2024. március 29. péntek

Ellenfélnézőben: Újpest FC

Szerző: Simon József Bejegyzés ideje: 2011. október 21.

A hétvégén az OTP Bank Liga 13. fordulóját rendezik meg, melyben – örökrangadó híján – egyértelműen a bajnokság legnagyobb presztízsű találkozóját láthatja a nagyérdemű: következik a derby! Még a kezdési időpont is merőben eltér az általunk megszokottól: szombat délután 3 órakor, a Sport1 kamerái előtt, a jelenlegi legjobb magyar bíró sípszavára indul 90 perces útjára a labda – de vajon kinek hoz szerencsét a misztikus 13-as szám?

Ősi riválisunk, az Újpest FC utoljára 1998-ban lett bajnok az akkor még fiatal edzőnek számító Várhidi Péter irányítása alatt. Noha a bajnoki örökranglistán 20 aranyéremmel a 3. helyen állnak a lilák, az utolsó cím távoli időpontja miatt annak ellenére sok zrika éri őket, hogy azóta rendkívül stabilan szerepelnek a bajnokságban: egyetlenegy 10. helyezést leszámítva (ez 2000-ben fordult elő) minden egyes bajnokságban a 2. és a 6. hely között zártak – tényleg csak a dobogó legfelső fokára nem sikerült felkúszni a közelmúltban. Ehhez a legközelebb kétségkívül akkor álltak, amikor mi utoljára bajnokok lettünk: 2004-ben. Ki ne emlékezne a tévé miatti lehetetlen, csütörtök 21:45-ös kezdési időpontra és az egyidőben lejátszott Fradi-Debrecen/MTK-Újpest duplacsatára, ahol a három bajnoki aspiráns közül egyértelműen mi várhattuk legrosszabb kilátásokkal a mindent eldöntő napot, ám szenzációs mérkőzésen két vállra fektettük a Lokit, az Újpest pedig csak ikszelt a már teljesen leeresztett MTK-val a Puskásban, így a helikopter hozhatta át az aranyérmeket néhány kilométerrel arrébb, a liláknak meg maradt az ezüst… Hát mi tagadás, ez sem tegnap volt már… Ezen kívül még 2006-ban és 2009-ben is csak egy csapat előzte meg a negyedik kerületieket, mindkétszer a DVSC.

Természetesen az olyan nagymúltú kluboknál, mint a Fradi és az Újpest, minden évben – néha a valós lehetőségeket figyelmen kívül hagyva – a bajnoki címet várja el a publikum, így történhetett meg, hogy Mészöly Géza és Szentes Lázár is ezüstérem után kényszerült felállni a lilák kispadjáról. Idén azonban vélhetően minden újpesti fanatikus boldogan aláírná a második helyet, ami kisebbfajta csodával érne fel – szinte hihetetlen, hogy ősi riválisunkkal egyszerre kerültünk tulajdonosi válságba, ami az eredményeken is tökéletesen meglátszik. Noha a szezon elején a negyedik kerületben még nálunk is nagyobb volt a fejetlenség – szinte minden hétre jutott egy váratlan távozás és/vagy igencsak kényes sztori (elég csak többek között Fehér Csaba vagy Pollák Zoltán esetére gondolni) – úgy látszik, a problémák megoldódni látszanak odaát az új tulajdonos, a belga Roderick Duchâtelet érkeztével, így a szezon közben Mészöly Gézát váltó 46 éves Zoran Spišljaknak is könnyebb dolga van, amikor a következő mérkőzésre kell felkészíteni fiait.

Ami a játékoskeretet illeti, hatalmas változások nem történtek az Újpestben a tavaszhoz képest, legalábbis a koncepció mindenképpen ugyanaz maradt: a fiatalokra építeni. Ezt mindenképpen megerősíti a távozók listája: nyáron a Vidihez igazolt a csapat egyik legpiacképesebb játékosa, Nikola Mitrović, kölcsönből visszatért klubjához Sitku Illés és az észt válogatott Jarmo Ahjupera, a Vasasnál kötött ki Simek Péter, nem tartottak igényt a brazil Jhonnesre és a horvát Marin Matošra, majd az évad megkezdését követően váratlanul szerződést bontottak Böőr Zoltánnal és a frissen igazolt Fehér Csabával is. Ezzel rengeteg rutin távozott a Megyeri útról, az átlagéletkort növelendő mindössze Kabát Péter tért vissza oda. Mitrović pótlására a nevében mindenképp hasonlító Darko Markovićot nézték ki a vezetők, a fiatalságot pedig a külföldről hazatérő Üveges Szabolcs és Simon Krisztián erősítette tovább. Mivel a hátvédsorban rengeteg sérüléssel küzdöttek a lilák, ezért szezon közben szerződtették a fiatal belső védőt, Bojan Mihajlovićot is.

Fradi-Újpest viszonylatban különösen pikáns az exeket vizsgálni. Olyan futballistát nem találunk jelenleg a Megyeri úton, akik a felnőttek közt képviselték a Ferencvárost, ám utánpótlás-korukban Balajti Ádám és Balogh Balázs is nálunk riogatta az ellenfelet. Rajtuk kívül jelenleg az Újpest II keretéhez tartozik Nagy Patrik, aki a Berki-éra egyik utolsó igazolása volt, lehetőséget azonban nem kapott az Üllői úton. A mieink közül egy rövid időszakot eltöltött az ősi riválisnál Rósa Dénes, és egy még rövidebbet nemrégiben Végh Zoltán is.

A lila-fehérek idén ősszel folyamatosan rengeteg sérült játékossal rendelkeztek. Balajti Ádám és Rubus Tamás már teljesen felépült korábbi hosszabb távú problémájából, és állítólag van esély Takács Zoltán, Lázár Bence és Zamostny Balázs játékára is, biztosan nem lesz azonban bevethető három védő: Kiss Zoltán, Litauszki Róbert és a régóta lábadozó Vermes Krisztián. Ennek fényében nem lenne meglepő, ha a következő kezdőcsapat futna ki ellenünk:

Balajcza – Szokol, Dvorschák, Mihajlović, Pollák – Simon K., Marković, Tajthy (Egerszegi), Balajti (Balogh B.) – Barczi – Rajczi

Egy derby-n mindig kiegyenlített erőviszonyok várhatók, ahol a közönség nem elhanyagolható segítsége miatt egy kevéssel esélyesebb a mindenkori hazai csapat. Pontosan ez olvasható ki a mostani mérkőzés előtti oddsokból is: 39 fogadóiroda szorzóinak átlaga alapján a mi győzelmünk 2,04-szeres, a döntetlen 3,21-szeres, a lilák sikere 3,03-szoros pénzzel kecsegtet. Mivel mindkét együttes vészjósló helyen áll a tabellán, ezért – bár amúgy is ez az év legfontosabb meccse – most még a szokásosnál is fontosabb, hogy érvényesítsük a papírformát!

Hajrá Fradi!

Összeállítást készítette: Simon József

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

1 Hozzászólás

  1. Wikipedia Aggregation vs Collaboration Wikizlap írta:

    Balogh István helyesen állap

    Hozzászólás ideje: 2012. február 27. 13:57

HOZZÁSZÓLÁS