2017. április 26. szerda

Balogh "Torony" Gábor ma 45 éves

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. október 29.

Balogh Torony edző3Születésnapja alkalmából a legendássá vált 1992-es bajnokcsapat tagját, gólfelelősét, Balogh Gábort, vagy ahogy sokan ismerik, Balogh Toronyt köszöntjük.

Balogh Gábor Budapesten született, 1964. október 29-én. Egyedüli gyermek volt, a GANZ MÁVAG-ban futballozó édesapja tanítgatta a foci szeretetére. Gyermekkorában a Fradinak szurkolt, ám futballozni a Postás-ban kezdett 9 éves korában, ahonnan nemsokára a BVSC igazolta, majd 14 éves korában az MTK tehetségkutatói figyeltek fel rá és vitték a Hungária körútra.

Az ifi ranglétra megmászása után 18 évesen, Palicskó Tibor irányítása alatt mutatkozott be az MTK felnőtt csapatában. Edzői sorában Palicskót Both József követte, majd hét szezont dolgozott együtt a Mágussal, Verebes Józseffel, akivel egyszer (1986-87) bajnok is lett. 1990-ben a belga másodosztályba szerződött, ahonnan egy év múlva visszarendelte az MTK. Ugyanezen az őszön, 1991-ben lett a Fradi igazolt labdarúgója és még annak a bajnokságnak a végén, 1992-ben a bajnoka.
Bajnokcsapat_1992

A bajnoki cím után egyre kevesebb játéklehetőséget kapott, majd pályafutását alacsonyabb osztályokban folytatta. Sorrendben a III.kerület, a Kecskemét, majd a REAC voltak az állomások. Mindenütt jó szívvel gondolnak vissza rá, ami azért csak elárul valamit, ami tényleg belőle jön.

Szíve azonban visszahúzta a Fradiba, és miután a TF-en szakedzői képesítést szerzett, 2001-től az elmúlt év végéig az utánpótlásban dolgozott edzőként, sok mai fiatal játékos dogozott az irányítása alatt. 2009. január 1-től az akkori NB II-beli csoportellenfelünk, a Tököl vezetőedzője lett, ahol azonban szezon közben felállt a kispadról. Ebben az idényben az NB III-as RAFC csapatának az edzője.

Az eddig közölt információk is javarészt abból a beszélgetésből valók, melyeket Toronnyal 2009. január 15-én folytattam és abból egy jól fogadott cikket írtam.

Érdemes elolvasni újra ezt a beszélgetést, ám akinek erre most nincs ideje, idéznék néhány gondolatot mai ünnepeltünktől.

A Fradiba igazolásáról:

Az MTK nem tartott igényt rám, kialakult csapata volt. Szabadon igazolhatóvá váltam, így az átigazolási időszak után is szerződhettem. Ekkor beszéltem Nyilasi Tiborral, aki szívesen leigazolt volna, kérdezte mi a véleményem? Mi lett volna, mikor Fradi szurkolónak tartottam magam? Eljött az a pillanat, amire talán mindig is vártam. Nem sokat hezitáltam, gyorsan megegyeztünk és a kedvenc színösszeállításomba, zöld-fehérbe öltözhettem. És tényleg komolyan, de beígértem 14 gólt.

Az ígéret teljesítéséről:

16 góllal lettem házi gólkirály, a szezon végén Mr.Gólnak választottak. Nem csak tartottam, de két góllal túl is teljesítettem a gólígéretemet.

Fodor Imréről:

Foci ugyancsak túl volt egy nem egészen jól sikerült külföldi kalandon, itthon volt és szabadon igazolható. Megkerestem, leültünk beszélgetni, kértem, gondolkodjon el azon, mi lenne, ha a Fradiba jönne. Foci ezek után megkereste Nyilasit, aki a szakosztályvezetésnél közbenjárt, így 1992. januárban csatlakozhatott hozzánk. Becsülettel végigdolgoztuk a telet, kialakítottuk a taktikai variációinkat és elkezdtük a tavaszt, végigrohantunk a mezőnyön, ha jól emlékszem 15 meccsből 13 győzelem és 2 döntetlen volt a mérleg. A közönség vette a lapot, olyan szurkolásban, olyan hangulatban volt részünk, amibe még ma visszagondolva is beleborzongok.

Édesapjáról:

Minden mérkőzésemen ott volt a lelátón. És a szurkolás mellett tanácsokat is adott. Amolyan ökölvívást néző szurkolóhoz hasonlóan időnként bekiáltott, megy a jobb, vagy akármi, mindig a helyzetnek megfelelően. És milyen érdekes? Ezeket a bekiabálásokat nem csak az MTK meccseken hallottam, hanem azon a 92-es tavaszon is, az Üllői úton is, 30 ezer néző hangorkánja közben is kiszűrtem.

A ma oly divatos akadémiák és a Fradi viszonyáról:

Nálunk még mindig tagsági rendszer van, a szülők fizetnek az itt játszó gyermekeik után, utaztatják őket. A túrák költségeihez hozzájárulnak. Nem kis anyagi áldozatot hoznak, hogy a Fradiban játszhasson a fiuk. Ezzel szemben a ma oly divatos akadémiák nem, hogy tagságit nem kérnek, még ösztöndíjat is fizetnek a gyereknek. Nem csoda, ha a mai gazdasági helyzetben klubhűség ide, klubhűség oda sok szülő elcsábul és elviszi a gyerekét.

