2024. április 28. vasárnap

Látogatóban a Felvidéken

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2023. június 26.

A Baráti Kör egyik új tagja Svoren Pál felvidéki honfitársunk. Régóta kérlelte az elnökségen belüli mentorát Gabrovitz Zolit és főtitkárunkat Tobak Csabát, hogy az elnökség látogassa meg őt, talán érdemes lenne ott is egy kis közösséget létrehozni.

Mivel reggel volt egy régebben lekötött programom, mellyel az idő elszaladt, ezért nem élvezhettem ismét Medgyessy Lajos barátunk buszoztatását, ami, mint az elmúlt 50 évben bármikor, percre pontosan indult.

Kissé féltem a péntek délutáni csúcsforgalomtól, de a technika megint segített és a Pilis talán legszebb útján, Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek érintésével a Mária Valéria hídon át jutottam el Párkányba. Onnan már tényleg csak egy ugrás Nána, ahol a fiúk már jókedvűen borozgattak a Gerendás panzió teraszán. Szerencsére velem érkezett Zsákovics Laci, aki a többiektől eltérően és hozzám hasonlóan szintén a sörivók szerény táborát erősítette.

Közben egyre másra érkeztek a felvidéki fradisták és nem kis örömünkre szinte mindenkinek a felesége szebbnél szebb zöld vagy zöld fehér ruhakölteményekben pompázott.

Még Kisgyarmat polgármester-asszonya, Kálozi Tímea is megtisztelte jelenlétével a társaságunkat. A Kárpátok közelsége révén, a szőlőhegy alján a sötétedés előtt gyorsan érkezett a lehűlés és hogy ne legyen ebből meghűlés vendéglátóink a nagyjából 200 m2 –es zárt nagyteraszra invitáltak bennünket vacsorázni.

A Baráti Kör elnöksége nevében Kaszás Pál elnökhelyettes úr átadta vendéglátónknak a névre szóló ajándékunkat, majd házigazdánk felkért bennünket egy röpke bemutatkozásra, melyet Kaszás Pali kezdett.  Ő természetéből adódó szerénységéből kifolyólag itt is elfelejtette megemlíteni, hogy számos ifi csapatainkhoz és az Albert Stadionhoz fűződő feladata mellett ő volt az, aki Szent II. János Pál pápa magyarországi szabadtéri miséi hangosításának is a fő tervezője és kivitelezője volt.

Focistáinkat ezúttal Németh Miki, testvére Németh Feri és Bánki Dodi képviselte, akik még nekünk is mindig tudnak valami újat mondani feledhetetlen pályafutásukból.

Az étkezés előtt ifjabb Zsákovics Laci erősítette magyarságtudatunkat a csodálatos nemzeti érzelmű dalaink művészi megszólaltatásával. Szülei is jelen voltak a találkozón és szívélyesen invitáltak bennünket is saját hadtörténeti gyűjteményük megtekintésére. Bartusz Zsolt szobrász-öntőmester pedig saját kisplasztikáival ajándékozott meg bennünket, a kilátogatókat.

Az időközben feltálalt finom sültet hagyományos kenyérgombóc és párolt káposzta keretezte, miközben vendéglátóink jobbnál jobb saját főzésű pálinkáit is megkóstolhattuk.

A kellő mennyiségű lélekmelegítő és nyelvoldó hatására egyre újabb és újabb anekdoták kerültek elő és már éjfélre járt, mikor Dodi barátunkkal Gyepes Laci bácsira emlékezve, meghatódva énekeltük el a Fradi öregfiúk dalát. Számomra mindig megható, amikor határokkal elválasztott honfitársainkkal találkozva olyan szintű hazaszeretetet és Fradi iránti elkötelezettséget tapasztalunk, mely kis hazánkban már párját ritkítja, ezért a Baráti Kör elnöksége és jómagam is ismételten hálásan köszönjük a találkozó megszervezését és minden további alkalmat örömmel várunk.

Hajrá Fradi! Mindörökké!

Prohászka János

2023.06.23.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS