2024. április 28. vasárnap

Feri bácsira emlékeztünk

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2023. július 9.

A Rudas-rend tagjai minden évben legalább kétszer, a rend alapítójának és névadójának, Rudas Ferencnek a születésnapján (július 6.) és a névnapján (december 3.) összejönnek, hogy megemlékezzenek az egykori kiváló ferencvárosi labdarúgóról.

Így volt ez idén is július 6-án. A Rudas-rend tagjai a Kozma utcai Rákoskeresztúri Új Köztemetőben találkoztak, hogy megkoszorúzzák Rudas Ferenc sírját. A 23 rendi tag közül betegségek és nyaralások miatt, sajnos, csak tízen tudtak részt venni az ünnepi eseményen.

A megemlékezés egy baráti ebéd keretében zárult, amelynek során lehetőség volt a Feri bácsival kapcsolatos emlékek felidézésére.

————————————————————————————————————–

Csak emlékeztetésképpen: Rudas Ferenc 2015 decemberében, nem sokkal a halála előtt, alapította meg a Rudas-rendet. Azok lehetnek a tagjai, akik – nem sportolóként – önzetlenül sokat tettek és tesznek az FTC Baráti Körért és a Ferencvárosi Torna Clubért. A taglétszámot a válogatottbeli szereplésének számában, azaz 23 főben határozta meg. A 23-as számnál egy kicsit érdemes elgondolkozni. Hogyan lehet, hogy ez a kiváló labdarúgó csak ennyiszer szerepelt a nemzeti 11-ben, amikor az utódok közül sokan a 100-szoros válogatottságot közelítik, illetve túl is szárnyalják? Feri bácsi első válogatottbeli szereplése 1943-ban volt, az utolsó pedig 1949-ben. Ebben az időszakban mindössze 35 válogatott mérkőzés volt, amelyben a háborús körülmények is közrejátszottak. A másik fontos ok, hogy Feri bácsi 1950-ben, életének 29 évében, ereje teljében szenvedett olyan súlyos lábtörést, ami után már nem tudta visszanyerni eredeti formáját. Így vette át a helyét, többek között, a nála négy évvel fiatalabb Buzánszky Jenő, s maradt le az Aranycsapat nagy meneteléséről.

SzB
2023. július 6.

Örömmel értesítjük olvasóinkat, hogy ezentúl eggyel több fradista érzelmű honlapot látogathatnak, hiszen az imént idézett szervezet, a Rudas-rend önálló honlapot indított, amelynek elérhetősége:

rudasrend.hu

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS