2024. április 18. csütörtök

Ellenfélnézőben: Újpest FC

Szerző: Simon József Bejegyzés ideje: 2012. május 11.

Mivel idén nem rendeztek örökrangadót, így egyértelműen állítható, hogy szombat délután 15 órai kezdettel a szezon legpatinásabb párharcának, a derbynek a második felvonása következik az OTP Bank Liga 28. fordulójában. A mérkőzést a Sport1 tűzi műsorára.

A sorsolás szeszélye és a csapatok teljesítményének vártnál alacsonyabb nívója miatt úgy alakult, hogy a 2012 tavaszi derby tulajdonképpen egy barátságos meccsnek fogható fel. Előrefelé már régóta nem kell egyik együttesnek sem kacsintgatnia, ami pedig a bennmaradást illeti, a mieink a 26. fordulóban matematikailag is biztosították azt, az Újpest pedig a Vasas 2 büntetőpontos levonása miatt pedig épp a nagy meccs előnapján avanzsált 99 %-os bennmaradóvá, így mindkét gárda arra fordíthatja energiáit, hogy saját népes szurkolótábora előtt kedveskedjen az ősi rivális elleni győzelemmel. Bizony van is mit javítani a derék legényeknek, mert az egész szezont, illetve az utóbbi hetek játékát tekintve is bőven akadhat hiányérzetük a fanatikusoknak, gondoljunk csak például az múlt szombati Pápa ellen bemutatott gyalázatos játékunkra. Ősszel kedvező előjelekkel várhattuk a nagy ütközetet, amit végül simán nyertünk 3-0-ra, újabb törlesztést bemutatva a 2010 őszi 6-0-ért, melyből 4 gombóc már visszajárt azóta. Most talán kicsit más a helyzet, a lilák az edzőváltás, Marc Leliévre vezető szerepre kerülése óta ha nem is megtáltosodtak, de mindenképp stabilizálódtak, míg nálunk mintha lefelé mutatna a produktumot bemutató regressziós görbe. Nem csoda, hogy a sok bizonytalansági tényező miatt a hivatásos esélyfejtegetők sem teszik le egyértelműen a voksukat: 38 internetes fogadóiroda oddsainak átlaga alapján az újpesti siker 2,27-szeres, a pontosztozkodás 3,19-szeres, a “csárdafestés” 2,79-szeres szorzóval kecsegtet.  Nem sokkal tehát, de valamennyi általam vizsgált iroda a lilákat látja egy hajszálnyival esélyesebbnek, talán a hazai pálya előnye miatt – mint tudjuk, a várakozások arra valók, hogy megdőljenek!

Ahogy az az újpesti játékperceket bemutató adattáblázatból is kiolvasható, az újpestiek keretéből télen Snoyl, Takács, Balajti, Rubus, Szabó és Egerszegi eligazolásával mindössze 25 “lejátszott meccs” távozott, ebből 12-t egyedül Egerszegi Tamás ad a közösbe, a kulcsembereket tehát a Megyeri úton is sikerült maradásra bírni. A vezetők egyértelműen a középpályát akarták megerősíteni a belga Proesmans, a togói Eninful, a szerb “El Maestro” és a Viditől visszaigazolt – szintén szerb – közönségkedvenc, Vasiljević szerződtetésével. A nagycsapathoz rajtuk kívül csak a balhátvéd Fodor Marcell érkezett Debrecenből, aki éppen az ex-csapata elleni 1-5 óta még meccskeretben sem volt. Érdekesség, hogy mivel az újpestieknél ősszel elég nagy fejetlenség uralkodott, valamint sok fiatal játékosnak is lehetőséget adtak, összesen 37 futballista lépett pályára színeikben ebben a szezonban, ezt az adatot csak a Vasas múlja felül, igaz, ők jócskán, mert 43-mal büszkélkedhetnek, és a teljesség kedvéért azt is hozzá kell tenni, hogy a mi 35 focistánk sem kevés.

Összesen tehát 62 játékos lépett pályára idén ebben a két nagymúltú egyesületben, és nem csoda, hogy sokan közülük nem viselték az ellen mezét, de azért akad példa erre mindkét oldalon. A liláknál Balajti távozásával már csak ketten maradtak ex-fradisták: Nagy Patrik és Balogh Balázs, ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy felnőtt meccsen egyiküket sem láthattuk zöld-fehérben. A mieinktől – őszhöz hasonlóan – továbbra is Rósa Dénes és Végh Zoltán rendelkezik rövidke monokliszínű múlttal.

Vessünk egy pillantást a riválisunk büntetőcéduláit bemutató táblázatra! Azt láthatjuk, hogy eltiltás miatt csak Rajczi Péter fog hiányozni odaátról, aki még a Haladás elleni kiállítása utána kapott többszörös visszaesőként négymeccses kényszerpauzát, továbbá 4 sárgától fenyegetve lép majd gyepre Dušan Vasiljević és Dvorschák Gábor. Maródiak annál inkább fájdíthatják Leliévre mester fejét, hiszen törés miatt Simon Krisztiánt és Kabát Pétert biztosan nem láthatjuk, míg kisebb sérüléssel bajlódott a héten Henritse Eninful és Lipták Zoltán is. Ők a hírek szerint vállalják majd a játékot, ám amikor ilyet olvasunk, rögtön beugorhat a nemrégiben lejátszott Újpest-Vasas találkozó, ahol a liláknak már az első félidőben elfogytak a cserelehetőségeik kényszerű okokból, mivel többen is nem teljesen egészségesen álltak csatasorba. Mindent összevetve a belga szakvezető várhatóan a következő felállásban állítja fel ellenünk katonáit:

Balajcza – Nagy P. (Kiss Z.), Lipták, Mihajlović (Litauszki), Pollák – Eninful (Proesmans), Vasiljević – Remili, Barczi, Balogh B. – Zamostny

Harcra fel!

Hajrá Fradi!

Simon József

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

2 hozzászólás

  1. Takács Gábor írta:

    Szerencsére az örökmérleg toronymagasan mellettünk szól. (apropó: tudja -e valaki a pontos statisztikát?)

    Volt, hogy 11:1 re (!), volt hogy “csak” 7:1-re vertük ősi r9válusankat. A hatvanas években egy szezonban három meccsen 16-ot hintettünk nekik.

    1990-ben Lipcsei Peti bemutatkozását egy 5:0-val ünnepeltük a Megyeri úton.

    Holnap?
    2:1-re nyerünk.

    Hozzászólás ideje: 2012. május 11. 17:54

  2. fradiu írta:

    A hétvégén volt DERBY ugyan csak U14-ben, de 8-0-ra nyertünk. Az összefoglaló itt (:-):

    http://www.youtube.com/watch?v=FppRxBFIan0&feature=plcp

    Hozzászólás ideje: 2012. május 24. 17:22

HOZZÁSZÓLÁS