2017. április 24. hétfő

Az FTC olimpiai bajnokai: Szőke Katalin

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2012. április 29.

2012. július 27-én Londonban elkezdődnek a XXX. nyári olimpiai játékok, azaz újra indul az olimpia. Olimpia, a földkerekség legnagyobb sportrendezvénye, melyet négy évente az egész világ vár, melyre az egész világ figyel. Olimpián győzni minden sportoló álma, mely azonban nem mindenkinek adatik meg. Sorozatunkban azokat a bajnokokat mutatjuk be, akiknek ez a hatalmas dicsőség úgy adatott meg, hogy közben a Ferencvárosi Torna Club sportolói voltak. Eddig 24-en vannak, összesen 29 olimpiai bajnoki címük van.

Sorozatunkban legutóbb megemlítettünk egy érdekes elsőséget, nevezetesen a Novák testvérpárt, akik mindketten olimpiai bajnokok lettek. Mai főszereplőnk, Szőke Katalin, vagy ahogy mindenki hívta, Szőke Kató is első a Fradi olimpiai bajnokai között. Ő lett az első kétszeres olimpiai bajnok, ráadásul egy olimpián, ami klubunk történetében azóta is páratlan. Ez az olimpia természetesen az aranyolimpia, Helsinki volt.

Szőke Katalin 1935. augusztus 17-én, Budapesten született. Nem ezen a néven anyakönyvezték, hiszen eredeti neve Homonnai Katalin volt. Édesapja Homonnai Márton volt, aki 1932-ben és 1936-ban is olimpiai bajnoki címet nyert a magyar vízilabda válogatottal. Ráadásul édesanyja is a vízben nőtt fel, ő is Szőke Katalin és hátúszó bajnok volt. Kató a szülők válását követően vette fel édesanyja nevét. Lehet, ez nem is saját döntés volt, hiszen édesapja külföldre távozása, akkoriban úgy mondták, disszidálása után a sportvezetés úgy határozott: a kislány az apja nevével nem képviselheti Magyarországot nemzetközi versenyeken. Apját azonban továbbra is rajongásig szerette, amit tán az is bizonyít, hogy még a helsinki döntőkben is a tőle örökölt, kettes számú pólós sapkában úszott.

Úszópályafutását 1947-ben a Neményi Madisz versenyzőjeként kezdte, 1949-től lett az FTC, Édosz illetve a Budapesti Kinizsi versenyzője, ami mint tudjuk, egy és ugyanazt jelentette, fradista volt.

Az olimpián először egyéniben úszott, 100 m gyorson. Nem őt tartották a legnagyobb esélyesnek, hiszen a mezőny legfiatalabb versenyzője volt, még nem töltötte be a 17-et. Ezzel együtt ő viselte legjobban a szám döntőjében a viszontagságokat. Mert mi másnak lehetne nevezni azt, hogy a versenyzők bemelegítettek, aztán a rajt mintegy 25 percet csúszott, mert a műugrók versenye nem fejeződött be. Aztán az első rajt nem sikerült. A nyolc versenyzőből egy kivételével mindenki kiugrott, egészen pontosan csak egy, de ő majdnem mindenkit magával húzott. Nem találják ki, ki volt az az egy, aki hidegvérűen a rajtkövön maradt, a 2-es kövön, 2-es pólóssapkával a fején. Igen, ő volt Szőke Kató. Sőt, a második rajt előtt derült ki, hogy Temes Juditnak elszakadt a sapkája, ami miatt ugyancsak pár perc késedelem keletkezett, míg neki is találtak egy újat. De aztán végül beugrottak szabályosan is a vízbe. A rajtot Temes Judit kapta el a legjobban, szédületes tempóban kezdett, féltávnál egy testhossz előnye volt a holland Termeulen és Szőke Kató előtt. Az erős kezdés a végén bosszulta meg magát, jött a holland és lehajrázta. Jött azonban Szőke Kató is, aki még a hollandot is felülmúlta és 1:06,8-as idővel olimpiai aranyérmes lett.

Sokat nem örülhetett a győzelem után, hiszen nemsokára következett a 4×100-as gyorsváltó, ahol a csapat utolsó embereként, világcsúccsal, 4:24,4 biztosította be a győzelmet, mintegy fél medencehosszal a többiek előtt.

Az olimpián berobbant a világ legjobbjai közé, egyenesen a csúcsra repült. Az olimpia utáni években is tartotta ezt a szintet. Az 1954. évi budapesti főiskolai világbajnokságon két arany- és egy ezüstérmet, az ugyanebben az évben rendezett torinoi Európa-bajnokságon két aranyérmet nyert.

Az 1956. évi melbourne-i olimpiáról nem tért haza, Kanadában, majd az Egyesült Államokban telepedett le, ahol mind a mai napig él. Házasságait is a “medenceparton” kötötte. Első férje Markovits Kálmán, kétszeres olimpiai bajnok pólós, a második pedig Domján Árpád, a Budapesti Kinizsi egykori vízilabdázója lett, aki szintén részt vett a Melbourne-i olimpián, de a döntőben nem játszott, így az akkori szabályok szerint nem kapott aranyérmet.

Szőke Katalint 1985-ben választották be az Úszó Hírességek Csarnokának tagjai közé.

A Fradi Hírességei közé már 1952-ben bekerült, és amíg világ a világ, soha nem kerül ki onnan.

Összeállította: Simon Sándor

Felhasznált irodalom és weblapok:
Nagy Béla: Zöld-fehérben
www.mob.hu
hu.wikipedia.org/wiki/Szőke_Katalin
http://melbourne56.origo.hu
http://www.hirextra.hu
www.cultiris.com

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Tisztelt Olvasó!

           Bejegyzés ideje: 2009. október 8.
           Szerző: Simon Sándor

           Csabai József 85 éves

           Bejegyzés ideje: 2017. március 7.
           Szerző: SzB

           Nyerteseink a kedvencükkel: Limpi és Páling Zsolt

           Bejegyzés ideje: 2009. március 21.
           Szerző: Simon Sándor

           Fradi-naptár: 02.13. – 02.14.

           Bejegyzés ideje: 2010. február 13.
           Szerző: Simon Sándor

           Így sokkal könnyebb. Rodenbücher István és Srdjan Stanic

           Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 30.
           Szerző: tibu1