2017. április 25. kedd

Az FTC olimpiai bajnokai: Molnár István

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2012. április 6.

2012. július 27-én Londonban elkezdődnek a XXX. nyári olimpiai játékok, azaz újra indul az olimpia. Olimpia, a földkerekség legnagyobb sportrendezvénye, melyet négy évente az egész világ vár, melyre az egész világ figyel. Olimpián győzni minden sportoló álma, mely azonban nem mindenkinek adatik meg. Sorozatunkban azokat a bajnokokat mutatjuk be, akiknek ez a hatalmas dicsőség úgy adatott meg, hogy közben a Ferencvárosi Torna Club sportolói voltak. Eddig 24-en vannak, összesen 29 olimpiai bajnoki címük van.

Az FTC második olimpiai bajnoka csapatsportban, vízilabdában szerzett dicsőséget a klubnak. Ő volt Molnár István volt, aki 1936-ban Berlinben, a XI. nyári olimpiai játékokon volt tagja az aranyérmes pólócsapatnak.

Molnár István 1913. január 5-én, Galántán született. Pólózni a Fradiban kezdett, mégpedig 1932-ben. A Fradi pólócsapata ekkor éppen az útkeresés fázisában volt, hiszen a huszas évek meghatározó nagy csapata felbomlott. A bajnoki elsőségek helyett 1932-től a helyezések így alakultak: 7., 5., 6., 7., 6. Ez utóbbi helyezés már 1936-ban, az olimpia évében született. Nem csoda, ha a magyar válogatott ezekben az években nem a Fradira épült, abba csupán egyetlen játékos, Molnár István tudott bekerülni, igaz ő sem alapemberként.

Így utazhatott a magyar válogatottal a berlini olimpiára, ahol a magyarok kerete az alábbi volt:

Bozsi Mihály, Brandi Jenő, Bródy György, Halassy Olivér, Hazai Kálmán, Homonnai Márton, Kutasi György, Molnár István, Németh János, Sárkány Miklós, Tarics Sándor. Szövetségi kapitány: dr. Beleznay László.

Nézzük útjukat az aranyéremig!

Az első mérkőzést Jugoszlávia ellen 4-1-re nyerték, akik akkoriban még nem számítottak olyan félelmetes ellenfélnek, mint évtizedekkel később. Ez indokolta, hogy csapaton belül nem is volt olyan frenetikus a hangulat.

Sokkal inkább fokozta a hangulatot a második és a harmadik mérkőzés. Előbb Málta együttesét intézték el 12-0-ra, majd Anglia válogatottját 10-1-re. Molnár István Málta ellen ugrott a vízbe, így a Kutasi, Molnár, Tarics trió tagjaként (ők hárman csak ezen a meccsen szerepeltek) viccesen “máltai lovag” lett.

A három győzelem már a középdöntőt jelentette, ahol Belgium csapatát 3-0-ra győzték le, amit a hollandok elleni 8-0 követett. Majd jött a németek elleni aranycsata. Igaz, ez nem a döntő volt, de mindenki annak tartotta. Nem is lehetett a döntő, hiszen a győzelemről körmérkőzés döntött, aminek a végén lett jelentősége. Annál is inkább, mert a házigazda németek ellen a mérkőzés végén 2-2-t mutatott az eredményjelző, így minden a két csapat utolsó mérkőzésén múlott, nevezetesen, melyik milyen gólaránnyal végez. Az utolsó meccset játszotta a magyar csapat, így pontosan tudta, hogy a franciákat 4-0-ra vagy 7-1-re kell legyőzni. A leckét teljesítette a csapat, hiszen a derék gallok 5-0-ra kaptak ki.

Molnár István 1933 és 1942 között volt tagja a válogatottnak, így tagja volt az 1938-ban Londonban EB címet szerző csapatnak is. Meg kell jegyezni, hogy sportpályafutásával párhuzamosan már komoly munkát végzett, hiszen 1934-től ő volt a Nemzeti Sportuszoda titkára, majd 1945-től a nemzeti sporthivatal egyik előadója. Közben, 1944-ben az egyik vezére volt 17 év után újra bajnoki címet szerző Fradinak. 1945-ben a Vasasba igazolt, ott fejezte be az aktív sportpályafutását 1947-ben, érdekesség, egy magyar bajnoki címmel.

Sokan látták őt a medencében, ennél azonban minden bizonnyal sokkal többen hallhatták a hangját a stadionban. Megnyitásától kezdődően, azaz 1953-tól ő volt a Népstadion bemondója és műsorközlője, amely funkciót egészen a haláláig, 1983.07.01-ig betöltötte. Sírja a Rákoskeresztúri új köztemetőben található.

Ő volt Molnár István, a Fradi második olimpiai bajnoka. Emlékét megőrizzük.

Összeállította: Simon Sándor

Felhasznált irodalom és weblapok:
Nagy Béla: Zöld-fehérben
www.mob.hu
www.olympic.org
hu.wikipedia.org/wiki/Molnár_István (vízilabdázó)

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Albert Flórián 75. születésnapján

           Bejegyzés ideje: 2016. szeptember 16.
           Szerző: SzB

           Szeretném, ha egyszer …

           Bejegyzés ideje: 2012. május 6.
           Szerző: Simon Sándor

           Ferencvárosban az Albert Flórián kiállítás

           Bejegyzés ideje: 2013. március 21.
           Szerző: SzB

           Napi válasz, VII.27.

           Bejegyzés ideje: 2009. július 28.
           Szerző: Simon Sándor

           Bemutatjuk szombati ellenfelünket: BFC Siófok

           Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 18.
           Szerző: Simon Sándor