2024. április 20. szombat

Elment a tiszteletbeli elnök

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2022. február 19.
Gyász: elhunyt Fenyvesi Máté, az FTC VVK-győztes legendája - NSO

A magyar sporttársadalmat, azon belül a labdarúgók nagy közösségét, szűkebben véve a Ferencvárosi Torna Clubot, azon belül is a Baráti Kört pótolhatatlan veszteség érte,

életének 89. évében 2022. február 17-én meghalt egy nagy sportoló, egy fantasztikus labdarúgó, a Ferencvárosi Torna Club ikonikus alakja, a Baráti Kör tiszteletbeli elnöke.

Dr. Fenyvesi Máté elment,

földi valójában itt hagyott minket, de mindaz amit életében elért, az a sok siker, öröm, boldog pillanat örökre itt marad velünk.

Itt marad ez a gól is.

Ez a gól, amely maga a történelem. A gól, amely VVK-győztessé tette a Ferencvárosi Torna Club valódi klasszisokból álló labdarúgó csapatát. A gól, amelyet mindenki a “vezértől”, Alberttől várt, láthatjuk a felvételen, az ellenfél védői is, akik mindenáron megakadályozták, hogy célt érjen. De nem tudták megakadályozni, hogy az eseményeknek szinte a hátterében jöjjön egy alacsony termetű ember, aki a hátuk mögött gólt fejelt. Rá senki sem számított, ő mégis ott volt, arra végképp senki nem számított, hogy fejjel veszélyeztet, ő mégis megtette.

A gól, amelynek szerzője akár el is szállhatott volna, ő mégis a földön maradt. A földön, mert mindig és pontosan tudta, hogy ő csapatban játszik, egy csapatnak a tagja, aki minden tudását annak a szolgálatába állítja, hogy a csapata jobb legyen. És a csapata jobb lett! Minden idők egyik legjobb Fradija, amelyben világklasszisok és az őket világklasszis módjára kiszolgáló játékosok játszottak, mint Fenyvesi Máté, illetve később Dr. Fenyvesi Máté. Igen, fontos volt ez a dr. akkoriban is, hiszen nagyon kevés aktív játékos mondhatta el magáról, hogy pályafutása alatt elvégzett egy egyetemet is. Fenyvesi Máté a nagyon kevesek egyike volt, tudatosan készült a jövőre. Tán tudta, hogy az ő habitusával, végtelenül jó természetével a futballpályán kívül nem tudna hatékony vezető, edző lenni. Ő köszönte szépen, abból a világból nem kért., ő állatorvosként kereste tovább a kenyerét. És láss csodát, állatorvosként is mindenki szerette, tisztelte, tette a dolgát, csendben, szerényen, de mindig hatékonyan.

Nyugdíjaztatása után egy igazán ingoványos területre tévedt. nem önszántából, de felkérték, és ő felkérést nem szokott visszautasítani. ha szüksége volt rá egy körnek, egy csapatnak, akkor ő a legjobb tudása szerint segített. Így tett politikusként is, mert ez volt az ingoványos terület, országgyűlési képviselőnek választották a Független Kisgazdapárt színeiben. Ez az a párt, amely finoman szólva is megosztotta a magyar társadalmat, de Dr. Fenyvesi Máté ezen is felül állt. Őt az FKGP politikusaként is mindenki szerette, tisztelte. 1999-ben elvállalta a nehéz helyzetbe sodródott szíve csücske, a Ferencvárosi Torna Club hajójának irányítását is, amikor ügyvezető elnök lett. Ügyvezető egy olyan korban, amikor sokan, sokfelé húztak. Kellett egy olyan ember a kormányrúdhoz, aki kikezdhetetlen, akire nem lehet rosszat mondani, tudjuk, akit mindenki szeret, mindenki tisztel. Az adminisztrációs munka kibogozását, rendbetételét bízták rá és amit rábíztak, azt ő mindig tisztességgel, a legjobb tudása szerint elvégezte. Egy évet vállalt, azt teljesítette és utána is mindig emelt fővel járhatott a klubon belül, őt továbbra is szerették, tisztelték.

Ennek a közszeretetnek és köztiszteletnek nem is lehetett más vége, mint egy olyan funkció elvállalása, amelyre a felkérés egyöntetű volt, minden tag egyetértésével találkozott, az FTC Baráti Körének tiszteletbeli elnöke lett. Egy tiszteletbeli elnök nem visz már napi ügyeket, nincsenek formai kötelezettségei. Dr. Fenyvesi Máté ebben a funkciójában is azt tette, amit egész életében, a futballpályától kezdve, az állatorvosi hivatáson át a parlamenti padsorokig, ott volt, mert szükség volt rá! Ott volt és segített! Ott volt és ha már ott volt belőtte azt a gólt!

Az ő ittléte nagy ajándék volt nekünk. Egy halhatatlan legenda körében lehettünk, hallhattuk szavait, történeteit. Ám ez most véget ért, mert a tiszteletbeli elnök elment. Nem lehet már ott az összejöveteleinken, nem hallhatjuk szavait, történeteit. De tudjuk, szelleme, szellemisége itt maradt nekünk, itt maradt velünk. Úgy kell tovább élnünk, dolgoznunk, csendesen, szerényen, a legjobb tudásunk szerint, hogy azzal segítsük a hozzánk közel állókat, a csapatunkat, egymást. Ahogy múlnak a percek, az órák, a napok, rá kell jönnünk, nem könnyű terhet rakott a vállunkra, de meg kell tennünk, mert így marad örökre köztünk Dr. Fenyvesi Máté.

Simon Sándor

2022. február 19.

Dr. Fenyvesi Mátét a Ferencvárosi Torna Club ész az MLSZ a saját halottjának tekintette, a temetéséről intézkedtek.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

1 Hozzászólás

  1. Hélisz József írta:

    Drága Tüske!
    Sajnos elmentél tehát oda, ahová Mindnyájunknak egyszer el kell menni.
    Tudtuk, tudtam, hogy már nem sokáig leszel közöttünk, de mégis megrendített a hír: Fenyvesi Máté dr.-t magához rendelte az Örök Bíró.
    Köszönöm Neked a rengeteg fradista labdarúgó élményt és mindazt, amivel a Baráti Kört segítetted.
    Igazi sportember és csapatjátékos voltál. A VVK győzelem 50. évfordulóján az ünnepi ebéden egy az erre az alkalomra készített emléket a győztes gól szerzőjeként Te vehettél át. Én azt javasoltam, hogy add át a Fradi Múzeumnak, mire Te azt mondtad játékostársaid felé fordulva: “Ha csapat beleegyezik.” Bár góloddal “Te tetted fel az i-re a pontot”, mégsem egyedül kívántál dönteni, hanem azokkal együtt, akik részesei voltak a nagy diadalnak.
    Köszöntsd odaát a régi fradistákat. Mond el, hogy régi fényében él az FTC és nem felejtjük el Őket, ahogy Téged sem.

    Hozzászólás ideje: 2022. február 20. 13:58

HOZZÁSZÓLÁS