2024. március 29. péntek

Hajnal az FTC Baráti Körben

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2018. november 2.

A cím nem arra utal, hogy az FTC Baráti Kör (FTC BK) ébredezik, hanem arra, hogy az októberi összejövetel meghívott vendége Hajnal Tamás, 59-szeres válogatott labdarúgó, az FTC-ből 2018 júliusában visszavonult kiváló játékos volt.

Az elnökségi ülést követő találkozó kezdetén Bálint László, az FTC BK elnöke ismertette a fizető taglétszám kedvező alakulását, majd az előre eltervezett program módosulását. A közelmúltban a 80. születésnapját ünneplő Rákosi Gyula köszöntését el kellett halasztani, mert a műtét utáni kórházi kezelése még nem fejeződött be. Ezután szeretettel üdvözölte Hajnal Tamást, s megkérte, beszéljen játékos pályafutásáról és új szerepköréről az FTC-ben.

Hajnal Tamás játékos pályafutása az FTC-től az FTC-ig, a Schalke 04, a Sint-Trudense, a Kaiserslautern, a Karlsruher SC, a BVB Dortmund, a VfB Stuttgart és az FC Ingolstadt csapatain keresztül, a Fradi szurkolók többsége, az FTC BK tagjai előtt ismert, de ezúttal sok új információt is kaptunk. A „kezdetekről” megtudtuk, a nyergesújfalusi kisfiúnak, ahogy lábra tudott állni, már a hóna alatt volt a labda. Sportos családba született. Nagyapja másodosztályú futballista, édesapja testnevelő tanár volt, édesanyja pedig minden labdajáték iránt érdeklődött. Hamar észrevették Tamás kivételes labdaérzékét és támogatták abban, hogy álmai valóra válhassanak, labdarúgó lehessen. Már ötéves korában igazolt játékos volt. Az esztergomi focisuli országos tornáján kitűnt a játékával, több egyesület hívta, de ő a Fradit választotta. 1990-től a Ferencváros utánpótlás csapataiban nevelkedett. Ma is szeretettel gondol az első edzőire, akik közül Horváth „Api” László és Vincze Géza a mostani összejövetelen is jelen volt. Mesélt a vidéki gyerek budapesti tartózkodásának nehézségeiről, a rossz emlékű bentlakásos otthonról, arról, hogy átmenetileg a játékostársai szülei fogadták be, majd a hatvan kilométeres napi ingázásról. Nyolcadik osztályos korától a Váci Mihály Kollégium lakója lett, akkor a szülei oldották meg az otthon és a főváros közötti közlekedést. A sport mellett a tanulást sem hanyagolta el, jó tanuló volt. A Kölcsey Ferenc Gimnázium diákja volt (a második év második félévétől magántanulóként, 1999-ben érettségizett). 1997-ben debütált a Fradi felnőtt csapatában, Varga Zoltán vezetőedző két bajnoki mérkőzésen adott számára lehetőséget. 1998-tól kezdődött meg a nagyon gazdag, eredményes külföldi pályafutása. 2014 decemberében tért vissza a Ferencvároshoz. Bajnoki mérkőzéseinek száma 52-re nőtt. Teljesült az álma, a Fradival bajnok, háromszoros Magyar kupa-győztes és kétszeres Magyar szuperkupa-győztes lett.

Visszavonulása után is az FTC állományában maradt. Sportkoordinátorként az eredményes játékospolitika kialakításán dolgozik, irányítja a játékos-megfigyelők (scoutok) munkáját. Az új feladatkörében jól tudja majd hasznosítani játékosként szerzett nemzetközi tapasztalatait, az A-licences edzői képesítését, a jelenleg folyó kétéves UEFA menedzserképzésén elsajátítandó ismereteket.

Kérdésre válaszolva a Fradi utánpótlás jelenlegi helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy – sajnos – az egyesület vonzereje nem a régi, egyelőre a körülmények, feltételek sem versenyképesek, kevés a Fradiba vágyó gyerek. Gond van a fiatalok hozzáállásával is, az alázat, a szorgalom, a mindig a maximális teljesítményre, győzelemre való törekvés gyakran hiányzik a tehetségekből.

Bálint László megköszönte Hajnal Tamásnak a tartalmas beszámolót, beszélgetést, és meghívta, hogy majd egy év múlva számoljon be az új munkakörében elért eredményeiről.

A következő összejövetel időpontja: 2018. november 27. Addig is, Hajrá Fradi!

SzB
2018. október 30.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

1 Hozzászólás

  1. Leonardo írta:

    Azok közé tartozom, akik nagyon kedvelték, kedvelik Hajnal Tamást. Kiváló, intelligens játékos volt. Pályafutása például szolgálhat a mai tehetségeknek.
    Nagyon boldog vagyok, hogy jelen lehettem a Diósgyőr elleni búcsúfellépésén. A gólja méltó befejezése volt a ragyogó pályafutásának.

    Hozzászólás ideje: 2018. november 2. 15:53

HOZZÁSZÓLÁS