2018. augusztus 18. szombat

Vastaps a Baráti Körben

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2013. október 31.

DSCN3335-001Ritka reakció volt az FTC Baráti Kör októberi összejövetelén. Miután a meghívott előadó befejezte mondandóját, a hallgatóság vastapsban tört ki. Az előadó nem volt más, mint Kopeczky Lajos, okleveles építészmérnök, orgonista, ismert TV-s és rádiós szerkesztő-riporter, az FTC Baráti Kör tagja, sajtófelelőse.

A Ferencvárosban, a Mester utcában született fiatalember, aki legszívesebben egész nap focizott volna, természetesen leginkább a Fradiban, de csak a Kinizsi Dohánygyár csapatáig jutott, 1947-től járt a Fradi mérkőzéseire. Egyik legemlékezetesebb (és legfájdalmasabb) mérkőzése az 1949. május 14-i Fradi-Dózsa volt, amelyen zuhogó esőben 5:0-ra kapott ki a Fradi. Új öltönyében a miséről egyenesen ment a meccsre, s nem volt elég szomorúság a vereség, a ronggyá ázott új ruháért még pofont is kapott édesapjától. Sok-sok fradis élményét rendszeresen papírra vetette, az írásokból – reményeink szerint – előbb-utóbb könyv lesz! A mai napig szereti a Fradit, nagyon fontosnak tartja, hogy „megőrizzük a Fradit, s viselkedésünkkel, tudásunkkal ezt segítsük elő”.

Sportriporteri pályafutásával kapcsolatban megismerhettük pályakezdésének történetét, a riporteri próbákat, a személyzetis elvtársnővel való beszélgetését, majd a TV-s debütálás körülményeit 1960. október 23-án az MTK-Csepel bajnoki meccsen. Őszintén beszélt a Vitray Tamással nem konfliktusmentes kapcsolatáról, amelynek következtében került sor TV-s pályamódosítására, a gazdaságpolitikai főszerkesztőséghez való „átigazolására”. Meghatódva beszélt Gyulay Istvánhoz fűződő barátságáról.

DSCN3332-001Elmondta, hogy nagyon szerette a szerkesztő-riporteri munkát, de mégis arra büszke, hogy építészmérnök, akinek tervei alapján épületek valósulhattak meg.

Kopeczky Lajos kiemelte a család szerepét. Szüleitől vallásos nevelést kapott, édesapja 76 éven át karnagyként, orgonistaként szolgált a Középső-Ferencvárosi Páli Szent Vince plébánián. (2002-től emléktábla áll egykori lakóhelyén, a Mester utca 34. alatt.) Az édesapai útmutatás mindenki számára irányt adhat: „Ha tehetségedet, tudásodat maximálisan adod az Úrnak, az neki éppen csak elég!”

Nehéz röviden visszaadni Kopeczky Lajos gazdag életrajzi beszámolójának hangulatát, valószínűleg ez nekem sem sikerült, de a hallgatóság vastapsát hitelesíteni tudom.

DSCN3338-001DSCN3340-001A baráti összejövetel további részében kerek születésnaposok köszöntésére került sor. A gratulációkat ezúttal a 85 éves Falk György és a 70 éves Molnár Béla tagtársunk fogadhatta.

A hivatalos program kötetlen beszélgetéssel zárult. Találkozunk november utolsó keddjén, a szokásos időpontban, 16 órakor.

SzB
2013. október 29.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

 • Felelős szerkesztő: Simon Sándor
 • A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
 • Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
 • Simon Józsefnek (statisztikák)
 • Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
 • Harsányi Györgynek (fotók)
 • Email: ftc.barati.kor@gmail.com
 • Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

 • Legutóbbi hozzászólások

  Magyar bajnoki múlt, 19.rész. 1991-től 2000-ig

  Bejegyzés ideje: 2009. december 21.
  Szerző: Simon Sándor

  Fradi-naptár: 11.22. – 11.28.

  Bejegyzés ideje: 2010. november 22.
  Szerző: Limpi

  Nyereményjáték, a 2.forduló eredményei és a pillanatnyi állás

  Bejegyzés ideje: 2009. február 24.
  Szerző: Simon Sándor

  Hogy lesz valaki Fradista?

  Bejegyzés ideje: 2009. március 6.
  Szerző: Simon Sándor

  Téli számvetés 4. – az U14

  Bejegyzés ideje: 2011. december 17.
  Szerző: Simon Sándor