2024. március 29. péntek

Albert Flórián 75. születésnapján

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2016. szeptember 16.

A Ferencvárosi Torna Club és az Albert Alapítvány meghívására az FTC Baráti Kör vezetősége és több tagja is részt vett a Fradi Múzeumban kialakított Albert Emlékkiállítás megnyitó ünnepségén.

dscn9723Az Albert Alapítvány képviseletében Albert Magdolna lépett először a mikrofonhoz. Elmondta, hogy az emlékkiállítás eddig 19 helyszínen volt látható, de most érkezett haza az egykori Albert Stadion helyén felépített Groupama Arénában található múzeumba. A korábbi kiállítások anyagát korszerűsítették, bővítették. A 75. évfordulóra az Albert Alapítvány exkluzív emlékérmet készíttetett, amelyek egyik oldalán az édesapja, a másik oldalán a Fradi címer látható. Az érme mindössze 75 példányban, mégpedig 25-25-25 darab arany, ezüst és bronz kivitelben készült.

dscn9726Ezt követően Kubatov Gábor, az FTC elnöke méltatta Albert Flórián, az egyetlen magyar aranylabdás nagyságát, aki labdarúgóként és emberként több mint hatvan éven keresztül nagy hatást gyakorolt a magyar futballra és az azt körülvevő világra. Kiemelte a klubhűségét, azt, hogy sohasem hagyta el a Fradit. dscn9716Az ünnepségen megjelent teljes labdarúgócsapat tagjai elé (a szombati Debrecen elleni meccsre célozva) követendő példaként állította Albert Flóriánt, aki 1960-ban hat góllal járult hozzá a Debrecen legyőzéséhez. Elmondta, hogy életrajzi könyv készül a Császárról, amelynek bemutatását október 31-re tervezik.

dscn9715A megnyitó ünnepségen – a családtagokon és a mai játékoson kívül – megjelent több korosztály képviselője, egykori Fradi játékosok, sportolók és vezetők, sok-sok barát és szurkoló.

A Fradi Múzeum sorrendben az ötödik tematikus kiállítása várja a látogatókat.

dscn9733A megnyitó ünnepség után az FTC Baráti Kör megkoszorúzta az Albert Flórián szobrot.

A születésnapi ünnepség ezzel nem ért véget. A Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület a Bécsi utcai székhelyén rendezett összejövetelen Takács Tibor elnök először Albert Flóriánról emlékezett meg, majd néhány olyan fradista sportoló és edző köszöntésére került sor, akik a közelmúltban, illetve a napokban ünnepelték kerek születésnapjukat (időrendi sorrendben):

    dscn9748

  • Kocsis György labdarúgó július 2-án volt 80 éves. Öt éven keresztül, 117 mérkőzésen játszott zöld-fehérben, s egy-egy bajnoki címet, második és harmadik helyezést ért el a csapat tagjaként.
  • dscn9752

  • Vígh László tornaedző július 26-án ünnepelte 75. születésnapját. Hosszú ideig volt a Fradi torna szakosztályának vezetője, így a minden idők legsikeresebb férfi tornászának, Magyar Zoltánnak az edzője.
  • dscn9739

  • Kásás Zoltán vízilabdázó szeptember 15-én, azaz a rendezvény napján ünnepelte 70. születésnapját. Olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok sportolója, majd edzője volt a Ferencvárosnak.

dscn9758A sportolókon kívül Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke köszöntötte dr. Pénzes István professzort, aki az elmúlt évek során rengeteg segítséget nyújtott idős, beteg sportolóink kezelésében.

dscn9770Valamennyi ünnepelt emléklapot és egy üveg bort vehetett át Takács Tibortól, míg Hélisz József, az FTC Baráti Kör főtitkára egy-egy baráti kör jelvénnyel ajándékozta meg őket.

Minden ünnepeltnek ezúton is jó egészséget, hosszú, boldog életet kívánunk!

SzB
2016. szeptember 15.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS