2024. március 19. kedd

Első tavaszi találkozás baráti körben

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2023. április 1.

Tavaszi napsütés, gazdag program várta az FTC Baráti Kör (FTC BK) tagjait a Népligetben. Bálint László, az FTC BK elnöke üdvözölte a megjelenteket, majd fontos bejelentést tett.

Az FTC BK 2023. évi rendes éves közgyűlése 2023. április 25-én 15 órakor lesz a népligeti  MVM-FTC Sportközpont hoteljének konferenciatermében. A közgyűlés lebonyolítása után, 17 órakor kerül sor a hagyományos hóvégi összejövetelre.

A bevezető szavak után kerek születésnaposok köszöntésére került sor a korábbiaktól eltérő forgatókönyv szerint. Ezúttal az ünnepeltek röviden ismertették életpályájukat.

Elsőként dr. Egerváry Mártát köszöntöttük 80. születésnapja alkalmából. Az FTC örökös bajnoka legutóbb 2017 júniusában volt az FTC BK vendége. Az egykori kiváló úszónő, hála Istennek, jó egészségnek örvend. A több tucatnyi országos bajnoki címére, a római olimpián a 4×100 méteres vegyes váltóban elért 6. helyezésére, az 1962, évi lipcsei Európa bajnokságon 400 méteres vegyesúszásban nyert bronzérmére ma is szívesen emlékezik. Különös szeretettel beszélt egykori edzőjéről, Bakó Jenőről, akinek nagyon sokat köszönhet. A sportolás mellett figyelemmel kísérte és ösztönözte tanítványai továbbtanulását is. Így szerzett orvosi diplomát Egerváry Márta, aki nyugdíjazásáig patológusként dolgozott. Amikor 1968-ban abbahagyta az úszást, felajánlotta segítségét az úszó szövetségnek, de nem tartottak igényt a munkájára. Erre ma is szomorúan emlékszik vissza. Példamutató az, ahogy a mai napig a Fradi-család hűséges tagja, figyelemmel kíséri az egyesület eredményeit.

Ezt követően Domján Lászlót, az FTC labdarúgó kapusát köszöntöttük, aki a közelmúltban ünnepelte 75. születésnapját. Érdekességként, a kerek számok kapcsán, elmondta, hogy 50 évvel ezelőtt 25 évesen igazolt a Fradiba Géczi István mellé. 31 mérkőzésen, köztük 10 bajnokin állt a kapuban. Három évig védett a zöld-fehéreknél, amit örök dicsőségként tart számon. Mivel civil munkáját nem tudta összeegyeztetni az élvonalbeli sportolással, ezért visszatért korábbi egyesületébe, a Pénzügyőrbe, majd kisebb csapatokban 47 éves koráig védett.

Végül dr. Kocsis Zoltánt, az FTC BK hűséges tagját és önzetlen támogatóját köszöntöttük 80. születésnapja alkalmából.

Az összejövetel meghívott vendége Sigér Dávid, a labdarúgó csapat keretének játékosa volt. A ferencvárosi pályafutását a jelenlevők jól ismerik, ezért elsősorban az azt megelőző időszak állomásait ismertette Dávid. Tégláson kezdett el futballozni, de Debrecenben felfigyeltek rá. A DVSC játékosa lett, azonban az akkor csúcson levő első csapatba nem tudott bekerülni. Többször kölcsönadták, így szerepelt Tégláson, Létavértesen, Mezőkövesden és Balmazújvárosban. Mezőkövesden tagja volt az NB II-be jutó csapatnak, azonban itt érte az első súlyos sérülés, a keresztszalag szakadás. 2015-ben került végleg Balmazújvárosba. Alapembere volt annak a csapatnak, amely a 2016/17. évi bajnokságban elért második helyével felkerült az első osztályba. Csapatkapitányként kitűnt társai közül, s annak ellenére, hogy a csapat kiesett az NB I-ből, felkeltette a Fradi érdeklődését. Meglepetésként érte az FTC hívása, de 2018-ban örömmel igazolt át a zöld-fehérekhez. Hamarosan bejátszotta magát a csapatba, sőt 14-szer a válogatottban is szerepelt. Sikereit 2021-ben egy újabb súlyos sérülés szakította meg. Tisztában van azzal, hogy a sérülése idején a csapat játékoskerete lényegesen megerősödött, de nem adja fel a harcot a csapatba kerülésért. Bízik abban, hogy a hit, a szorgalom meghozza az eredményt. Arra a kérdésre, hogy mik a legkedvesebb emlékei a fradis pályafutásában egy felsorolással válaszolt: az első mérkőzés a kezdőcsapatban a Vidi ellen, a Celticnek lőtt gól, a Debrecen és a MOL Fehérvár elleni duplázás. Kívánjuk, hogy a lista tovább bővüljön.

SzB
2023. március 28.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS