2024. május 4. szombat

Emlékművet javaslunk Kocsis Sándornak

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2014. június 16.

Az alábbiakban Hélisz József, az FTC Baráti Kör főtitkára felhívását tesszük közzé.

Tisztelt Fradisták!

Az FTC Baráti Kör 2012 őszén javaslatot tett Budapest Józsefváros Önkormányzatának Kocsis Sándor olimpiai bajnok labdarúgó józsefvárosi emlékművére.

Úgy gondoltuk ugyanis, hogy ideje volna Kocsis Sándornak – kinek józsefvárosi kötődése közismert – méltó emléket állítani a kerületben. A Kőris és az Illés utca volt a “hátországa” az ötvenes években. Ettől a helytől nem messze van a Kálvária tér, ahol a 90-es évek elejétől “üresen” áll egy, az alábbi képen látható szobortalpazat, amely az egykori Kulich mellszobor “maradványa”.

Kálvária-posztamens_ma

Erre javasoltuk elhelyezni a Fekete Géza szobrászművész úr által készített – és az akkor az Albert stadion clubházában lévő – bronz Kocsis dombormű másolatát, amely az eredeti és meglévő gipsz mintáról könnyen elkészíthető lenne.

Kocsis_plakett

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek alapján a kialakított emlékmű tervezete:

Kálvária-posztamens_Kocsis

2013 januárjában örömmel vettük a nekünk megküldött Bp. Józsefváros Önkormányzat Képviselő Testület 395/2012(XI. 22.) határozati döntését, mely “kifejezi azon szándékát, hogy Kocsis Sándornak az emlékműve felállításra kerüljön Józsefváros területén.”

Az idei évben megkezdődött és terv szerint augusztus végéig megvalósul a Kálvária tér teljes rekonstruciója. Így lehetőség volna arra, hogy f. év szeptember 21-én – Kocsis Sándor születésének 85. évfordulóján – megújult és méltó környezetben felavatásra kerülhessen az első hazai Kocsis emlékmű.

Az FTC Baráti Kör anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé a tervezett emlékmű teljes körű finanszírozását. Ezért azzal a kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy anyagilag járuljanak hozzá a Kocsis Sándor emlékének méltó megörökítéséhez.

Adományaikat az FTC Baráti Körnek az OTP Banknál vezetett 11709002-20013327 számú számlájára szíveskedjenek küldeni és a “közlemény” rovatban tüntessék fel, hogy “Kocsis emlékmű” . Az így beérkezett adományokat elkülönülten kezeljük, más célra nem használjuk fel.

Az emlékmű elkészülte után az adományozóknak tételes költség-elszámolást fogunk küldeni, egyetértésük esetén nevüket és az adomány mértékét nyilvánosságra hozzuk, valamint őket az “FTC Baráti Kör tiszteletbeti tagja” kitüntető címmel jutalmazzuk meg.

Jóindulatú támogatásukban bízva köszönti Önöket

Hélisz József
az FTC Baráti Kör főtitkára
E-mail: ftc.barati.kor@gmail.com

Hélisz József a levél megírása után is dolgozik az ügyön, telefonál, további javaslatokat készít. Ezek egyike egy alternatív megoldás, melyben a Kocsis dombormű helyét egy Kocsis fejszobor venné át a posztamensen. Íme ez a variáció:

kocsis1Kálvária-posztamens_Kocsis-2

A végére ugorhat és hozzászólhat.

5 hozzászólás

  1. helios írta:

    Kedves fradista szurkolók !
    Mint öreg fradista láttam nálunk és késöbb a Honvédban játszani Kocsis Sanyit, akihez fogható csatár kevés volt.A Fradiban nevelkedett, ott lett klasszis játékos, de a politika,
    a kommunista sportvezetés átkényszerítette a Honvédba.
    Ismert a Józsefvároshoz való kötödése, hiszen a Kőris utcában lakott gyermekkorában.ezért megérdemelné a felújítás alatt álló Kálvária téren a fenti szobor, vagy dombormű elhelyezését ünnepélyes keretek között.
    Bízom a támogatók segítségében és a kerületi önkormányzat hozzájárulásában, hogy méltó emlékmű örökítse meg Kocsis Sanyi pályafutását..

    Hozzászólás ideje: 2014. június 18. 23:59

  2. feribá írta:

    Kedves Helios!

    Nem kényszerítette Kocsist senki a Honvédba, ment a Púpos után önként. De kérdezze meg erről Rudas Ferit, nekem is ő mondta.
    Aztán, hogy élete végéig gyötörte emiatt a lelkiismeret furdalás, hát Istenem.

    Hozzászólás ideje: 2014. június 19. 07:21

  3. Sárosi István írta:

    Tisztelt Feri’bá!

    Az 50’s évek nagy átszervezései keményen érintették a sportot is. Azóta szinte minden játékosról megjelent egy életmü – van akiről- több is. A Bp. Honvédot valóban felerősi-tették .Grosicsot MATEOSZ, Lórántot Vasas, Budai-Kocsis Ferencváros, Czibort a
    Csepelből vitte el. Bár nem mondanám mindenkire a rablás tényét sem. Pl: Kocsist.
    Neked van igazad! A Bp. Dózsába Henni sem kellett erőszakolni, nem ugy mint Deákot.
    Lehet, hogy ujat irok neked: de pl. Varga Zoli, ha hazajön,már nem a Fradi játékosa
    lett volna-hanem a Honvédhoz -kiutazása előtt már aláirt.

    Kivánok Jó Egészséget Neked és egy NAGYON JÓ FRADIT MINDNYÁJUNKNAK!!

    Hozzászólás ideje: 2014. június 19. 16:03

  4. Kinizsi írta:

    Kedves Sárosi István!
    Ritkán téved, de Henni esetében igen. Zsarolták. A testvére így tudta megúszni a börtönt.

    Hozzászólás ideje: 2014. június 19. 19:42

  5. Sárosi István. írta:

    Tisztelt Kinizsi Úr!

    Tévedni emberi dolog, még ha nem is ekkorát. Valóban igazad van, hallottam az esetről ugy kézen-közön. Csak azt nem tudom, miért nem szivlelték Őt a Fradisták,egyszerüen a mai napig nem értem. G.Gézának nevezték sokan. Hogy hibáztam kérem minden klubszerető társam nézzék el hibám.

    Hozzászólás ideje: 2014. június 19. 20:22

HOZZÁSZÓLÁS