2024. április 24. szerda

A 93 éves Gyetvai Lászlót köszöntöttük

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2011. december 16.

A Nagy Béla Fradi Futballmúzeum és az FTC Baráti Kör meghitt ünnepség keretében köszöntötte a magyar válogatott, s egyben a Fradi legidősebb futballistáját, Gyetvai Lászlót, aki december 11-én ünnepelte 93. születésnapját.

Történelmi pillanat volt, amikor Rudas Ferenc az FTC Baráti Kör elnöke (90) és dr. Springer Miklós (83) a FTC alapítójának unokája köszöntötte Laci bácsit, majd Magyar Zoltán átadta az ünnepeltnek a legidősebb válogatott labdarúgót megillető, az egyetemi rektori láncok mintájára készült láncot.

Gyetvai László pályafutásának adatairól, a mérkőzések, gólok, válogatottságok számáról sok internetes portálon olvashatunk, de ezeknél sokkal többről árulkodnak, sokkal több újdonsággal szolgálnak az ünnepelt visszaemlékezései. A köszöntő szavak és ajándékok mellett ezek jelentették az összejövetel fénypontját.

Hallhattunk arról, hogy 15 éves korában Izsák „Zsazsa” bácsi hogyan választotta ki 200 jelentkező közül az akkor alakuló Fradi kölyökcsapatba, s határozta meg, hogy balszélső lesz, mert gyors és ballábas. Megtudtuk, hogy a frontra való kerülésétől dr. Sárosi György közreműködése mentette meg. Kiemelte a gyakorlás fontosságát, azt, hogy a hivatalos edzések után is mennyit gyakorolta a beadásokat. Játékos pályafutását követően 1956 és 1959 között az Egyetértés vezetőedzője volt. Feladatul kapta, hogy a csapatnak az első ötben kell végeznie. Ezt teljesítette, de mégis változtattak az edzői poszton. Teljesítményének elismeréseként azonban a Rudas László utcában megkapta egy vendéglő vezetését. Ezt a munkát is tisztességesen látta el 17 éven keresztül!

Amikor a 60-as években a Fradi tartalékcsapatának edzőjeként dolgozott, olyan játékosok formálódtak a keze alatt, mint Géczi István, Páncsics Miklós, Horváth László, Juhász István, Szőke István, Varga Zoltán, Rátkai László, Németh Miklós… Természetesen megnyerték a bajnokságot, és szinte kész csapat került át Mészáros Józsefhez. Edzői hitvallása szerint nem elég a játékost kritizálni, hanem meg kell tudni mutatni neki, hogy hogyan kell jól csinálni.

Laci bácsi kiemelte a családcentrikusságát. Egy nyolcgyermekes család tagjaként érezhette egy nagycsalád összetartó erejét. Ezért volt számára rendkívül fontos a Fradi családba való bekerülés, amelynek szerepét a mai napig érzi, szeretetét élvezi. Kritikaként azért megemlítette, hogy jó lenne, ha szorosabb lenne a kapcsolat a régi és a mai vezetés között…

Laci bácsi! Isten éltessen sokáig, hogy még sokszor hallhassuk Tőled a Fradi indulót!

SzB – Balaginho

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS