2017. április 25. kedd

Ellenfélnézőben: Haladás Sopron Bank

Szerző: Simon József Bejegyzés ideje: 2011. augusztus 20.

Ha 2011 augusztus és Fradi, akkor Budapest: az idei év nyolcadik havában nem mozdulunk ki a fővárosból. Ennek a pesti sorozatnak a következő állomása a Haladás Sopron Bank elleni vasárnapi hazai bajnokink, este 6 órai kezdettel a Sport2 kamerái előtt.

Nem történt elírás: valóban a Haladás Sopron Bankkal játszunk majd, még ha ez a név magyar szemnek szokatlan is, külföldiek számára pedig egyenesen megtévesztő lehet, de a Sopron Bank névadó szponzorációja révén 2011 nyarától egy az együttes székhelyétől eltérő város szerepel a hivatalos megnevezésben.

Ellenfelünk első évei az új évezredben a liftezéssel teltek az első- és másodosztály közt, majd amikor 2004-ben a Bíró Péter fémjelezte Lombard gyakorlatilag Pápára költöztette a csapatot, a szombathelyiek komoly gondba kerültek. Ebből a nehéz helyzetből végül szép lassan sikerült felállni, helyi fiatalokból egyre ütőképesebb gárdát faragni. Az első NB2-es szezon 13. helye után a következő évben már 6. helyen találták magukat színrokonaink, a 2006/2007-es évadban pedig a zöld gyepen fölényesen bajnokságot nyertek, ám az emlékezetes büntetés miatt (8 pontot vontak le a Halitól és 0-3-mal írtak jóvá egy győztes meccset, tehát végül 11 ponttal könyvelhettek el kevesebbet egy fiatal játékos néhány perces jogosulatlan szereplése miatt) végül akkor még a Siófok került fel az élvonalba. Azonban ami késett, az nem múlt, a következő évben már senki és semmi nem állíthatta meg a Haladást, és – egy évvel korábban, mint mi – visszakerültek a legjobbak közé. Azóta igazán komolyan nem fenyegette a nyugatiakat a kiesés szele, sőt, újoncként Csertői Aurél vezetésével a fényesen csillogó bronzérmet szerezték meg, majd a kazah Irtysh Pavlodar ellen tovább is jutottak az UEFA Kupában, hogy végül az az Elfsborg búcsúztassa őket, aki két évvel korábban a Debrecennek is túl nagy falat volt, idén pedig mi kerültünk volna velük össze, ha sikerül a norvégiai továbbjutás. A következő két szezonban mindannyiszor a 8. helyre futottak be, stabil középcsapatnak mondhatók tehát. Ami az idei évadot illeti, a szombathelyiek hozzánk hasonlóan várakozáson aluli rajtot vettek a bajnokságban. Igaz, az első három vereség után két meccsen 4 ponttal valamelyest javítottak helyzetükon, ám esetleges vasárnapi győzelmünkkel máris visszaelőzhetnénk őket.

A vezetőedző, a 44 éves Aczél Zoltán a tavalyi szezon 11. fordulójában debütált a Rohonczi útiak kispadján egy Siófok elleni 4-0-s hazai győzelemmel, éppen az egykori sikerkovács Csertői Aurélt váltva a poszton, aki akkor már második ciklusát töltötte ott. Aczél igencsak nehéz szituációba vágott bele, hiszen még a mostaninál is jóval tragikusabban szerepelt a gárda, 10 kör után mindössze 4 ponttal, győzelem nélkül álltak a tabella utolsó helyén, de sikeres munkát végzett, hiszen végül a már említett 8. pozíciót érték el. A szakember első NB1-es csapata edzőként a REAC volt, ahonnan munkája elismeréseként kinevezték a válogatott másodedzői posztjára a holland Erwin Koeman mellé, és egy ideig párhuzamosan töltötte be a két tisztséget. Azóta dolgozott Siófokon és Diósgyőrben is, majd egy másodosztályú kitérő után került Szombathelyre.

A játékoskeretet illetően komoly mozgás nem történt nyáron a Haladásnál. Az egyetlen komoly távozó a Palermóba szerződött U20-as VB-bronzérmes Simon Ádám, rajta kívül Lattenstein Norbert és Lengyel Dániel Siófokra, Rácz Ferenc Kozármislenybe, Csontos Zoltán pedig Sopronba szerződött, és Branislav Fodrek sem tagja már a keretnek. Az érkezők oldalán még kevesebb játékost sorolhatunk fel, hiszen eleinte mindössze a Simon pótlására Szolnokról érkezett Búrány Zoltánt és a kozármislenyi kölcsönjátékából visszatérő cserekapust, Gőcze Gergőt sorolhattuk ebbe a kategóriába, nem sokkal ezelőtt aztán fogtak egy nagyobb halat is a Videotontól 1 évig kölcsönbe érkező Goran Vujović személyében. Alighanem az idei legnagyobb fogásukat már télen ellőtték az alpokaljaiak Halmosi Péter hosszútávú hazacsábításával, de rajta kívül a keret többi erőssége is régebb óta szerepel ott, mint pl. többek között Kenesei Krisztián, Nagy I Gábor, Molnár Balázs, Sipos Norbert, Tóth Péter, vagy Guzmics Richárd. Az idei évben nagyot dobbanthat egy fiatal Hali-tehetség: a 10-es mezt is megkapó, 1992-es születésű Kovács István Ádám már többször is kezdő lehetett és ezt nagyszerű játékkal hálálta meg a mesternek és a szurkolóknak.

Érdekesség, hogy a Haladás jelenlegi keretében nincs olyan futballista, aki korábban felnőtt meccsen Fradi-szerelést öltött volna magára, igaz, Sipos Norberttel 2010 elején igen közel voltunk a megállapodáshoz. Ugyanez ráadásul fordítva is elmondható: nálunk sincsen ex-szombathelyi játékos.

Aczél Zoltán a legjobban azt a taktikai hadrendet szereti, amikor 4 védő előtt 1 védekező középpályás játszik, majd előtte 3 olyan támadó középpályás, akik a 2 csatárral együtt gyakran végeznek helyváltoztatást. Vujović érkeztével ez a felállás könnyebben megvalósítható, így – figyelembe véve azt is, hogy az egyébként alapembernek számító Schimmer és Sipos is sérült – vélhetően az előző fordulóban a ZTE-t legyőző kezdőcsapat futhat majd ki az Albert Stadion gyepére is, ami így fest:

Rózsa – Sluka, Guzmics, Korolovszky, Tóth P. – Iszlai – Nagy I G., Kovács, Halmosi – Vujović, Kenesei

Ami az esélyeket illeti: 37 fogadóiroda oddsainak átlaga alapján a hazai győzelem 1,51-szeres, a döntetlen 3,68-szoros, a vendégsiker 5,62-szeres pénzt fizet, így megállapítható, hogy a bukmékerek egyértelmű esélyesként tekintenek ránk.

Így legyen, hajrá Fradi!

Összeállítást készítette: Simon József

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS






Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           A hétvégi meccs számokban …

           Bejegyzés ideje: 2010. március 8.
           Szerző: eagleeye1899

           Egy élet a Fradiért, Rudas Ferenc 1921-2016

           Bejegyzés ideje: 2016. február 11.
           Szerző: Simon Sándor

           Ez volt a 22. forduló

           Bejegyzés ideje: 2015. április 6.
           Szerző: Simon József

           Őszi gondolatok

           Bejegyzés ideje: 2009. november 15.
           Szerző: tibu1

           A Fradi mai szakosztályai: Női kézilabda

           Bejegyzés ideje: 2011. január 19.
           Szerző: Simon Sándor