2017. február 22. szerda

Vastaps a Baráti Körben

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2013. október 31.

DSCN3335-001Ritka reakció volt az FTC Baráti Kör októberi összejövetelén. Miután a meghívott előadó befejezte mondandóját, a hallgatóság vastapsban tört ki. Az előadó nem volt más, mint Kopeczky Lajos, okleveles építészmérnök, orgonista, ismert TV-s és rádiós szerkesztő-riporter, az FTC Baráti Kör tagja, sajtófelelőse.

A Ferencvárosban, a Mester utcában született fiatalember, aki legszívesebben egész nap focizott volna, természetesen leginkább a Fradiban, de csak a Kinizsi Dohánygyár csapatáig jutott, 1947-től járt a Fradi mérkőzéseire. Egyik legemlékezetesebb (és legfájdalmasabb) mérkőzése az 1949. május 14-i Fradi-Dózsa volt, amelyen zuhogó esőben 5:0-ra kapott ki a Fradi. Új öltönyében a miséről egyenesen ment a meccsre, s nem volt elég szomorúság a vereség, a ronggyá ázott új ruháért még pofont is kapott édesapjától. Sok-sok fradis élményét rendszeresen papírra vetette, az írásokból – reményeink szerint – előbb-utóbb könyv lesz! A mai napig szereti a Fradit, nagyon fontosnak tartja, hogy „megőrizzük a Fradit, s viselkedésünkkel, tudásunkkal ezt segítsük elő”.

Sportriporteri pályafutásával kapcsolatban megismerhettük pályakezdésének történetét, a riporteri próbákat, a személyzetis elvtársnővel való beszélgetését, majd a TV-s debütálás körülményeit 1960. október 23-án az MTK-Csepel bajnoki meccsen. Őszintén beszélt a Vitray Tamással nem konfliktusmentes kapcsolatáról, amelynek következtében került sor TV-s pályamódosítására, a gazdaságpolitikai főszerkesztőséghez való „átigazolására”. Meghatódva beszélt Gyulay Istvánhoz fűződő barátságáról.

DSCN3332-001Elmondta, hogy nagyon szerette a szerkesztő-riporteri munkát, de mégis arra büszke, hogy építészmérnök, akinek tervei alapján épületek valósulhattak meg.

Kopeczky Lajos kiemelte a család szerepét. Szüleitől vallásos nevelést kapott, édesapja 76 éven át karnagyként, orgonistaként szolgált a Középső-Ferencvárosi Páli Szent Vince plébánián. (2002-től emléktábla áll egykori lakóhelyén, a Mester utca 34. alatt.) Az édesapai útmutatás mindenki számára irányt adhat: „Ha tehetségedet, tudásodat maximálisan adod az Úrnak, az neki éppen csak elég!”

Nehéz röviden visszaadni Kopeczky Lajos gazdag életrajzi beszámolójának hangulatát, valószínűleg ez nekem sem sikerült, de a hallgatóság vastapsát hitelesíteni tudom.

DSCN3338-001DSCN3340-001A baráti összejövetel további részében kerek születésnaposok köszöntésére került sor. A gratulációkat ezúttal a 85 éves Falk György és a 70 éves Molnár Béla tagtársunk fogadhatta.

A hivatalos program kötetlen beszélgetéssel zárult. Találkozunk november utolsó keddjén, a szokásos időpontban, 16 órakor.

SzB
2013. október 29.

A végére ugorhat és hozzászólhat.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Utánpótlás Híradó 4.

           Bejegyzés ideje: 2011. szeptember 11.
           Szerző: Simon Sándor

           Születésnapi beszélgetés Kökény Beával

           Bejegyzés ideje: 2010. március 12.
           Szerző: Simon Sándor

           Boldog születésnapot Fenyvesi József!

           Bejegyzés ideje: 2009. március 7.
           Szerző: Simon Sándor

           Születésnapi beszélgetés a 70 éves dr. Géczi Istvánnal

           Bejegyzés ideje: 2014. március 18.
           Szerző: SzB

           Születésnapi beszélgetés dr. Géczi Istvánnal

           Bejegyzés ideje: 2009. március 15.
           Szerző: Simon Sándor