A Torony-féle megoldás:

A Fradinak kell olyannak lenni, olyan körülményeket biztosítani, hogy az akadémiáknak esélye sem legyen bárkit innen elcsábítani. A menedzsereket pedig nem is engedném a gyerekek közelébe. Ezzel nem azt mondom, hogy nem jó, ha a legjobbak külföldre mennek, de azt a klub és a játékos, a további fejlődés figyelembe vételével tegyék. Egyetlen ember kellene hogy foglalkozzon az ilyen kérdésekkel, aki a klub alkalmazásában ál, természetesen jól megfizetve. Ez az ember pontosan tudná, hogy a fiataljaink hogy fejlődnek, kinek mikor van esélye bekerülni a nagycsapatba, hol lehet számukra továbbfejlődést biztosítani. És csak akkor adna el valakit, ha érte a tehetségéhez képest a legjobb árat kapja. Ma olyan helyekre adják el játékosainkat, lényegében aprópénzért, ahol a folyamatos játék hiányában megreked a játékosok fejlődése, ergo ez nem jó nekik. Ha ugyanezeket a játékosokat szisztematikus munkával itthon segítjük egyre feljebb, egészen a nagycsapatig, az értékük is folyamatosan nő és csak akkor és oda adjuk el, ahol ők is továbbfejlődhetnek.

Az edzői hitvallásról:

Valóban nagyon szerettem a gyerekekkel dolgozni. Véleményem szerint nehezebb, ám sokkal hálásabb munka, mint a felnőttekkel. A gyerekek sokkal tisztábbak, tinédzser korukban még játsszák ezt a játékot, nem máson jár az eszük. Jóleső érzés volt látni, hogy az évek alatt mit lehet kihozni belőlük, mennyit fejlődnek. Szerintem egy-egy edzőnek addig kell az ificsapata mellett maradnia, amíg folyamatosan tud nekik újat mutatni, amit elkezdett azt be tudja fejezni. Ez lehet egy év, de sokkal jobb lenne a 3-4 éves terminus. Az edzői hitvallásom pedig a hétköznapokon elvégzett tisztességes munkában való feltétlen hit, a játékosok megfelelő motiválása, pszichés felkészítése. Ha ez sikeres, akkor a hétvégi mérkőzéseken egyből látszani kell az eredménynek is. A meccsek jelentik az edzésmunka kontrollját, fontos visszajelzést adnak, hol kell változtatni. Tudnom kell, melyik játékosom mire képes, milyen mentális állapotban van, hogy mindig a soros ellenfélnek megfelelően tudjak a képességeikkel gazdálkodni, ha szükséges a meccsen is beavatkozni. Egyébként nagyon szeretek meccselni, azt mondják ez az egyik erősségem.

Aki azt hiszi, mindent idéztem a beszélgetésből, az téved, van ott még megfontolásra érdemes olvasnivaló…

Kedves Torony!

Születésnapodon kívánunk nagyon sok boldogságot, jó egészséget és sok-sok Fradi-sikert. Közte természetesen olyant is, melyhez Neked is közöd van!

Simon Sándor

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

4 hozzászólás

 1. tibu1 írta:

  Kedves Torony!

  Isten éltessen sokáig!

  Hozzászólás ideje: 2009. október 29. 07:55

 2. Pilu írta:

  Boldog születésnapot Torony!

  Hozzászólás ideje: 2009. október 29. 08:21

 3. sportmenu írta:

  Szia Torony,

  Két dolgot mondanék neked:
  ad1) Boldog születésnapot kívánok és jó egészséget!
  ad2) Várunk vissza az utánpótlásba! Sok jó eredményt produkáltál a nehéz időkben. Vajon milyen eredmény lenne most, ha rendezett a háttér?

  Hozzászólás ideje: 2009. október 29. 09:38

 4. zuzu írta:

  Szia Torony!
  Nagyon sok Boldog Születésnapot kívánok! Csatlakoznék az előttem szólókhoz abban, hogy Neked a Fradi utánpótlásban a helyed! Mielőbb várunk vissza mi szülők és legfőként a gyerekek!

  Hozzászólás ideje: 2009. október 29. 18:27

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Így sokkal könnyebb. Rodenbücher István és Srdjan Stanic

           Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 30.
           Szerző: tibu1

           Deák Ferenc emlékét is ápoljuk

           Bejegyzés ideje: 2013. január 17.
           Szerző: Simon Sándor

           Boldog születésnapot! Horváth György, a Fradi egykori kapusa, 80 éves!

           Bejegyzés ideje: 2009. március 6.
           Szerző: Simon Sándor

           Gera Zoli, mint ajándék

           Bejegyzés ideje: 2014. december 6.
           Szerző: Simon Sándor

           Fradisták könyvespolcára ajánljuk

           Bejegyzés ideje: 2010. december 19.
           Szerző: Simon Sándor