2024. április 27. szombat

Baráti körben a novemberi hidegben

Szerző: SzB Bejegyzés ideje: 2023. december 6.

A november végi télkezdet és a vírusok okozta megbetegedések miatt a szokásosnál kevesebben gyűltek össze az FTC Baráti Kör (FTC BK) novemberi találkozóján, pedig az előzetes beharangozónak megfelelően gazdag programban volt részük a megjelenteknek.

Az összejövetelt Kaszás Pál, az FTC BK alelnöke vezényelte le. Elsőként a kerek születésnaposok köszöntésére került sor, akik átvehették az FTC és az FTC BK ajándékait.

Az első köszöntött Jurik Gyuláné Heirits Erzsébet volt, aki november 7-én ünnepelte 85. születésnapját. Erzsi néni 1960 és 1973 között volt az FTC asztaliteniszezője. Sikereit nehéz felsorolni. A zöld-fehér színekben tizenkét magyar bajnoki címnek és két VVK-győzelemnek volt a részese. 1970-ig 116 alkalommal volt válogatott. A nemzeti csapatban elért legnagyobb sikere az 1966. évi londoni Európa-bajnokságon elért két aranyérem, párosban Kóczián Évával és csapatban. Jelenleg Nagykanizsán él családjával, ahol 1979 és 1992 között sokat tett az asztalitenisz sport fellendítéséért. Lányának köszönhető, hogy el tudott jönni Zalából az ünnepségre.

Ezt követően egykori labdarúgók köszöntésére került sor. Németh Ferencet 75. születésnapja alkalmából üdvözölték. 1959-ben igazolták le a Fradiba. A kölyök V csapattól végig járta a ranglétrát, egészen a felnőtt tartalékcsapatig. Egy alkalommal majdnem debütált az első csapatban, de Mátrai Sándor az utolsó pillanatban vállalni tudta a játékot. Az FTC után a III. kerületben, a katonaévek alatt a Kossuth KFSE-ben játszott. A futballtól nem tudott elszakadni, a BVSC öregfiúk csapatában játszott, és ma is részt vesz a vasárnapi népligeti focizáson. Autószerelő szakmáját nyugdíjasként még ma is gyakorolja, a barátok kocsiját készíti fel vizsgáztatásra.

A 70. életévét november 14-én töltötte be Viczkó Tamás az FTC egykori sajátnevelésű futballistája. 1963-ban került a Fradiba, és nem önszántából hagyta el a klubot 1976-ban. „Ha szereted a Fradit, akkor átigazolsz a Dózsába” – ezt mondták neki, ha nem is szó szerint az FTC vezetői. A zöld-fehérek történetében nem ő az egyedüli, akinek játékoscsere miatt kellett klubot váltania. Újpesten az Üllői úton szerzett bajnoki cím mellé két újabbat szerzett. 1982-ben Szombathelyen fejezte be aktív pályafutását. A TF-en labdarúgó szakedzői diplomát szerzett. Edzői tevékenysége meglehetősen színes. Itthon dolgozott Fóton, Soroksáron, Újpesten és a Ferencvárosnál, külföldi állomásai: Kuwait, Palesztina, Vietnam, Líbia, Szaúd-Arábia, Omán. Jelenleg a Vasas Kubala Akadémia vezetője.

Vad István november 5-én volt 70 éves. Sportolói és játékvezetői sikereiről szerényen, szűkszavúan beszélt. Azt azonban tudni kell róla, hogy nyolc évig volt tagja az FTC-nek. Vérbeli csatár volt. 49 mérkőzésen 25 gólt szerzett. Az 1975/76. évi bajnokság után Dalnoki Jenő a „díjazott fiatalítás” miatt nem számított rá. Ezt követően játszott Csepelen, a Volán SC-ben, Hódmezővásárhelyen. A labdarúgást 33 évesen a 22. Volán SC-ben fejezte be. Játékvezető lett. 1990-től első osztályú bíróként, majd 38 éves korától nemzetközi játékvezetőként is tevékenykedett 1998-ig. Büszke arra, hogy lánya, Vad Anita és fia, Vad II István is nemzetközi játékvezető lett.

A legfiatalabb köszöntött labdarúgó Topor Antal volt, aki november 22-én ünnepelte 60. születésnapját. A vasi fiatalember Vasváron kezdett el futballozni. 1978-ban egy SBTC-FTC bajnoki meccs előtt lejátszott tehetségkutatón figyeltek fel rá, a ZTE le is igazolta. A „szamárlétrát” végig járva 1981-ben mutatkozott be az NB I-ben. Zalaegerszeget követően Keszthelyen, Szombathelyen a Haladásban szerepelt, majd 1987 nyarán Dalnoki Jenő hívására igazolt a Fradiba, ahol 1987 és 1991 között játszott. Két bajnoki ezüst- és egy bronzéremmel gazdagodott, 1991-ben MK győztes lett. Legemlékezetesebb mérkőzése a Zalaegerszegen lejátszott UEFA-visszavágó az Antwerpen ellen, amelyen hosszabbításban, többek között az ő góljával, 3:1-re győztek. A Fradi után egy évre még visszatért a Haladáshoz, majd német és osztrák alsóbb osztályú csapatokban játszott. Ausztriában él, elégedett a pályafutásával.

Ezt követően az FTC BK tagját, Juhász Lajost köszöntötték 75. születésnapja alkalmából, aki oklevelet kapott ebből az alkalomból.

Nem kerek születésnapos, de jubiláló egykori kiváló, olimpiai bajnok labdarúgónk volt a következő köszöntött. Juhász István, akit 1959-ben igazolt le a Ferencváros, 60 évvel ezelőtt, 1963. november 7-én játszott először az első csapatban. Albert, Novák és Rákosi nem tudta vállalni a játékot, így számára is váratlanul kapott helyet a Pécsi Dózsa elleni csapatban. Első NB I-es meccsén négyszer talált a hálóba. Természetesen erről a meccsről is sok szó esett, de a népszerű Juci, sok érdekes történetet mesélt el pályafutásának kezdetéről, korai „nyugdíjazásának” hátteréről, amerikai kitérőjéről, családjáról. Kedves Olvasók, engedjenek meg egy szubjektív megjegyzést. Juhász István életéről nagyon színes könyvet lehetne megjelentetni, meg is érdemelné.

Az összejövetel szokás szerint jókedvű fotózkodással, aláírások gyűjtésével fejeződött be. Az FTC BK évzáró találkozójának időpontja: 2023. december 19.

SzB
2023. november 28.

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS