2017. április 24. hétfő

Fradi – Újpest botrány nélkül … (pedig még a kaput is feldöntötték)

Szerző: Simon Sándor Bejegyzés ideje: 2009. november 7.

FTC_UTE rangadokNem, nem ment el a cikkíró józan esze, mindez valóban megtörtént.

Az időpont sem a múltba vész, hisz tegnap történt, 2009. november 6-án. Hogy miért nem hangos tőle a hazai sport- és bulvársajtó? Az alábbiakból tán ez is kiderül.

Még a múlt héten érdekesnek ígérkező meghívókat kaptunk. Ferencváros – Újpest Rangadóra szólt a meghívás, íme:
Ferencváros-Újpest Rangadó

A szíves meghívásnak eleget tettünk, a Baráti Kört képviseltük. És it nem elsősorban magunkra, a honlap szerkesztőire gondolunk, hiszen jelen volt a Baráti Kör két örökifjú vezetője, Rudas Ferenc elnök és dr. Springer Miklós alelnök is. Az alábbiakban megpróbálunk egy kis ízelítőt átnyújtani erről a rendezvényről.

Kezdjük ott, hogy sokan jöttek. Jöttek fradisták és jöttek újpestiek, jöttek képben és szóban tudósító újságírók. A meghirdetett kezdési időpont előtt már megtelt a “pálya”.
DSCN3573
Az a pálya, amelyet jól felismerhetően az Üllői úti stadionról mintáztak készítői. Ezen a pályán borították fel a kaput óvatlan pályáralépő lábak, mégsem lett botrány, sőt még a makettkapu is túlélte az atrocitást. Reméljük, így lesz ez a kiállítás teljes ideje alatt…

A makettpálya körül a falakat mindenütt a régi idők Fradi-Újpest rangadóinak képes emlékei díszítik.
DSCN3575

Természetesen a közölt képek csak kedvet akarnak csinálni a téma iránt érdeklődőknek, eszünk ágában sincs mindent bemutatni, hisz akkor ki menne oda? Mindenesetre a terem egyik fele zöld, a másik lila színekben pompázik, sikerek és kudarcok, avagy kudarcok és sikerek képei itt is, ott is.

DSCN3579Így, régen látott barátok egymás közti beszélgetését, a képeket néző látogatók áhítatát megszakítva lett 17 óra, a kiállítás megnyitójának hivatalos ideje.

A szervezők részéről Gönczi Ambrus szólt néhány szót az egybegyűltekhez, mit jelentett nekik az első sporttémájú kiállításuk megszervezése.

Beszélt a képekről, az azokat kölcsönadókról, akik közül mindenképp ki kell emelni a Nagy Béla hagyatékát ápoló, Takács Tibor vezette Hagyományőrző Egyesületet, amely gyakorlatilag az összes kiállított régi fekete-fehér fotó átadásával segített. Az előzmények ismertetése után pedig felkérte a kiállítás megnyitására Novotny Zoltánt.

DSCN3580Azt a Novotny Zoltánt, akit a futball iránt érdeklődő közvélemény nagyon jól ismer. Ismeri a hangját, mert egy időben nem lehetett úgy futballmeccset hallgatni, hogy az ő hangja ne szólalt volna meg. Ezek voltak azok az idők, amikor a Magyar Rádió minden magyar bajnoki labdarúgó mérkőzésről élőben számolt be, a méltán népszerű Körkapcsolás című műsorában. Hosszú évtizedekig a pályák szélén vagy az utolsó időkben közvetítőfülkékben állt. Személyes indíttatású megnyitóbeszédéből megtudhattuk, hogy a kiállítás mindkét résztvevőjéhez személyes emlékek fűzik. Mindkét félhez játékos- és edzőemlékek, akikkel rengeteg interjút készített vagy csak nézőként a lelátóról csodálta őket. A Ferencvároshoz azonban más emlékek is fűzik, egészen felejthetetlen emlékek, amit a gyermekkor szóval lehet a legjobban leírni. Elmondta, hogy kicsiny gyermekként a kiállítás helyszínétől alig pár méterre lakott, ott játszott, ott kerékpározott, ott járt iskolába. Szinte házról házra felsorolta, hogy melyikben milyen üzlet volt anno. Beszélt gyerekkori Fradi-Újpest meccsemlékről, még 1949-ből az Üllői útról (ugyan 5:0-ra nyert az Újpest, de a Fradi, minden idők leggólképesebb Fradija lett a bajnok). Aztán beszélt a ’70-es évek két legendássá vált meccséről, a Fradi szempontból 3:8-ról és 7:1-ről. Sőt beszélt városi legendákról is, amikor a hentesüzletben már a meccs előtti nap tudták a végeredményt és a góllövőket, amely meccsen ő a vonal mellett közvetített és a játék láttán a félidőben meg is említette, megeszi a kalapját, ha bejön a “hentespress”. Bejött, mégpedig eredményileg és gőllövőileg is! Beszélt a Fradi-Újpest rangadók történetének helyszíneiről, miszerint a 205 mérkőzés mindössze 7 pályán történt. Méltán kapott nagy tapsot ez a történelmileg is felkészült, személyes indíttatásoktól sem mentes beszéd.

Az ünnepélyes megnyitó szavak után kedélyes diskurzusok közepette tekintették meg a résztvevők a kiállítást, ahol a már említett makett és fali tárlók mellett egy a kiállítás ideje alatt non-stop “mozi” is segít feleleveníteni, 1962-től egészen napjainkig, ezen varázslatos rangadóknak a hangulatát.

A már említett Rudas Ferencen kívül játékosként és edzőként is átélhették ezeket a csodákat, a Fradi részéről Rákosi Gyula, az újpestiek oldaláról pedig Várhidi Pál és Göröcs János, akik ugyancsak megtisztelték jelenlétükkel az eseményt.

Ez csak a megnyitó volt. A kiállítás megtekintését, a cikk elején közölt képen látható ideig és időpontokban, mindenkinek szívből ajánljuk.

Simon Sándor

Hozzászólhat, vagy visszanézhet a saját oldaláról.

1 Hozzászólás

 1. sportmenu írta:

  Én erre elfogok menni, az tuti! :). Köszönöm szépen a beszámolót!

  Hozzászólás ideje: 2009. november 7. 11:48

HOZZÁSZÓLÁS


Legutóbbi hozzászólások

Az FTC Baráti Kör honlapja

  Felelős szerkesztő: Simon Sándor
    A honlapon megjelent tartalomban való közreműködésért és munkáért külön köszönetet mondunk
     Simon Józsefnek (ellenfeleink jelene, mérkőzések utáni publicisztika)
      Szántay Balázsnak (tudósítások megemlékezésekről, összejövetelekről, fotók)
       Zsiga Lászlónak (statisztika, történelem, események, eredmények)
        Dluhopolszky Lászlónak (karikatúra, humor)
         Harsányi Györgynek (fotók)
          Email: ftc.barati.kor@gmail.com
           Köszönjük, hogy megtisztelt a figyelmével! Várjuk észrevételeit, javaslatait!

           Legutóbbi hozzászólások

           Meghívó emléktábla avatására

           Bejegyzés ideje: 2017. április 21.
           Szerző: Admin

           Statisztikák

           Bejegyzés ideje: 2015. augusztus 7.
           Szerző: Simon József

           Az FTC-Győr mérkőzés játékvezetője: BEDE Ferenc

           Bejegyzés ideje: 2010. szeptember 5.
           Szerző: eagleeye1899

           Az FTC-MTK mérkőzés játékvezetője: Szabó Zsolt

           Bejegyzés ideje: 2010. október 5.
           Szerző: eagleeye1899

           A Fradi dicső múltja, 56.rész – 1958-59

           Bejegyzés ideje: 2009. június 22.
           Szerző: Simon Sándor

           Meghívó a Baráti Kör éves küldöttközgyűlésére

           Bejegyzés ideje: 2017. március 30.
           Szerző: Admin

           „Építkeztünk” a Baráti Körben

           Bejegyzés ideje: 2015. április 30.
           Szerző: SzB