erősebbek a múlt emlékeinél. Láttam én Albertéket is méltatlan helyeken végezni, és megtapasztaltam a politikai ellenszeleket is sok éven át.
    Most ez van, nem olyan régen a másodosztályba száműztek bennünket, miközben az a DVSC, az az ETO, és az a Vidi, akiket akkoriban símán vertünk (pl. Albert egyedül 6 gólt rúgott a Debrecennek…) szépen megerősödött anyagilag, nekünk meg 3 év kellett a visszajutáshoz.
    Ez egy másik világ, a pénz az Úr – sajnos.
    De azért bizakodjunk – Hajrá Fradi!

    Hozzászólás ideje: 2014. június 3. 23:30

  14. feribá írta:

    Gyulabá, természetesen mindenki annak örül, aminek akar. Én csak arra emlékeztettem, hogy a harmadik hely miatt egykor fejek hullottak ennél a klubnál (és micsoda fejek!) ma meg egy ilyen szezon után, ahol egy rossz Dózsa kiveri az FTC-t a kupából, egy emlékezetes meccsünk nincs az egész szezon alatt, de a végére a rivális csődje miatt ráesünk a dobogóra, nem ünnepelni kéne kritikátlanul, hanem csendben elemezni, mi az oka, hogy hátunk mögött a két harmad, számolatlanul érkeznek a milliárdok (elérhető a mérleg a neten) és mégis ilyen szedett-vedett, semmire nem jó csapatunk, örömtelen éveink vannak.
    És akkor még, az új stadion elfogadhatatlan körülményeiről (hatezer forintos jegyár, tenyérszkenner, Springer-szobor stadionon kívüli elhelyezése) nem is beszéltünk. Úgy látom, hogy semmi okunk az örömre.

    Hozzászólás ideje: 2014. június 4. 07:35

  15. feribá írta:

    Kedves Kinizsi, nem a múltról álmodozom, hanem egy színvonalról, igényességről. Ami a múltban meg volt.

    Hozzászólás ideje: 2014. június 4. 07:48

  16. gyulabá írta:

    Feribá, és Mindenkibá, nem a hurráoptimizmus beszél belőlem, dehát nézzük az egész magyar focit: a világhoz képest egy halom xar, ugye nem túlzok? Mitől lenne a mi Fradikánk ettől jobb? Megmondta Hofi mester: s ha megfizetem, tud úszni?
    Sajnos az egész magyar focit tönkretette a 45 év cuclizmus. És a mocsárból ugyanannyi idő kijönni, mint bemenni…
    Szóval: TÜRELEM. És Hajrá Fradi!!!

    Hozzászólás ideje: 2014. június 4. 11:20

  17. Sárosi István írta:

    Senkivel nem akarok ellenkezni, mindenki meglátása előbbre visz. Tisztelt Gyula’bá és Kinizsi 73 éves koromra igy látatlanban barátaimmá fogadva-megittam veletek a pertut. Ne haragudjatok! Egyszer leülünk valahol,én mindennap itthon vagyok,és mióta fiam 39 évesen az Égbe távozott, egy 4 éves kicsilányt itthagyva, végzem a sors által rámmért nagyapai feladatokat-egy soha nem múló borzasztó fájdalammal szivemben. Barát nincs, munkahely nincs-Fradi van. Ez az a találkozási pontunk. Mindkettőtöknek igaza van! Rálátásotok a FRADIRA kapcsolódik véleményemmel. Van egy korosztály akinek a Fradi ma balhék, petárdák, rendőrségi büntetések. Ezek hol élnek???? Fizetünk mindenért-megint egy millió büntetés! Mit érnek vele? Tisztelet a kivételnek, ezek nem Fradisták – botrányhősök. Szeretnék veletek kapcsolatban lenni mert meglátásotok egyezik az enyémmel.Még egy gondolat, vélhetően fiatalabb kollégánknak: itt bronzéremért még senki nem került körön kivül sokéves (60) év tapasztalatom, a kulisszák mögé látásom (látásaink) nem értenek egyet veled. Itt mindenki Fradi szimpatizást, becsmérelni -demokrácia ide oda- egy az életünk és klubszeretetünk mig világ a világ a “FRADI” ameddig élünk!

    Hozzászólás ideje: 2014. június 4. 12:33

  18. gyulabá írta:

    Pistabá, milyen harag??? Szó sincs erről!!
    Megrendítő volt amit írtál, s egyszer valóban le kéne ülni valahol egy fröccsre, ÉLŐBEN is!
    Hajrá Fradi – addig is!!!

    Hozzászólás ideje: 2014. június 4. 14:03

  19. Kinizsi írta:

    Kedves Pista bátyám! Én “csak” 67 vagyok. Remélem találkozunk a Baráti Körben. Úgy tudom, megkaptad az információkat, hogy hogyan lehet belépni. A közös fröccsivás ellen nincs kifogásom! Hajrá Fradi!

    Hozzászólás ideje: 2014. június 4. 22:32

  20. gyulabá írta:

    1. Fogalmam sincs, hogyan lehet belépni, hol vannak a találkozások, mi a teendőm, feltételek stb.

    2. Hogyan tudunk élőben, maszek alapon találkozni? (e.mail csere, stb.)

    Aki tudja, segítsen!

    Hozzászólás ideje: 2014. június 5. 10:29

HOZZÁSZÓLÁS