2024. április 27. szombat

Októberi baráti kör összejövetel

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2023. november 7.

Október utolsó napján, a derbin aratott nagyszerű győzelem után, jókedvűen és szép számban gyülekeztek a Népligetben az FTC Baráti Kör (FTC BK) tagjai.

Az összejövetelt Bálint László elnök távollétében Tobak Csaba főtitkár vezényelte le. A találkozónak két fő napirendi pontja volt. Először kerek születésnaposokat köszöntöttünk, majd „vízilabdáztunk”.

A közelmúltban három labdarúgónk ünnepelte kerek születésnapját, Rákosi Gyula a 85.-et, Ebedli Zoltán és Engelbrecht Zoltán pedig a 70.-et. Az ünnepelteket az FTC képviseletében Nyíri Zoltán, az FTC ügyvezető alelnöke, az FTC BK nevében Tobak Csaba köszöntötte és ajándékozta meg. A jubilánsok röviden beszámoltak arról, hogy aktív pályafutásuk után mivel foglalkoztak, illetve foglalkoznak. A labdarúgástól egyikük sem szakadt el, Rákosi Gyula és Ebedli Zoltán ma is aktívan részt vesz a klub életében.

Hűséges tagtársunk, Ferenczi László 70. születésnapja alkalmából vehette át az FTC BK emléklapját Tobak Csabától.

Ezt követően „vízilabdáztunk”. Közismert, hogy Nyíri Zoltánnak, mint korábbi játékosnak, szívügye a vízilabda szakág. Így ő köszöntötte a közelmúltban bemutatott nagy sikerű dokumentumfilm, „A nemzet aranyai” három főszereplőjét, Kemény Dénest, Kósz Zoltánt és Székely Bulcsút.

Kemény Dénest elsősorban mint a vízilabda-válogatott 15 éven keresztüli (1997-2012) szövetségi kapitányát ismerik, aki ebben a minőségében a sportág történetének világbajnoka, irányításával 25 világversenyen 24 érmet szerzett a csapat. Azt már kevesebben tudják, hogy válogatott vízilabdázó is volt, és 1984 és 1987 között a Ferencváros játékosa volt. Az első Fradi élménye 1972-re tehető, amikor a Szépvölgyi útra költöztek az Albert Flóriánékkal szemközti házba, és édesapjával, Kemény Ferenccel, a népszerű Fecsó bácsival, jó kapcsolatot ápoltak az aranylabdás legendánkkal. A sportágtól nem szakadt el, a Testnevelési Egyetemen vízilabdát tanít, a FINA edzőibizottságának elnöke, a Magyar Vízilabda Szövetség Oktatási, Képzési és Licenc Bizottságának tagja, Székely Bulcsú elnök „beosztottja”.

Kósz Zoltán, mint a válogatott kapusa 2000-ben Sydneyben szerzett olimpiai aranyérmet. A Vasasban eltöltött két évtized és egy évi horvátországi kitérő után 1998-ban került a Fradiba, ahol három évig szolgálta a csapatot, és 2000-ben tagja volt a tíz év után bajnoki címet szerzett gárdának, 1999-ben Európa-bajnok is lett. Visszavonulása után is a sportág közelében maradt, egy ideig – többi között – a női válogatott segédedzője volt. Jelenleg a 2005-ben Petőváry Zsolttal létrehozott Szentendrén működő pólós iskolát, a Kópé UVSE-t vezeti.

Székely Bulcsú, Kósz Zoltánhoz hasonlóan Sydneyben lett olimpiai bajnok, ferencvárosi játékosként lett kétszeres Európa-bajnok. Kulcsszerepet játszott a már említett 2000. évi bajnoki cím megszerzésében. A BVSC elleni maratoni döntőben három gólt szerzett. A 7. játékrészben, amely már az első gólig tartott, „Csucsu” lőtt 8 méterről a BVSC hálójába, s ezzel alakult ki a 11:10-es végeredmény. Három szakaszban volt a Fradi játékosa: 1996-2001, 2002-2004, 2011-2012. Visszavonulása után az FTC vízilabda-szakosztályának elnöke lett, s hozzájárult ahhoz, hogy a szakosztály ismét elinduljon a sikerek útján. Ma is szívesen jár a Népligetbe. A Fradihoz való kötődését bizonyítja az is, hogy az olimpiai aranyérmét és az 1997-ben Sevillában és az 1999-ben Firenzében szerzett Európa-bajnoki aranyait felajánlotta a Fradi Múzeumnak. Jelenleg a Magyar Vízilabda Szövetség Utánpótlás Bizottságának és – mint már említettük – Oktatási, Képzési és Licenc Bizottságának elnökeként szolgálja a szakágat. A jó hangulatú beszélgetést nehéz írásban visszaadni, de talán valamennyire sikerült.

Az FTC BK következő összejövetelének időpontja: 2023. november 28.

SzB
2023. november 6.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS