2017. április 26. szerda

A Fradi dicső múltja, 6.rész – 1906-07

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. január 29.

csapat_1906Másodszor is bajnokok lettünk 1905-ben, ezzel beértük az akkori rekorder BTC-t. Minden szurkoló azt várta, a rekord beállítása után, hogy annak megdöntése következik. És ezúttal egyértelműen, nem a zöld asztalnál folytatott viták után.

Kezdjük ott, ami a címben már látszik, nevezetesen, most nem egy naptári évről beszélünk, mint eddig. Igazodva a nemzetközi trendhez, az MLSZ a tavaszi-őszi rendszerű bajnokságról 1906-ban átállt az őszi-tavaszi lebonyolításra. Ezért valamivel ki kellett tölteni a tavaszt. Ezt egyrészt kitöltötte az előző bajnokság végeredményét megváltoztató botrány (ld. sorozatunk előző része), másrészt a pályákon is gondoskodtak műsorról. Az MTK akkori, nagy tekintélyű elnöke, Brüll Alfréd felajánlott egy ezüstserleget a kieső tavaszi szezon mérkőzéseire. A róla elnevezett serlegmérkőzéseken értelemszerűen a legjobb magyar együttesek vettek részt. Mindez párhuzamosan zajlott a már hagyományosnak mondható Ezüstlabda-mérkőzésekkel. Csapatunk vezetői és játékosai akkoriban úgy döntöttek, inkább az Ezüstlabdára koncentrálnak.

Ezek után nem csoda, hogy a Brüll-serleg mérkőzéssorozat végén csapatunk a 4. helyen végzett. A korabeli sajtó erről így írt:

“Az FTC a hátralevő serlegmérkőzéseit, amint látszik, arra használja fel, hogy csapatában új erőket különféle összeállításokban próbáljon ki. Gorszky jobbösszekötőt játszott. Neki igazán csak azt tanácsolhatjuk, hogy maradjon meg elsőrendű fedezetnek, s ne igyekezzék rossz csatár lenni. Meglepően szépen játszott a kis Schlosser, aki idővel az egyik legjobb játékosunk lesz.”

Igen! 17 évesen bemutatkozott csapatunkban, és beépült abba az ősi idők egyik legnagyobb sztárja, Schlosser Imre.

A Brüll-serleget feladtuk, ám a másik célt teljesítettük, az Ezüstlabdát visszahódítottuk. A döntőben a Postás volt az ellenfél, amely csapatnak igazán lehetett elszámolni valója velünk, hiszen élénken élt emlékezetükben az előző évi bajnokság vége. A döntő 1:1-re végződött, a megismételt mérkőzésre pedig a Postás nem állt ki, lemondott a díjról. Csapatunk négy éven belül harmadszor lett az Ezüstlabda birtokosa.

Még mindig a bajnokságra való készülődés jegyében két komoly nemzetközi mérkőzést is vívtunk, egyet a Chelsea, egyet pedig a Southampton, a futball angol tanítómestereinek csapatai ellen. Mindkettőt elvesztettük ugyan (Chelsea 1:3, Southampton 0:3), ám nagyon tanulságos mérkőzések voltak ezek. A sajtó pedig kicsit sem volt elfogult, a Chelsea meccsről például így tudósítottak (1:0-ás angol vezetés után):

“A közönség egyre fokozódó izgalommal látja, hogy az angol védelem milyen titkos faultokkal dolgozik, s valósággal kitör a felháborodás a bíró ellen, mikor nem törődik azzal sem, hogy MacCartney a kitűnően dolgozó Gorszkyt kézzel lökdösi félre. Középre, majd a Chelsea térfelére terelődik a játék, hol a 31.percben több sikeres védés után Braun szép centerezését Braun II befejeli a közönség óriási tapsai közben. Erre óriási tempót diktál a Chelsea, melynek a magyar csapat nem bír ellenállni, s a 37-ik percben Dobronyi MacCartney hosszú lövését beereszti. A magyar csapatra újra a kiegyenlítés vár: Pákay a 41. percben lerohan, Whiting eléje fut, de labdát hibáz, a gól menthetetlennek látszik, mire az angol kapus Pákayt kézzel addig löki vissza, míg az odaérkező hátvéd nem ment. A bíró még csak nem is fütyül, de a közönség annál inkább. A második félidő lankadatlanul erős iramban kezdődik. Az angolok látva az FTC fölényét és azt, hogy a bíró mit sem vesz észre, egyre durvábbak lesznek, s midőn MacCartney Gorszkyt folyton ingerli, Gorszky belerúg, mire az angol a magyar játékost leboxolja. A bíró mindkettőt kiállítja. Sokáig középütt folyt a játék, míg végre a 35.percben Stildson egy jól helyezett gólt lő. Ettől kezdve végig az FTC erősen fölényben van, de eredmény nélkül.”

A bajnokság előtti utolsó felkészülési mérkőzés a prágai Slavia ellen volt, gólgazdag mérkőzésen 5:5-ös döntetlen született.

Aztán elkezdődött a bajnokság, amely így végződött:

Az 1906–1907. évi bajnokság végeredménye
1. FTC 14 11 2 1 70:20 24
2. MAC 14 10 2 2 78:15 22
3. MTK 14 10 2 2 67:18 22
4. BAK 14 6 2 6 32:44 14
5. Typographia 14 3 3 8 25:62 9
6. UTE 14 2 4 8 16:38 8
7. Fővárosi TC 14 2 3 9 16:55 7
8. 33 FC 14 2 2 10 20:72 6

Láthatjuk, a Postásnak is csengettek, nem indult a bajnokságban. Hogy miért nem, azért valószínűleg a postatörténeti múzeumban kéne kutatni. A Fradi viszont az őszi szezonban nem ismert tréfát. Pontveszteség nélkül, 7 meccsből 7 győzelemmel telelt. Az utolsó őszi mérkőzésén érte el 15:0-ás rekordgyőzelmét az amúgy jó erőkből álló Typographia ellen. Aztán a tavaszt egy 9:2-es győzelemmel kezdte a régi mumus, “33” FC ellen. Persze az igényes nézőknek ez nem volt elég. Ilyen hírek voltak:

“A csapat még mindig nincs teljesen formában, ami a bizonytalan lövéseken látszik leginkább.”

Bizonytalan lövések ide, bizonytalan lövések oda, ez a bajnokság tényleg egyértelműnek tűnt. Az utolsó mérkőzésen az MTK ellen elég volt a döntetlen is, amit (2:2) el is ért és harmadszor is bajnok lett az FTC.

Aztán 1907 tavaszán folytatódott az Ezüstlabda sorozat, ahol három győzelem és egy másidik hely után elvéreztünk. Indiszponált játékkal kikaptunk a MAC csapatától 8:0-ra. Hogy ez egyszeri alkalom volt, azt az igazolja, hogy pontosan egy hét múltán játszottunk ugyanazzal a MAC-cal bajnoki rangadót, ahol 3:3 arányú döntetlen eredmény született.

Az 1906. januártól az 1907 tavaszi szezon végéig játszott díjmérkőzések összesítése:

35 mérkőzés: 21 győzelem, 7 döntetlen, 7 vereség: 129 : 59 gólarány

Az aktuális fotónk 1906. szeptember 8-án készült a Slavia elleni mérkőzésen:

csapat_1906

Forrás:
Nagy Béla Fradi futballkrónika 1899-1973
nemzetisport.hu

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Köszöntsük a ma 35 esztendős Dragóner Attilát

           Bejegyzés ideje: 2009. november 15.
           Szerző: Simon Sándor

           Gratulálunk debreceni sportbarátainknak!

           Bejegyzés ideje: 2009. augusztus 25.
           Szerző: Simon Sándor

           A Fradi dicső múltja, 65.rész – 1967

           Bejegyzés ideje: 2009. augusztus 9.
           Szerző: Simon Sándor

           Magyar Zoltán 60 éves!

           Bejegyzés ideje: 2013. december 13.
           Szerző: Simon Sándor

           Csak egy kérdés …

           Bejegyzés ideje: 2010. november 7.
           Szerző: Simon Sándor