2024. március 19. kedd

Megyesi István szülőfalujában, Csanyteleken jártunk

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2021. július 19.

Szervezett formában legutóbb 2014. július 12-én jártunk Csanyteleken, amikor Megyesi István, a falu szülöttje, az FTC örökös bajnoka, válogatott labdarúgója díszpolgári címet kapott. Sajnos, a kitüntetett az ünnepi eseményen nem tudott személyesen megjelenni, mert röviddel előtte életmentő műtéten esett át, és még nem volt megfelelő erőállapotban. A díszpolgári oklevelet és az azzal járó aranygyűrűt Bálint László, az egykori játékostárs, csapatkapitány, jó barát vette át. Az ünnepség után csapatostul meglátogattuk a lakásán Megyesi Istvánt, gratuláltunk a kitüntetéséhez, megajándékoztuk, s mielőbbi felgyógyulást kívántunk neki. (Az eseményről a honlapunkon beszámoltunk.)

Csanytelek mindig büszke volt a szülöttjére, a 2016. július 25-én bekövetkezett sajnálatos halála után sem feledkeztek meg róla. Kurucz Zoltán a Csanyteleki SC elnöke, aki nagyon sokat tett Pista utolsó éveinek megkönnyítése érdekében, szívügyének tekintette, hogy a helyi sporttelepet Megyesi Istvánról nevezzék el. A gondolat megvalósítását a koronavírus járvány megnehezítette, illetve időben késleltette.

A névadó ünnepségre 2021. július 10-én került sor, amelyen az FTC Baráti Kör vezetői és tagjai, az egykori játékostársak, így Bálint László, Martos Győző, Mucha József, Pogány László, Szokolai László, Takács László is részt vettek.

Erhard Gyula polgármester megnyitó beszédében elmondta, hogy Csanytelken nagyon szeretik a labdarúgást, a falu értékei közé tartozik a sportegyesület is. Az emléktábla helyének kijelölésén sokat gondolkodtak. Végül, nem véletlenül, a klubház bejárata mellé került, mert így az öltözőbe igyekvő fiatal játékosok minden alkalommal találkozhatnak Megyesi István nevével, akinek pályafutásáról példát vehetnek.

Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, államtitkár is a sport és a példaképek fontosságát emelte ki.

Tobak Csaba, a Fradi Múzeum igazgatója, az FTC Baráti Kör főtitkára, megemlékezett Megyesi István gazdag pályafutásáról. A Békéscsabáról indult labdarúgó 1967-ben igazolt az FTC-be, zöld-fehér mezben 365, a magyar válogatottban hét alkalommal szerepelt. Kétszer nyert bajnoki címet, négyszer magyar kupát. Az 1974/75. évi KEK-döntős csapat tagja volt. A fradisták többsége mint a belgrádi hősre emlékszik leginkább, aki a Crvena Zvezda ellen, közel százezer fanatikus hazai szurkoló előtt halálos nyugalommal értékesítette a KEK-döntőbe jutást jelentő tizenegyest. Pályafutásának befejezéséig hű maradt a Ferencvároshoz, de a labdarúgástól nem szakadt el, 1994-től, 15 éven keresztül az ESMTK-nál tevékenykedett technikai vezetőként, majd utánpótlás szakág-vezetőként.

Ezután Nógrádi Tibor, az MLSZ Csongrád-Csanád megyei igazgatója beszélt elismerően a csanyteleki labdarúgásról, a kiemelkedő utánpótlásképzésről, majd átadta a megyei II. osztály ifjúsági gólkirályának, Bartus Józsefnek járó díjat.

Az emléktáblát két fiatal labdarúgó leplezte le, majd Kiss-Rigó László megyéspüspök kérte Isten áldását a most már Megyesi István nevét viselő sporttelepre.

Ezt követően Mucha József, az egykori játékostárs és barát, adta át Kurucz Zoltánnak az FTC Baráti Kör ajándékát, a „Megyesi 2021” felirattal ellátott, a jelenlevő játékostársak és barátok által aláírt Fradi-mezt, amely bekeretezve kiemelt helyre kerül a klubházban.

200Az ünnepség után a helyi öregfiúk csapata és a vendégekből összeállt vegyes öregfiúk csapat kispályás mérkőzésére került sor. Megyesi István egykori játékostársai közül néhányan, így a három László, Pogány, Szokolai és Takács, a gyepen küzdöttek a meleggel, Bálint László, Martos Győző és Mucha József a lelátón, az FTC BK tagjaival Kaszás Pállal, Lóránt Sándorral, Medgyessy Lajossal és e sorok írójával együtt szurkoltak. A vendéglátók nem kegyelmeztek, 6:3 arányban diadalmaskodtak. A csapatképeken látszik, hogy a hazailag jelentős létszámfölényben voltak, élni tudtak a bő cserelehetőséggel és a némi korkülönbséggel. A mezőny legjobbja viszont a vendégek kapuját védő Kiss-Rigó László volt, míg a góljaink közül Tobak Csaba kettőt, Szokolai László egyet szerzett. A Megyesi István Sporttelep barátságos nyitómérkőzése méltóképpen zárta az ünnepi eseményt.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Kurucz Zoltánnak a kitartó szervezőmunkáért, Erhard Gyula polgármesternek a vendéglátásért.

Hajrá Csanytelek! Hajrá Fradi!

SzB

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

2 hozzászólás

  1. Miklós Erzsébet írta:

    Végtelen hálával köszönöm mindenkinek, de elsősorban a volt csapattársaknak és a szervezőknek, akik nemcsak, hogy nem felejtették el a mi drága unoka testvérünket, de ilyen hathatósan ápolják emlékét.
    Odaadó munkája volt az élete, amit túlzó szerénységben töltött. Reméljük, hogy látja a Csillagok köréből ezt a megbecsülést. Kívánom minden településnek, de elsősorban a kisebb területűeknek, létszámúaknak, hogy ilyen nagyszerű szülöttek tegyék naggyá!
    Üres a szülői ház, ahol méltossággal küzdött az utolsó napokig, de már nem tudtunk segíteni. Legyen fényes a Csillaga!

    Hozzászólás ideje: 2021. augusztus 5. 09:15

  2. Hélisz József írta:

    Nagyon örülök, hogy Megyesi István nevét már sporttelep is viseli. Köszönet mindenkinek, aki részt vett ebben az akcióban.

    Jónak tartanám, ha ezt és néhány korábbi példát követve a Baráti Kör vagy a Rudas-rend kezdeményezné a tulajdonosoknál más kiváló elhunyt vagy akár pályafutását befejezett, élő fradista sportolókról elnevezni azon városok-falvak sporttelepeit, ahol születtek vagy pályafutásukat megkezdték.

    Hozzászólás ideje: 2021. augusztus 18. 13:03

HOZZÁSZÓLÁS