2024. március 19. kedd

EL-Hősök kiállítás

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2023. április 2.

Jóllehet a Leverkusen elleni vereséggel véget ért a FTC labdarúgó csapatának dicséretes EL-menetelése, a sikersorozat beíródott egyesületünk történelmébe. Ugyanis 48 év után éltük meg a nemzetközi kupaszereplés tavaszi folytatását. Ennek állít méltó emléket a Fradi Múzeum tizedik időszaki kiállítása, amely EL-Hősök címet viseli és október 1-ig várja a látogatókat.

A kiállítást Kubatov Gábor, az FTC elnöke nyitotta meg. Beszédében nem a sikersorozat eredményeiről számolt be, hanem a kétkedőkhöz akart szólni, akik sohasem bíznak a sikerekben, az erőfeszítésekben, feleslegesnek tartják a sportba befektetett anyagiakat és energiát. Példaként mindössze a Trabzonspor elleni hazai meccset emelte ki, amelyen a mérkőzés nagyobbik részében emberhátrányban játszva fantasztikus akarattal győztük le a török bajnokot. Mint mondta: „bebizonyítottuk, ha harcolni kell, nem a kutya mérete fontos a harcban, hanem a harc mérete a kutyában!”

Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője beszédében megemlékezett Nagy Béláról, aki 1985-ben tette le a mai múzeum alapjait. Büszke arra, hogy a hagyományokat követve emléket állíthattak a Fradi történelmének kiemelkedő eseményének. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak és megvalósították ezt a páratlan kiállítást.

A kiállítás vitrinjeiben mintegy hatvan tárgy, a falakon kitűnő fotók emlékeztetnek a ragyogó EL-menetelésre. Engedtessék meg e sorok írójának, hogy néhány tárgyat kiemeljen: a sok bravúrt bemutató Dibusz Dénes mezét és kesztyűjét, Kristoffer Zachariassen cipőjét, amivel a Monaco elleni csodálatos, csoportelsőséget jelentő gólt lőtte, a sorsoló gömböt, amellyel Gera Zoltán kihúzta a Ferencvárost a Leverkusen ellenfeleként a nyolcaddöntőben.

A kiállítás megnyitóján jelen volt Sztanyiszlav Csercseszov, Orosz Pál, Hajnal Tamás és Dibusz Dénes is. A sajtó képviselőin kívül egykori labdarúgóink, így Rákosi Gyula, Horváth László, Bálint László, Szokolai László, Lipcsei Péter, Dejan Milovanovics, valamint az utánpótlás csapataink játékosai is megjelentek. A megnyitó után vezetőedzőnk, Csercseszov mester, csapatkapitányunk, Dibusz Dénes és a múzeum vezetője, Tobak Csaba állt a riporterek rendelkezésére.

SzB
2023. március 29.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS