2024. április 25. csütörtök

12 csapatos bajnokság?

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2015. május 29.

A magyar futball legfelsőbb osztályának ingája ismét a 12 csapat felé lendül. Volt már ilyen, aztán bővítettek, hogy most megint csökkentsenek.

12NB1Jó ez? Ki tudja? Tény, ezt láttuk a közelmúltban, a 16 csapat soknak tűnik. Soknak, mert évről évre felröppennek hírek arról, hogy bajnokság közben bajba, mi több, a megszűnés szélére kerül egy-egy klub. Akkor valóban legyen kevesebb, de azok háttere legyen stabil. Úgy tűnik, manapság az MLSZ korifeusai is ezt gondolják, hiszen könyörtelen szigorral lesújtottak néhány csapatra a licencek odaítélésekor, így a következő szezonra kinéz a 12 csapatos NB I. Az is hírlik, ezt úgy tervezik, hogy minden csapat háromszor találkozik a másikkal, így 33 fordulóban dőlne el a bajnokság. Nos, kérem, itt van az én legnagyobb problémám, ez ugyanis finoman szólva is sérti az esélyegyenlőség elvét. Igazságos az, ha egy kiesés ellen küzdő csapat a harmadik körben a sorsolás szeszélye folytán rendre otthon találkozik a jobb helyekért küzdőkkel, míg idegenbe megy az ún. kiesési rangadókra? Vagy ugyanez a másik végen, ha egy bajnoki címért küzdő csapat idegenben játssza le a címet erősen befolyásoló mérkőzéseit? Nyilvánvaló, hogy nem igazságos! Akkor miért kell ezt a szisztémát erőltetni?

Van más megoldás! Példának okáért leírok kettőt is.

Az egyik verzióban a 12 csapat lejátszik két kört, azaz 22 fordulót, tekintsük ezt alapszakasznak. Ennek a végén a mezőny kettéválik, az első nyolc és a második négy külön folytatja a küzdelmet, nevezzük ezt rájátszásnak. Az első 8, a felsőház kuparendszerben folytatja, azaz az alapszakaszbeli első játszik a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a hatodikkal, míg a negyedik az ötödikkel két mérkőzést. Ezeken az oda-visszavágókon a kupaszabályok lennének érvényesek (idegenben lőtt gólok szabálya, egyenlőség esetén a második meccsen hosszabbítás, tizenegyesek stb.) A párharcok négy győztese ugyanilyen rendben elődöntőt játszana, majd az elődöntők győztesei a bajnoki döntőt, a vesztesei pedig a 3-4. helyet döntik el. A rájátszás első körének vesztesei hasonló rendben a 5-8. helyeket döntenék el maguk közt. Ez összesen további hat játéknapot jelent, azaz a csapatok a teljes bajnokságban 28 mérkőzést játszanak. Mindeközben az alsóház négy csapata egymás között körmérkőzést játszik két körben, ami ugyancsak hat játéknap. Az ő utolsó hat meccsüknek nyilvánvalóan a kiesés elkerülése a tétje, amit szigorúan egymás közt döntenek el, azaz mindegyik meccs éles. Az, hogy az alapszakaszbeli pontjaikat magukkal hozzák-e vagy nem, az részletkérdés, én eltörölném azokat, hisz így még izgalmasabb lehetne az ő miniviadaluk. Íme, 12 csapat, mindenki 28 meccset játszik, azonos számban otthon és idegenben, nem sérül az esélyegyenlőség. A rájátszásban, akár felül, akár alul minden meccsnek tétje van, ami igazán nézőcsalogató lehet, már ha az szempont egyáltalán, hogy több néző előtt játsszanak a csapatok.

Két megoldást ígértem, íme a másik. A 12 csapat ugyanúgy lejátszik két kört, azaz 22 fordulót, mint az előző verzióban. Utána az első hat alkotja a felsőházat, az alsó hat pedig az alsóházat. Mind a felsőházban, mind pedig az alsóban a 6 csapat további két kört játszik le, azaz 10 fordulót és kialakul, 32 lejátszott mérkőzés után a végeredmény. Az alapszakaszbeli pontszámokat vagy magukkal viszik a folytatásra a csapatok vagy nem. Nyilván izgalmasabb lenne, ha egy új minibajnokság kezdődne tiszta lappal, de nem egészen fair. Egy átmeneti megoldás lehetne, ha nem a teljes alapszakaszbeli pontszámot kapnák a csapatok, hanem a helyezéstől függő bónuszpontokat (5,4,3,2,1,0). Tény, a rájátszás meccsei itt is izgalmasabbak lennének, mint ha egy bajnoki címért játszó egy alapvetően gyengébb csapattal meccselne.

Ez csupán két ötlet volt, nyilván van több is. Szerencsésnek tartanám, ha erről is beszélnénk és vitatkoznánk, mielőtt elkezdünk egy már előre láthatóan rossz, utóbb a kárvallottak részéről bizton támadott rendszert. Várom a véleményeket!

Simon Sándor

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

4 hozzászólás

  1. Csávojszky Vince írta:

    Én is így gondoltam, a második megoldás a szimpatikus. De sajnos az MLSZ nagytudású fejesei fogják eldönteni, valószínűleg kitalálnak valami elmegyenge megoldást, volt már rá példa korábban. Aztán jövőre megint variálnak valamit. Ez régóta így megy. De félek, a színvonal nem nagyon fog emelkedni, ahhoz többet kéne edzeni…

    Hozzászólás ideje: 2015. május 30. 23:01

  2. Linkecs Norbert írta:

    Én az első megoldást tartanám jó ötletnek azzal a különbséggel hogy a felső 8 csapat két kört menne ez azt jelentené hogy 22 alapszakasz után a 8 csapat két kört menne ez plusz 14 = 36 forduló. az alsóház pedig 4 kört nekik 22+12=34 forduló. De sajnos ahogy Vince írta nem rajtunk múlik.

    Hozzászólás ideje: 2015. május 31. 16:52

  3. Kinizsi írta:

    Kedves Sándor! Én a második javaslatával értek egyet, azzal a módosítással, hogy az alapszakaszban elért egymás elleni eredményeket vinnék magukkal a csapatok, mind a felső-, mind az alsóházban.
    A létszámcsökkentést (az okokat nem elemezve) egyébként azért nem tartom jónak, mert megint újabb nagy városok, labdarúgó központok esnek ki, amelyeknek kiterjedt vonzáskörzetük van a fiatal tehetségek számára. A baj akkor kezdődött, amikor az amatőr színvonalhoz profi fizetésű menedzserek és játékosok kapcsolódtak. Nagyon elszaladtak a költségek, amelyeket jelentősebb támogatás (állami, szponzori) nélkül nem lehet fedezni.

    Hozzászólás ideje: 2015. május 31. 20:45

  4. Simon Sándor írta:

    Most már okafogyott bármit is írni, az MLSZ döntött. Dán módszer ide, dán módszer oda, szerintem hiba a 33 forduló, a három kör. Borítékolom, a végén lesz csapat, amely hangosan érvel majd az igazságtalanság miatt, hogy elbukta a bajnoki címet, jobb helyezést vagy épp emiatt esett ki. Sajnálom! Azt az érvet pedig nem tudom elfogadni, hogy a rájátszásban azon csapatok, akik már nem eshetnek ki langyos meccseket játszanának. Mi lett volna, ha megfogadják a bónuszpontos javaslatomat a rájátszás előtt, tán elűzte volna a langyos meccseket?

    Hozzászólás ideje: 2015. június 2. 19:12

HOZZÁSZÓLÁS