2024. április 23. kedd

Kocsis Sándor emlékművet avattunk a Kálvária téren

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2014. november 28.

Az FTC Baráti Kör és a Józsefvárosi Önkormányzat együttműködése eredményeként 2014. november 27-én a Kálvária téren felavatták az Aranycsapat legendás játékosának, Kocsis Sándornak az első hazai emlékművét.

Az ünnepségen, amelyen jelen volt a Barcelonában élő ifj. Kocsis Sándor is, Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere és Hélisz József, az FTC Baráti Kör főtitkára tartott ünnepi beszédet.DSCN5572 Az alpolgármester asszony elsősorban a népszerű „Kocka” józsefvárosi kötődését emelte ki.DSCN5576 Hélisz József azt hangsúlyozta, hogy annak ellenére, hogy Kocsis Sándor pályafutásának viszonylag rövid idejét töltötte az FTC-ben, majd pártutasításra a Honvédba került, végül a Barcelonában ért el nagyszerű sikereket, élete végéig a Kőris utcához és az Üllői úthoz kötődött, ereiben mindig zöld-fehér vér folyt. Kocsis Sándor tagja volt az 1952-es helsinki olimpián aranyérmet, majd az 1954-es svájci világbajnokságon ezüstérmet nyert csapatnak, utóbbi torna gólkirálya lett 11 találatával. A magyar válogatottban egyedülálló rekorddal rendelkezik, 68 mérkőzésen 75 gólt szerzett!

DSCN5584Az ünnepi beszédek után Sántha Péterné alpolgármester, Rudas Ferenc, az FTC Baráti Kör elnöke és ifj. Kocsis Sándor közösen leplezte le az emlékművet, amelyen Fekete Géza szobrászművész réz domborműve látható. Az emlékműnél koszorút helyezett el

Józsefváros Önkormányzata,

Ferencváros Önkormányzata,

a Ferencvárosi Torna Club,

az FTC Baráti Kör,

a Magyar Labdarúgó Szövetség,

a Magyar Olimpiai Bizottság,

az Aranycsapat Alapítvány,

az Aranycsapat Örökség Alapítvány.

Az ünnepi eseményen – a hideg idő ellenére – sokan vettek részt. DSCN5574Az egykori játékostársakat Rudas Ferenc és dr. Fenyvesi Máté képviselte, de jelen voltak az utódok is, így Rákosi Gyula, dr. Géczi István, Horváth László, Dunai Antal és Lisztes Krisztián.

Az ünnepség után a Turay Ida Színházban rövid baráti beszélgetésre került sor.

Ifj. Kocsis Sándor meghatódottan mondta, hogy milyen jóleső érzés, hogy apukájára még mindig ilyen sokan és ilyen szeretettel emlékeznek.

DSCN5612 Az Aranycsapat Örökség Alapítvány jóvoltából a résztvevők megkapták a Schlegel Oszkár által szerkesztett Kocsis Sándor emlékkönyvet, ifj. Kocsis Sándor dedikálásával.

A Kocsis Sándor emlékmű történetének ismertetését tartalmazó, Hélisz József ötletgazdával készített interjú a mellékelt linkre kattintva olvasható.

SzB
2014. november 27.

DSCN5634
DSCN5635
DSCN5636

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

4 hozzászólás

  1. Jozsó írta:

    Ott voltam az emlékmű avatásán és az egyik avató beszédben meglepődve hallottam, hogy az FTC csak azért lett “Ferencvárosi” és nem “Józsefvárosi”, mert egy ferencvárosi ügyvédet bíztak meg az alapítók az egyesület létrehozásával.

    Ezzel szemben tény, hogy bár az alapítók tényleg a Rezső téren kergették a labdát ferencvárosi kötődésűek voltak, csak a Mester utca környékén nem volt olyan szabad terület, ahol zavartalanul futballozhattak volna.

    Minden mai józsefvárosiaknak azonban tudnia kell, hogy már a legelső időkben is, ugyan úgy, ahogy ma is a józsefvárosiak túlnyomó többsége a Fradinak szurkolt.

    Hozzászólás ideje: 2014. december 4. 12:01

  2. Takács Gábor írta:

    KOCKA FELEJTHETETLEN !!!

    Hozzászólás ideje: 2014. december 7. 15:44

  3. lacimadár írta:

    Jozsó, akkor most a JTC-nek szurkolnánk? :))) A FERENCVÁROS többek között és elsősorban ATTÓL FERENCVÁROS, hogy szinte az első évektől túllépett a kerület határain … én életemben a meccseket leszámítva tízszer nem jártam a Franzstadtban, de mióta az eszemet tudom, 200 km-ről is Fradista voltam és természetesen maradok … Mint ahogy olyan emberek, akik esetleg Budapesten nem jártak életükben, nemhogy a IX. kerületben, de Alaszkától Kongóig büszkén vallják magukat Fradistának! Apropos, volt az egyetemen (vidéki egyetem) algériai, szíriai, jemeni, iraki stb. Fradista barátom! Csak TV-n és az akkori magyar sajtón keresztól tájékozódtak, de a futballt imádták, és miután éveket itt töltöttek, ha kérdezték őket a kedvencükről, azt mondták: “A Fradi-csapat” … Talán azért is, mert a muszlimok szent színe a zöld? Vagy azért, mert szinte minden magyar barátjuk Fradista volt? Vagy azért, mert a legnagyobb hírű magyar klub volt világszerte? Nem tudom, gondolom, mind belejátszott …

    Hozzászólás ideje: 2014. december 8. 17:29

  4. lacimadár írta:

    Egyébként KOCKA az egyik, akinek neve hallatára mindig könnybe lábad a szemem … Világhír szupersztár lett a Honvéd és a Barca színeiben, közben egész életében FRADISTA maradt!!! Játszani én sem láthattam, de amit innen-onnan láttam és hallottam, nos, ifjak: Messi és CR egyszemélyben!!! A ZSENIÁLIS Öcsit soha nem lebecsülve: sokszor hallottam ifjúkoromban: Az Öcsinek volt egy kolosszális bal lába, Kockának pedig kolosszális 2 lába és feje …. azért, 68 válogatott meccsen 75 gól … csinálja utána valaki … És akkor alig volt csere, és nem voltak “alma” csapatok … képzeljétek el a Kocka statisztikáját, ha nem csak a világ legjobbjai ellen játszik, hanem mondjuk vagy 5-10 meccset az AKKORI San Marino, Andorra, Liechtenstein stb. ellen … 150 gólt szerzett volna???

    Hozzászólás ideje: 2014. december 8. 17:36

HOZZÁSZÓLÁS